WSJ:

Παρασκευ 23 Ιανουαρου 2015

www.fourtounis.grΟι λληνες ετοιμζονται να «τραβξουν την πρζα» γρφει η WSJ. Τι λει για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Χαρακτηρζει «φωτειν εξαρεση» με αστερσκους το Ποτμι.
Οι λληνες ψηφοφροι ετοιμζονται να ρξουν την ευρωζνη σε μια ακμα κρση εν οι βουλευτικς κλπες της Κυριακς φρουν στην εξουσα να αντιευρωπακ κμμα. Στην πιο αισιδοξη εκδοχ η κρση μπορε να αποτραπε εν οι ψηφοφροι αλλξουν γνμη την τελευταα στιγμ. Το μεγαλτερο πρβλημα αυτς της καμπνιας εναι τι μια να κρση ρχεται στην ευρωζνη κατ τον αρθρογρφο της Wall Street Journal, Τζτζεφ Στρνμπεργκ.

O ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγεται στις δημοσκοπσεις με μια ατζντα μη ρεαλιστικ, για να το θσω ευγενικ. Η βασικ ιδα του κμματος εναι τι η Ευρωζνη εναι τσο απεγνωσμνη να κρατσει την Ελλδα στο... μαντρ που τελικ οι πιστωτς θα δεχθον να γνει διαγραφ χρους. Επιπλον πιστεει πως θα μπορσει να ''πλσει'' δισεκατομμρια ευρ που χρειζονται για την αναστροφ της δημοσιονομικς σσφιξης. Δεν εναι, μως, σαφς αν οι λληνες τον πιστεουν. Η στριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, περπου στο 33%, εναι μεγλη αλλ χι βαθι. Τα 3/4 του εκλογικο σματος θλει να παραμενει στο ευρ. τσι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθσει σκληρ γραμμ με τους πιστωτς ττε απειλε να πρει μηρο κτι που οι περισστεροι απ τους ψηφοφρους δεν εναι τοιμοι να σκοτσουν.
Υπρχει, ωστσο, και αυτ που λγεται κοιν λογικ που κατ τον Στρνμπεργκ σημανει τι υπρχει μια ψφος διαμαρτυρας προς την κυβρνηση και λιγτερο μια στριξη στα πιο ριζοσπαστικ στοιχεα της ατζντας του ΣΥΡΙΖΑ. Κτι που θα πρπει να το θυμται ο Τσπρας ταν θα αναλβει την πρωθυπουργα. «Μνο που οι πολιτικο συχν ξεχνον με επικνδυνο τρπο την πραγματικτητα». Ο Τσπρας, υπρχει κνδυνος να υπερεκτιμσει τις δυναττητες που χει στις διαπραγματεσεις και τσι η Ελλδα μπορε να καταλξει κατ λθος εκτς ευρ και χωρς βισιμο σχδιο για το τι θα κνει μετ.

Η Να Δημοκρατα
«χι τι η Να Δημοκρατα και ο Αντνης Σαμαρς βρσκονται σε καλτερη κατσταση. Ο Σαμαρς διατυμπνιζε τι η χρα πτυχε μικρ πρωτογενς πλενασμα και μια διστακτικ επιστροφ της οικονομας στην ανπτυξη. Και τι γινε; Αυτ επιτεχθηκε κυρως μσα απ βαθι αστθεια, με περικοπς μισθν και συντξεων και σε συνδυασμ με την επιβολ φρων με απτομο τρπο. τσι τα νοικοκυρι που ταν λιγτερο τυχερ... μειναν να κερδζουν λιγτερα και να πληρνουν περισστερα».
Ο Σαμαρς εξαπλυσε εκστρατεα φβου λγοντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ θα χαθε το ευρ. μως «μπορε να μην εναι πρθυμος να φγει απ το ευρ πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλ δεν εναι και διατεθειμνος να αναλβει ευρτερες μεταρρυθμσεις που θα εξασφλιζαν στην Ελλδα να μενει σε αυτ», αναφρει ο Στρνμπεργκ.
Το φωτειν σημεο σε αυτς τις εκλογς εναι μνο το «κμμα των επαγγελματιν» το Ποτμι, το οποο θα μποροσε να ρθει τρτο κμμα και να λειτουργσει ως ρυθμιστς εν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδσει τις εκλογς. Το γεγονς τι το Ποτμι χει πολλ πρσωπα απ την κεντροαριστερ θα μποροσε να του επιτρψει να ενταχθε σε μια κυβρνηση συνασπισμο υπ τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνχεια να ελπζει κανες τι θα μετριαστον οι ριζοσπαστικς προτσεις του ισχυρο αριστερο κμματος.

Το Ποτμι
μως το Ποτμι εναι ακμα να κμμα που μοιζει περισστερο με σπθα παρ με φωτι. Με ασαφες εκκλσεις για ανταγωνισμ και εκφρσεις πως «ενεργντας προς το εθνικ συμφρον», κανε καλ προεκλογικ εκστρατεα, αλλ εναι να κμμα που πρπει τρα να πρει αποφσεις εντς βουλς. Εντς του Ποταμιο υπρχουν νθρωποι που κινονται σε να ευρ φσμα (απ φιλελεθεροι ως κεντροαριστερο), επομνως αναπφευκτα κποιοι θα απογοητευτον.
Το πρβλημα κατ τον αρθρογρφο εναι τι ουδες χει απντηση για το πς το παλαι σστημα κατφερε να εδραιωθε. Αυτ που χει μενει τρα εναι νας ιστς ισχυρν συνδικτων, διογκωμνης γραφειοκρατας, πολιτικς προσλψεις και μια ολκληρη επαγγελματικ τξη που απωθε λες τις μεταρρυθμσεις που στχο χει να διατηρσει την υπρχουσα κατσταση.
Το μοιραο λθος των Ελλνων, καταλγει το ρθρο, εναι τι το πολιτικ πατρονρισμα γινε μσω ενς ασυνθιστα μεγλου δημσιου τομα αφνοντας το σστημα ευλωτο σε οξεες δημοσιονομικς κρσεις. Ο κριος κνδυνος εναι τι αν νικσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μποροσε σκπιμα κατ λθος να τραβξει την πρζα μιας προσπθειας πντε ετν λγω της πολιτικς αδυναμας να μεταρρυθμσει τον εαυτ του. Το θμα εναι τι η Ευρωζνη χει μεγαλτερα προβλματα απ μια κοινοβουλευτικ ψηφοφορα σε να μικρ κρτος του Αιγαου.

Διαβστε ολκληρο το ρθρο της Wall Street Journal στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ