5

Παρασκευ 23 Ιανουαρου 2015

www.fourtounis.grΚαι να , που φτσαμε στο τρμα και αυτς της προεκλογικς περιδου με να και μοναδικ ερτημα: Θα αποκτσει δεν θα αποκτσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμα;
Εναι ββαιο, κατ την ποψ μας, τι το αποτλεσμα των εκλογν της ερχμενης Κυριακς θα διαμορφωθε απ τον συνδυασμ μας σειρς παραγντων που αφορον απ τη συμμετοχ των εκλογων, ως και την κοινωνικ σνθεση των πολιτν που θα οδηγηθον τελικ στην κλπη.
Εναι φανερ τι ο βασικς παργοντας που θα κρνει τη μχη της κλπης της 25ης Ιανουαρου θα εναι οι αναποφσιστοι, οι νοι ψηφοφροι αλλ και το ποσοστ που θα συγκεντρσει η αποχ. Ας προυμε τα πργματα με τη σειρ τους και να δομε τους παργοντες που θα καθορσουν το αποτλεσμα της κλπης της 25ης Ιανουαρου:

  • Η συμμετοχ των ψηφοφρων: στις τελευταες ευρωεκλογς του 2014 η συμμετοχ ανλθε σε ποσοστ που γγιζε το 60% . Σε αυτν την εκλογικ μχη η συμμετοχ θα κριθε κυρως απ το κατ πσο θα ψηφσουν οι ετεροδημτες σε νομος που βρσκονται κοντ στην Αττικ και σμφωνα με πολιτικος αναλυτς σημαντικ ρλο θα διαδραματσει και ο καιρς της ερχμενης Κυριακς που θα διευκολνει χι τους ψηφοφρους να ταξιδψουν, προκειμνου να ψηφσουν το κμμα της προτμησς τους.
  • Η ψφος των ηλικιωμνων ψηφοφρων. Συνολικ νας στους 5 ψηφοφρους εναι πνω απ 71 ετν, οι οποοι πλησιζουν τα 2 εκ. πολτες γεγονς που αναδεικνει τη συγκεκριμνη κατηγορα κυραρχη για τον καθορισμ του εκλογικο αποτελσματος. Οι νοι ψηφοφροι 18 ετν υπολογζονται σε 273.941 πολτες. Σμφωνα με δημοσκοπσεις οι ηλικιωμνοι ψηφοφροι κλνουν προς την ΝΔ και εναι ευεπφοροι σε μηνματα φβου για το μλλον της χρα.
  • Ο επαναπατρισμς των ψηφοφρων μικρτερων κομμτων. Η εικνα των δημοσκοπσεων που δεχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρσκεται μπροστ απ τη ΝΔ και υπ προποθσεις (συνδυασμς ποσοστο πρτου κμματος και κομμτων που θα μενουν εκτς βουλς, πως χουμε γρψει) να χτυπ και την αυτοδυναμα, χει δημιουργσει να δημοσκοπικ ρεμα επαναπατρισμο ψηφοφρων απ τα δο μεγλα κμμα προς τα μικρτερα (ΠΑΣΟΚ, Ποτμι, ΑΝΕΛ, Κνημα Δημοκρατν Σοσιαλιστν, ΚΚΕ), προκειμνου να συμβλουν στην εσοδ τους στη βουλ με στχο τη συμμετοχ τους σε μα κυβρνηση συνεργασας.
  • Οι επιδσεις ΑΝΕΛ και Κινματος Δημοκρατν Σοσιαλιστν. Οι ΑΝΕΛ χουν μα ανοδικ πορεα που δμοσκοπικ τους εμφανζει πνω απ το 3% εν το Κνημα του Γ. Παπανδρου εμφανζεται απ 2 2,7% και πνω. Μλιστα σε τελευταες δημοσκοπσεις ξεπερν το 3%, αλλ εναι δσκολο να προσδιοριστε το τελικ του ποσοστ λγω της ανισοκατανομς της δναμς του. Εν και τα δο κμματα ενταχθον στο κοινοβολιο, ττε η απομακρνεται αυτοδυναμα του πρτου κμματος που σμφωνα με τις μετρσεις κοινς γνμης φανεται να εναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
  •  Η δναμη της Χρυσς Αυγς: η εκλογικ καταγραφ του νεοναζιστικο μορφματος της Χρυσς Αυγς (4 - 4,5% σμφωνα με τους δημοσκπους) εναι δσκολο να αποτυπωθε με ακρβεια σε ρευνες κοινς γνμης, καθς να τμμα των ψηφοφρων της δε δηλνουν την πρθεσ τους στις δημοσκοπσεις. Εν επιβεβαιωθε η κφραση της κρυφς ψφου της Χρυσς Αυγς, ττε αναμνεται να υπρξουν ανατροπς στην κατταξη των μικρτερων κομμτων που θα καθορσουν την Τρτη θση στην τελικ κατταξη.