!

Παρασκευ 23 Ιανουαρου 2015

piesiνα εμφτευμα μπορε να μεισει σε σημαντικ βαθμ την πεση του αματος σε ασθενες  με επμονη και μη ελεγχμενη υπρταση, επιτυγχνοντας καλτερα αποτελσματα σε σχση με τα υπρχοντα φρμακα, σμφωνα με τους ερευνητς (μεταξ των οποων νας λληνας επιστμονας) που το δοκμασαν με επιτυχα.
Η συσκευ με την ονομασα «Coupler», που αναπτχθηκε απ την εταιρεα ROX Medical, χει μγεθος σο περπου να αυτοκλλητο τετργωνο χαρτ (πιπερ-κλιπ) και εισγεται ανδυνα ανμεσα στην αρτηρα και στη φλβα, στο νω μρος του μηρο, μσω μιας απλς διαδικασας που διαρκε περπου 40 λεπτ και γνεται με τοπικ αναισθητικ.
Οι ερευνητς, με επικεφαλς τον  Μλβιν Λμπο του Πανεπιστημου «Κουν Μαρη» του Λονδνου, δοκμασαν σε 83 υπερτασικος ασθενες τη συσκευ, συγκριτικ με τα φρμακα, και καναν τη σχετικ δημοσευση στο ιατρικ περιοδικ «The Lancet».
Στη μελτη συμμετεχε και ο επκουρος καθηγητς καρδιολογας Κωνσταντνος Τσιοφης της Ιατρικς Σχολς του Πανεπιστημου Αθηνν και του Ιπποκρτειου Γενικο Νοσοκομεου (Α Πανεπιστημιακ Καρδιολογικ Κλινικ).
σοι ασθενες δοκμασαν το «Coupler"» εμφνισαν σημαντικ και μνιμη μεωση στην αρτηριακ πεσ τους, εν εκδλωσαν και λιγτερες παρενργειες λγω της υπρτασης. Μετ την εμφτευση της συσκευς, ο ασθενς βλπει μεσα αποτελσματα, πργμα μοναδικ στη συγκεκριμνη θεραπεα.
«Πρκειται για μια τελεως να και πολλ υποσχμενη προσγγιση στη θεραπεα της υπρτασης», τνισε ο Μλβιν Λμπο.
πως επε, στο μλλον το «Coupler» θα αποτελσει για τους ασθενες και τους γιατρος μια εναλλακτικ λση, ιδως εκε που χουν αποτχει οι υπρχουσες θεραπεες.
Υπρχει πντως και μια παρενργεια της συσκευς, που παρατηρθηκε στο 29% των ασθενν της κλινικς δοκιμς, καθς προκαλε πρξιμο στα πδια. Σε κθε περπτωση, προτο το «Coupler» βρει ευρεα εφαρμογ στην κλινικ πρακτικ, θα πρπει να γνουν περαιτρω ρευνες για τις μακροχρνιες επιπτσεις του, ιδως απ ποψη ασφλειας.
Η υψηλ αρτηριακ πεση, ταν μλιστα δσκολα τθεται υπ λεγχο, εναι κρως επικνδυνη, καθς μπορε να προκαλσει εγκεφαλικ, μφραγμα και χρνια νεφροπθεια.