. : !

Τετρτη 21 Ιανουαρου 2015

http://www.fourtounis.gr/Νο σοκ στην Κουμουνδορου καθς υποψφια βουλευτς του κμματος δικαινει το «λεφτ υπρχουν» του Γιργου Παπανδρου, εξηγντας πς και απ πο. Η ΝΔ εγκαλε τον ΣΥΡΙΖΑ γα πολιτικ απτη που δεν χει τλος.
Με ρθρο της στο rproject.gr, η Ιωννα Γατνη, υποψφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονκης εγκαλε σους χλεασαν το περφημο προεκλογικ σνθημα του Γιργου Παπανδρου το 2009, κνοντας λγο για «να ακμη μνημονιακ προπαγανδιστικ πυροτχνημα, που στχο χει να κρψει το αδιαμφισβτητο γεγονς τι μσα στην κρση και στα χρνια των μνημονων κποιοι αξησαν τα κρδη τους και τα εισοδματ τους σε βρος της εργαζμενης κοινωνικς πλειοψηφας».
Σμφωνα με την Ιω. Γατνη «το συμπρασμα εναι τι "Λεφτ υπρχουν", και μπορομε να τα "βρομε" μνο με μια πολιτικ μεγλης ανακατανομς των εισοδημτων και του πλοτου εις βρος των κερδν και των υψηλν εισοδημτων και υπρ της εργατικς τξης και των φτωχν λακν στρωμτων».

Διαβστε ολκληρο το ρθρο της Ιωννας Γατνη με ττλο:
«Λεφτ υπρχουν» Στα κρδη και τα μεγλα εισοδματα, που αυξνονται.
http://www.fourtounis.gr/"Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφρει το αλστου μνμης ''λεφτ υπρχουν'' του Γιργου Παπανδρου", ξεσπαθνουν τα "παπαγαλκια" του αστικο - μνημονιακο στρατοπδου στα μντια, για να καταλξουν τι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγλλει προεκλογικ παροχς χωρς αντκρισμα, αφο στην πραγματικτητα "λεφτ δεν υπρχουν". Η ελληνικ χρεοκοπα την νοιξη του 2010 και η εισαγωγ στη μνημονιακ περοδο με την υπογραφ του πρτου μνημονου, υποτθεται τι ταν η ατρνταχτη απδειξη τι "λεφτ δεν υπρχουν".  Η χλεη, λοιπν, προς το "λεφτ υπρχουν" του Γιργου Παπανδρου θρεψε εξ αντιδιαστολς  τον αστικ μθο, που στα μιντιακ πνελς γινε αστικ trend, τι "λεφτ δεν υπρχουν", σε σημεο στε να γνει στοιχεο της (μνημονιακς) "κοινς λογικς" και θεμλιος λθος της μνημονιακς ιδεολογικς προπαγνδας. Τενει να αποκτσει τα χαρακτηριστικ "κοινς παραδοχς" και συστατικο στοιχεου της "πολιτικς σοβαρτητας" και "μετριοπθειας". Ωστσο, πρκειται μνο για να ακμη μνημονιακ προπαγανδιστικ πυροτχνημα, που στχο χει να κρψει το αδιαμφισβτητο γεγονς τι μσα στην κρση και στα χρνια των μνημονων κποιοι αξησαν τα κρδη τους και τα εισοδματ τους σε βρος της εργαζμενης κοινωνικς πλειοψηφας. 
Σε σους ισχυρζονται τι "λεφτ δεν υπρχουν", πρπει ευθς εξαρχς να τεθε το ερτημα: για πιο πργμα δεν υπρχουν λεφτ; Αν εννοομε τι δεν υπρχουν λεφτ για να εξυπηρετεται το κρατικ χρος, δηλαδ για να πληρνονται στο σνολ τους και στην ρα τους τα χρεολσια και οι τκοι του απ τον κρατικ προπολογισμ, αυτ ασφαλς εναι σωστ απ τη στιγμ που η Ελλδα αποκλεστηκε απ τις αγορς. Μνο που οτε αυτ η σωστ διαπστωση μας εξασφαλζει αυτματα ναν κοιν καννα πολιτικς, διτι μπορε να παραπμπει στις πιο διαφορετικς πολιτικς: ετε τις μνημονιακς (δανειακς συμβσεις με τους δανειστς που εκπροσωπε η τρικα και με τους δυσβστακτους ρους των μνημονων) για να εξυπηρετηθε να χρος που σμφωνα με τις εκτιμσεις του διου του ΔΝΤ εναι "μη βισιμο", δηλαδ μη εξυπηρετσιμο, ετε σε πολιτικς διαγραφς του χρους, πασης πληρωμν σε χρεολσια και τκους κ.λπ. Απ δω βγανει δη να σημαντικ συμπρασμα: τι ακμη και μια κοιν παραδοχ δεν οδηγε αναπφευκτα σε κοινς πολιτικς, απλοστατα διτι υπρχουν διαφορετικ ταξικ συμφροντα και ρα διαφορετικς πολιτικς για την αντιμετπιση ακμη και των ζητημτων στα οποα υπρχουν κοινς παραδοχς. Η διαγραφ του χρους και η παση πληρωμν δεν εναι μια λλη "καλ ιδα" για το πς θα αντιμετωπσουμε το γεγονς τι δεν μπορε να εξυπηρετηθε το χρος με χρματα του κρατικο προπολογισμο, αλλ μια πολιτικ που εξυπηρετε διαφορετικ κοινωνικ συμφροντα - της εργατικς τξης και των φτωχν λακν στρωμτων. Και αντστροφα, οι δανειακς συμβσεις και τα μνημνια με την τρικα δεν εναι η "μνη εφικτ" λση, αλλ η λση που εξυπηρετε τα συμφροντα των τραπεζιτν και των βιομηχνων.       
Πρα απ αυτ μως, οι μνημονιακο κνουν μια αυθαρετη γενκευση απ το προφανς "λεφτ δεν υπρχουν για την εξυπηρτηση του κρατικο χρους" απ τον κρατικ προπολογισμ, στο "λεφτ δεν υπρχουν για κοινωνικς παροχς". Απ την προφαν διαπστωση τι το ελληνικ κρτος χρεοκπησε δη απ το Μιο του 2010, καταλγουν στο αυθαρετο συμπρασμα τι η σκληρ λιττητα εναι η υποχρεωτικ απντηση σε αυτ το γεγονς. Ακμη περισστερο, διεκδικον το αλθητο για λες τις συγκεκριμνες πολιτικς των μνημονιακν κυβερνσεων για μισθος, συντξεις και κοινωνικ κρτος, ισχυριζμενοι τι ταν και εναι επσης υποχρεωτικς.   
"Αν μποροσαμε, γιατ να μην κναμε κτι διαφορετικ;" ρωτον με προσποιητ αφλεια...
Η απντηση σε αυτ το ερτημα εναι διπλ:
Πρτο, γιατ επιλξατε τις δανειακς συμβσεις και τα μνημνια με την τρικα, κι χι το δρμο της διαγραφς του χρους και της πασης πληρωμν στους τοκογλφους, για να σσετε την εξουσα και τα συμφροντα της ελληνικς ρχουσας τξης: των τραπεζιτν, των βιομηχνων, της πολιτικο-επιχειρηματικς διαπλοκς.
Δετερο, γιατ ακμη και στο πλασιο των δημοσιονομικν περιορισμν των μνημονων, οι πολιτικς σας εξυπηρετοσαν τα συμφροντα της αστικς τξης, εις βρος των συμφερντων της εργατικς τξης και των φτωχν λακν στρωμτων. Ακμη και μσα στα μνημνια, φροντσατε να "χωρσουν" τα συμφροντα των πλουσων και συντρψατε τα εισοδματα της εργαζμενης πλειοψηφας.
Με λγα λγια, οτε καν το πλασιο των μνημονιακν δεσμεσεων για τα κρατικ ελλεμματα εναι κοινωνικ ουδτερο - στον καπιταλισμ καμα επιλογ, σε λη την κλμακα, απ κυβερνητικς πολιτικς, κρατικς πρακτικς, επιχειρηματικς επιλογς, δεν εναι κοινωνικ ουδτερη! Η κατανομ των κοινωνικν βαρν, ακμη και στο πλασιο της σκληρς δημοσιονομικς λιττητας των μνημονων, μπορε να διαφοροποιηθε. Μλις πρσφατα ο Μρτιν Σουλτς διρρηξε τα ιμτι του τι η τρικα ποτ δεν ζτησε πολιτικς σκληρς λιττητας - αυτς οι πολιτικς ταν επιλογ των ελληνικν κυβερνσεων, επε! Σε δικ μας "μετφραση", ο Μρτιν Σουλτς θλει να πει το εξς: Εμες (δηλαδ η τρικα) "απλς" επιβλαμε να πλασιο σκληρς δημοσιονομικς λιττητας, αλλ η κοινωνικ κατανομ των βαρν εντς αυτο του πλαισου ταν δουλει των ελληνικν κυβερνσεων. Εκπρσωποι του ΔΝΤ το χουν πει πιο ανοιχτ: οι πλοσιοι στην Ελλδα δεν πληρνουν τους φρους τους. Η "Λστα Λαγκρντ" δεν χει καθλου τυχαα αυτ το νομα...
Μλις πρσφατα ο Σαμαρς επιβεβαωσε αυτ την αλθεια, εξαγγλλοντας θεαματικ μεωση του φορολογικο συντελεστ των κερδν των επιχειρσεων κατ 44% (απ 26% σε 15%)! Αλθεια, ο Σαμαρς πο θα βρει τα λεφτ για να αντισταθμσει την απλεια δημσιων εσδων απ αυτ το μτρο; Ξρουμε την απντηση: Για τις κυβερνσεις των μνημονων, λεφτ υπρχουν: στους μισθος και τις συντξεις των εργαζομνων, στα κοινωνικ επιδματα και ,τι χει απομενει απ τον "κοινωνικ μισθ", στις δαπνες για την υγεα και την παιδεα, στα εισοδματα των μικρομεσαων. Απ εκε σκοπεουν να χρηματοδοτσουν τη να μεωση των φορολογικν βαρν στο κεφλαιο!
Εδ λοιπν συναντιονται δο ειδν υποκρισες, που καλπτουν προπαγανδιστικ και ιδεολογικ δο ειδν συμφροντα, τα οποα συμμαχον αλλ δεν ταυτζονται: των δανειστν, αλλ και της ελληνικς αστικς τξης. Οι δανειστς λνε: Εμες "απλς" θλαμε να προυμε τα λεφτ μας πσω, αλλ οι ελλληνικς κυβερνσεις αποφσισαν να υλοποισουν τους δημοσιονομικος στχους των μνημονων με τρπο που να εξασφαλζει τα συμφροντα των Ελλνων επιχειρηματιν και της διαπλοκς. Οι Σαμαρς - Βενιζλος λνε πως ,τι καναν ταν υποχρεωτικ απ το πλασιο που επβαλαν οι δανειστς. Στην πραγματικτητα, δεν μποροσε να υπρξει ο "συνεταιρισμς" μεταξ δανειστν και ελληνικς αστικς τξης χωρς να εξυπηρετηθον ταυτχρονα τα συμφροντα και των δο πλευρν!    
Γι' αυτ, στην προπαγνδα τι "λεφτ δεν υπρχουν", απαντμε με δο τρπους:
α. Λεφτ δεν υπρχουν για να εξυπηρετεται το κρατικ χρος, αλλ και στο βαθμ και μχρι εκε που υπρχουν, δεν χουμε καμα διθεση να διατεθον για να χρος που δεν δημιοργησαν οι εργαζμενοι και για τους τοκογλφους! Κατεθυνσ μας εναι μα: λοι οι διαθσιμοι προι της κοινωνας και της φσης θα πρπει να διατθενται για να καλυφτον οι ανγκες των εργαζομνων και για να χρηματοδοτηθε η οργνωση της παραγωγς και της κατανλωσης γι' αυτς τις ανγκες κι χι για τα κρδη.
β. Λεφτ για τη χρηματοδτηση μιας πολιτικς που θα εξυπηρετε τις ανγκες των εργαζομνων, των νων, των μεταναστν κ.λπ. υπρχουν: στα μεσα κρδη αλλ και στα συσσωρευμνα καπιταλιστικ κρδη με τη μορφ μεγλης κινητς και ακνητης περιουσας. Πρπει και μπορομε να αρχσουμε να τα παρνουμε πσω, ξεκινντας απ τη μεγλη αξηση των φορολογικν βαρν επ των κερδν, των μεγλων εισοδημτων και περιουσιν, αυξνοντας τον καττερο μισθ και επαναφροντας το πλασιο των συλλογικν διαπραγματεσεων, διαγρφοντας τα χρη των ανργων και των χαμηλμισθων και ρυθμζοντας ευνοκ τα χρη των μικρομεσαων, εθνικοποιντας τις δημσιες επιχειρσεις που χουν εκποιηθε.   
Παρ τη μεωσ του κατ 25% στα χρνια των μνημονων, το ελληνικ ΑΕΠ (Ακαθριστο Εγχριο Προν), δηλαδ ο πλοτος που παργεται σε ετσια βση σε αυτ τη χρα, το 2014 ταν 185 δισ. ευρ. Το ζτημα εναι πς μοιρζεται αυτς ο πλοτος ανμεσα στα κρδη και τους μισθος. Στα χρνια του μνημονου, το μερδιο των μισθν στον παραγμενο κοινωνικ πλοτο μειθηκε απ 53,8% το 2009 σε 48,8% το 2013. Αυτ η μεωση σημανει τι 9 δισ. ευρ πρασαν απ τους μισθος στα κρδη. Επομνως, την περοδο των μνημονων, ταν σμφωνα με την κυβερνητικ προπαγνδα λες οι πολιτικς ταν "υποχρεωτικς", να σημαντικ τμμα του παραγμενου πλοτου μεταβιβστηκε απ τους εργαζομνους στους καπιταλιστς.
Το συμπρασμα εναι τι "Λεφτ υπρχουν", και μπορομε να τα "βρομε" μνο με μια πολιτικ μεγλης ανακατανομς των εισοδημτων και του πλοτου εις βρος των κερδν και των υψηλν εισοδημτων και υπρ της εργατικς τξης και των φτωχν λακν στρωμτων.