Δευτρα 19 Ιανουαρου 2015

www.fourtounis.grΝεκρς βρθηκε ο Αργεντινς εισαγγελας, ο οποος εχε κατηγορσει την Πρεδρο της χρας, Κριστνα Φερνντες ντε Κρχνερ τι παρεμπδισε την ρευνα για την εμπλοκ του Ιρν στην βομβιστικ επθεση εναντον εβρακο κοινοτικο κντρου το 1994, πως ανακονωσαν οι αρχς.
Η εφημερδα Ambito Financiero και λλες εφημερδες της Αργεντινς γραψαν τι ο Νσμαν βρθηκε νεκρς λγο πριν απ τα μεσνυχτα της Κυριακς μσα στην μπανιρα του σπιτιο του στην πολυτελ συνοικα Πουρτο Μαδρο του Μπουνος ιρες.
Ο Αλμπρτο Νσμαν, ο οποος ερευνοσε τις συνθκες της επθεσης στο εβρακ κοινοτικ κντρο AMIA στο Μπουνος ιρες κατ την οποα σκοτθηκαν 85 νθρωποι, ανακονωσε την περασμνη Τετρτη τι η Φερνντες παρεχε υποστριξη στους Ιρανος που κατηγορονται για την επθεση και τι παρεμπδιζε την ρευνα με στχο να αθωωθον οι ποπτοι στε η Αργεντιν να επωφεληθε του ιρανικο πετρελαου.
Σμερα, ο Νσμαν επρκειτο να συμμετσχει σε κεκλεισμνων των θυρν ακραση στο Κογκρσο που θα επιχειρηματολογοσε σχετικ με τις κατηγορες που εχε απευθνει κατ της προδρου.
«Ο δρ Νσμαν εναι νεκρς, ερευνομε την αιτα του θαντου του. Μσα στις επμενες μρες θα διακριβσουμε την αιτα θαντου του με νεκροτομ. Βρκαμε να πλο», δλωσε στους δημοσιογρφους που εχαν συγκεντρωθε επ τπου η εισαγγελας Βιβινα Φιν.
Η βουλευτς Πατρσια Μπολριχ δλωσε στον τηλεοπτικ σταθμ TN τι τα μλη του κοινοβουλου θα συνεδρισουν σμερα  για το ζτημα. Ο δικαστς που χειρζεται την υπθεση της επθεσης του 1994 κατηγρησε τον Νσμαν την περασμνη εβδομδα τι ανλαβε ο διος «να ξεκινσει μα ρευνα χωρς δικαστικ λεγχο» και τι τα αποδεικτικ στοιχεα που παρουσασε ταν εσφαλμνα.
Ο επικεφαλς του υπουργικο συμβουλου Χρχε Καπιτνιτς εχε χαρακτηρσει τις καταγγελες του Νσμαν «τρελς, παρλογες, γελοες και αντισυνταγματικς».
Τα δικαστρια της Αργεντινς χουν κατηγορσει το Ιρν τι χρηματοδτησε την επθεση του 1994, κτι το οποο αρνεται η Τεχερνη. Το 2013, η Φερνντες επιχερησε να συστσει μα «Επιτροπ Αλθειας» σε συνεργασα με το Ιρν για την διεξαγωγ κοινς ρευνας.
Ττε, η Πρεδρος εχε δηλσει τι η συμφωνα θα οδηγοσε στην επανναρξη της ρευνας, αλλ ισραηλινς και εβρακς οργανσεις εχαν καταγγελει τι η κνηση απειλοσε να εκτροχισει την ποινικ δωξη της υπθεσης.
Στη συνχεια, η συμφωνα για τη συγκρτηση της Επιτροπς Αληθεας προσβλθηκε σε δικαστριο της Αργεντινς.
Ο Νσμαν υποστριζε τι η Επιτροπ αποσκοποσε στην ακρωση των ενταλμτων σλληψης της ντερπολ εναντον πντε Ιρανν υππτων στο πλασιο της προσπθειας βελτωσης των διμερν σχσεων.