Telegraph: ,

Κυριακ 18 2015

Alexis Tsipras, leader of  the Syriza party, says that Greece is being compelled to suffer 'fiscal waterboarding'Οι λληνες βγκαν ξαν στους δρμους. Ο λγος εναι η κρση, η λιττητα και η φεση. Ζητματα που πριν απ πντε χρνια βρσκονταν στα ψη του δημσιου ενδιαφροντος, αναφονται ξαν. Σαν να μην χει αλλξει τποτα.
Αυτ αναφρει ο επικεφαλς των εξωτερικν ειδσεων της βρετανικς Telegraph David Blair, αναφερμενος στην Ελλδα και την πολιτικ μχη που χει ανψει, μια εβδομδα πριν απ τη διεξαγωγ των εκλογν.
Blair , Greece heads for a Euro collision , , , ξ .
Γρφει ο Blair για τον Αντνη Σαμαρ: «Ο ηγτης της κεντροδεξις Νας Δημοκρατας επβαλε τις τιμωρητικς περικοπς στον προπολογισμ ως αντλλαγμα του πακτου δισωσης 190 δισ. ευρ που λαβε απ τους διεθνες δανειστς. Με λο το πθος του ανθρπου που πιστεει πως χει αναλβει την ηρκλεια υποχρωση να ανατξει την υγεα της χρας του, πιστεει πως οι πολιτικς του, τελικ, φρνουν αποτλεσμα».
πως αναφρει ο Blair, η Ελλδα πτυχε πρωτογενς πλενασμα πρτη φορ απ ττε που εισλθε στη φση της κρσης και βλπει μπροστ της την επιστροφ στην ανπτυξη μσα στο 2015. Ωστσο, σημεινει, οι ψηφοφροι τενουν να διαφοροποιηθον καθς θεωρον πως το τμημα που πλρωσαν ταν υψηλ με την ανεργα να καλπζει. Κπως τσι ο Αλξης Τσπρας διατενεται πως ρθε η ρα να αποφασσουν οι λληνες για το μλλον και σε συνρτηση με λα τα γκλοπ που φρνουν το κμμα του στην πρτη θση, ετοιμζεται να κυβερνσει.

Βρσκει απχηση
«λες οι αποδεξεις δεχνουν πως το μνυμα του 40χρονου λακιστικ βρσκει απχηση. Εκτς και αν υπρξει κποιο σοκ που θα μοιζει με σεισμ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδσει τις εκλογς και ο Τσπρας θα γνει πρωθυπουργς. στω και αν δεν φανεται να παρνει την αυτοδυναμα που επιδικει, εντλει θα εναι το κεντρικ κομμτι μιας κυβρνησης συνεργασας».
Κπου εκε ξεκινον τα προβλματα, κατ τον Blair. Ο Τσπρας χει υποσχεθε διαγραφ χρους και επαναδιαπραγμτευση του πακτου βοθειας. Παρλληλα επιθυμε να διατηρσει την Ελλδα στο ευρ, πως επιθυμε και η μεγλη πλειοψηφα του κσμου, παρ τα τραματα που χει δεχθε τα τελευταα πντε χρνια. «Εν ο Τσπρας νικσει, θα χει θριαμβεσει χρησιμοποιντας ναν απλ μηχανισμ: λει στον κσμο αυτ που θλει να ακοσει. Δηλαδ, παραμον στο ευρ χωρς λιττητα. Μνο που η υπλοιπη Ευρπη χει λλη ποψη. Η Τρικα δεν επιθυμε με τποτα να σχεδιαστε ξαν το πλνο για την Ελλδα και να διαπραγματευτε εκ νου με τη χρα που της χει δσει 190 δισ. ευρ. Επιπλον δεν επιθυμε να διαγρψει μρος του χρους της, διτι αν το κνει για την Ελλδα, ττε θα το ζητσουν και λλοι», αναφρει μεταξ λλων στο ρθρο.

Σγκρουση
Τι προβλπει ο Blair; λα τα δεδομνα και οι καταστσεις δεχνουν πως επκειται σγκρουση ανμεσα στον αριστερ πρωθυπουργ που θλει να αποτινξει τη λιττητα και τους σκληροπυρηνικος δανειστς που δη θεωρον πως ταν αρκετ επιεικες. Ο κνδυνος θλλει και στις δυο πλευρς, με το απευκταο σενριο ενς Grexit να κεται στο βθος. Ο Blair σημεινει πως αυτ το σενριο δεν εναι το πλον πιθαν, κτι στο οποο συμφωνον λοι οι αναλυτς και αυτ διτι σε ιδιωτικς κουβντες ο Τσπρας εμφανζεται πιο πραγματιστς.
Απ την λλη, μα τη αναλψει των καθηκντων του θα βρεθε αφνης μπροστ στη σκληρ πραγματικτητα. Πρτα και κρια πρπει να εγγυηθε τη ρευσττητα των τραπεζν απ την ΕΚΤ, αλλις τα ΑΤΜ θα αδεισουν και ολκληρος ο τραπεζικς τομας θα καταρρεσει. Στο τλος αυτς που θα υπαναχωρσει θα εναι ο Τσπρας, αναφρει ο Blair, ακμη και αν χρειαστε να διαχειριστε τα ιδεολογικ θματα εντς του κμματς του. Λει ο οικονομολγος της Merrion Capital, λαν ΜακΚουιντ: «Θα εναι δσκολο γι' αυτν, αλλ τελικ θλει να μενει στο ευρ. ρα θα κνει ,τι εναι να κνει. πως συμβανει με λους τους πολιτικος ταν κθονται στο θρνο τους, προσαρμζομαι με την πραγματικτητα».

Ο συμβιβασμς
Το περγραμμα ενς ενδεχμενου συμβιβασμο εναι δη σαφς, αναφρει ο Blair. Ο κ Τσπρας θα ξεχσουμε την ακρωση του χρους , αλλ και η « τρικα » θα δεξει κποια καλ θληση δνοντας Ελλδα χαμηλτερα επιτκια και περισστερο χρνο για την αποπληρωμ. Με απλ λγια, οι Βρυξλλες πιθανς θα καταλξουν σε μια τυπικ απφαση που θα δνει το περιθριο σε λες τις πλευρς να διασφαλσουν την πολιτικ τους επιβωση. δη οι υπουργο Οικονομικν της Ευρωζνης χει συμφωνσει κατ' αρχν στο να προσφρουν στην Ελλδα καλτερους ρους με το που θα πετχαινε πρωτογενς πλενασμα.

Προδτης
Για να καταλξει το ρθρο: «Αλλ ο κ Τσπρας χει να ακμα χαρτ ζωτικς σημασας που πρπει να παξει. Παρ το γεγονς τι ο διος χει υποσχεθε να κρατσει την Ελλδα στο ευρ, η προοπτικ της χρας να φγει απ την Ευρωζνη θα μποροσε να προκαλσει ανησυχες και να αναγκσει την Τρικα να πληρσει σε μεγαλτερη τιμ. Μσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπρχουν φωνς που λνε πως τελικ αυτ που υπαναχωρσει θα εναι η ΕΕ, ειδικ στο θμα του χρους. Αν μως εναι ο Τσπρας αυτς που θα υποχωρσει ττε οι ακτιβιστς που τον υποστηρζουν, αριο θα τον αποκαλον προδτη. τσι η επμενη μεγλη διαδλωση στο Σνταγμα θα μποροσε να απευθνεται σε αυτν».

Διαβστε ολκληρο το ρθρο στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ