13

Κυριακ 18 2015

(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)Οι δημοσκοπσεις πφτουν «βροχ» σο πλησιζει η ημρα που οι Ελληνες θα κληθον στις κλπες, εν η ερχμενη εβδομδα θεωρεται ιδιατερα κρσιμη απ τους ειδικος. Τι δεχνουν μως μχρι τρα οι ρευνες;
Η «Καθημεριν» κανε το poll of polls, πως ονομζεται διεθνς η ρευνα απ το μσο ρο των δημοσκοπσεων πριν απ τις εκλογς. Για αυτ το σκοπ ελφθησαν υπψη οι ρευνες 12 εταιρειν και ενς Πανεπιστημου, που δημοσιεθηκαν απ τις 7 ως τις 15 Ιανουαρου. Συγκεκριμνα, πρκειται για δημοσκοπσεις των Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DAT RC, Public Issue και Πανεπιστμιο Μακεδονα.
Απ αυτς, ο μσος ρος που προκπτει στην πρθεση ψφου εναι 29,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 25,7% για τη Να Δημοκρατα και ακολουθον το Ποτμι (6%), η Χρυσ Αυγ (5,2%), το ΚΚΕ (4,8%), το ΠΑΣΟΚ (4%), οι Ανεξρτητοι Ελληνες (2,6%) και το Κνημα Δημοκρατν Σοσιαλιστν (2,2%), εν οι αναποφσιστοι κινονται στο 10,9%.
Στη συνχεια, η «Καθημεριν» κανε μα ενδεικτικ πρβλεψη αποτελσματος, με τη σημεωση τι οι εταιρεες συνθως δημοσιοποιον μνο την πρθεση ψφου και ταν προσπαθον να εκτιμσουν το αποτλεσμα υποχρενονται να κνουν μα μλλον αυθαρετη πρβλεψη για τους αναποφσιστους.
Με βση αυτ, εκτμηση του ποσοστο που θα λβει ο ΣΥΡΙΖΑ εναι 34,7% και της Νας Δημοκρατας 30,2%. Στην τρτη θση εναι το Ποτμι με 7% και ακολουθον Χρυσ Αυγ (6,2%), ΚΚΕ (5,6%), ΠΑΣΟΚ (4,7%), εν με οριακ τρπο φανεται να διασφαλζουν την εσοδ τους στη Βουλ οι ΑΝΕΛ (3%) και εκτς αυτς εναι το Κνημα Δημοκρατν Σοσιαλιστν (2,6%). Κτι που σημανει τι δεν εναι δυνατ να προβλεφθε πσο κοντ μπορε να φτσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμα, αν οι δημοσκοπσεις επιβεβαιωθον.
Ο πχης της αυτοδυναμας διαμορφνεται απ το αθροιστικ ποσοστ των κομμτων που θα μενουν εκτς Βουλς, δηλαδ σο μεγαλτερο εναι αυτ, τσο υποχωρε ο πχης απ το 39% προς το 35%. Δηλαδ αν τις επμενες ημρες η δημοσκοπικ πρβλεψη για το κμμα του Πνου Καμμνου αλλξει επ τα χερω και δεν προκψει κποια δυναμικ στο κμμα Παπανδρου, ττε εναι πιθαν το σενριο τα λεγμενα λοιπ κμματα- μαζ με ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ.- να αθροσουν ακμη και πνω απ το 10% και ο πχης της αυτοδυναμας να υποχωρσει στο 36,5% και ακμη χαμηλτερα (αν τα λοιπ κμματα αθροσουν 12%, οι 151 δρες διασφαλζονται με 35,6%), πως αναφρει η εφημερδα.
Αυτο οι αστθμητοι παργοντες, οι ΑΝΕΛ και το κμμα Παπανδρου, κνουν τους δημοσκπους να μιλον για μα απ τις πιο δσκολα προβλψιμες εκλογικς μχες, για το αν θα σχηματισθε κυβρνηση. Αξζει να σημειωθε τι οι ειδικο θεωρον καθοριστικ την τελευταα εβδομδα κατ την οποα ετε θα επικρατσει ο φβος και η ΝΔ θα μεισει τη διαφορ- στις ρευνες φανεται τι η πλειοντητα των αναποφσιστων προρχεται απ τις τξεις της- θα γνει το αντθετο. Δηλαδ, θα ανοξει η ψαλδα λγω της προσδοκας νκης που καταγρφεται πλον υπρ του ΣΥΡΙΖΑ.