Guardian:

Κυριακ 18 2015

www.fourtounis.grΑν για τους λληνες οι επικεμενες εκλογς χουν σημασα, για την Ευρπη εναι ακμη πιο σημαντικς, για πολλος λγους, γρφει στην εφημερδα Guardian, ο Ian Traynor σε να ρθρο με ττλο «Europe’s far right gets the attention, but the left is making the political running» που περιγρφει πς η αναμενμενη, πως αναφρει, νκη του Αλξη Τσπρα, θα αλλξει το τοπο.
«ταν οι λληνες θα πνε στις κλπες, θα στραφον σε να νο πυρπολητ της αριστερς -ενντια στο κατεστημνο, την ελτ τη λιττητα. Ο Αλξης Τσπρας θα γνει ο νος εθνικς ηγτης στα 40 του», γρφει ο Ιαν Τρινορ στη βρετανικ εφημερδα. «Τουλχιστον, αυτ εναι η σαφς εκτμηση στις Βρυξλλες και λλες ευρωπακς πρωτεουσες, που η αρχ μας νας εποχς για την Ελλδα- εξαιρετικ στατη και απρβλεπτη- θεωρεται δεδομνη», συμπληρνει, εν υπογραμμζει τι αν ηττηθε τελικ ο κ. Τσπρας στις εκλογς της 25ης Ιανουαρου, θα πρπει να παραιτηθον λοι οι δημοσκποι της Ελλδας, καθς εδ και μνες δεν υπρχει δημοσκπηση που να προβλπει νκη του Αντνη Σαμαρ.
«Αυτ δεν αρσει στους ηγτες της Ευρωπακς νωσης. Αλλ χουν αρχσει να το συνηθζουν. Το θμα για τους λληνες και την Ευρπη δεν εναι αν θα πρει την εξουσα ο Τσπρας, αλλ τι θα επιλξει να κνει με αυτ», σημεινει ο αρθρογρφος, που επισημανει τι οι εκλογς στην Ελλδα εναι ακμη πιο σημαντικς για την Ευρπη, για πολλος λγους.
«Η Ελλδα λλαξε ριζικ την Ευρπη. Το Φεβρουριο του 2010 η υπαρξιακ κρση της Ευρπης, με την επιβωση του ευρ στο επκεντρο, πυροδοτθηκε απ τη συνειδητοποηση τι η χρα χρειαζταν δισωση. Κατ συνπεια, η Ευρπη μπκε στην υπαγορευμνη απ το Βερολνο εποχ της λιττητας, οδηγντας στην τρχουσα οικονομικ δυσπραγα», εξηγε ο Τρινορ.
«Ο αναμενμενος θραμβος του Τσπρα υπογραμμζει λιγτερο τις οικονομικς και δημοσιονομικς συνπειες των τελευταων πντε ετν, και περισστερο τον τρχων πολιτικ αντκτυπο, απεικονζοντας πς χει αλλξει η Ευρπη», προσθτει.
Ερωτσεις που θα εχαν απορριφθε πριν απ λγα χρνια ως παρατραβηγμνες, χουν γνει ρουτνα. Μπορε η ακροαριστερ να αναλβει μα χρα της Ευρωπακς νωσης; Μπορε μα χρα να εκδιωχθε απ το ευρ; Μπορε η τρτη μεγαλτερη χρα της νωσης, η Βρετανα, να παραμνει μλος της σε πντε χρνια;
Ο Τσπρας και το δσκολο στο χειρισμ κνημ του, ο ΣΥΡΙΖΑ, εναι ευθεα προντα της κρσης. Υπρχουν πολλς ευθνες για τη διαχεριση της κρσης τα τελευταα πντε χρνια, αλλ κατ μα ννοια, ο Τσπρας εναι made in Germany, γρφει η εφημερδα. 
«Το Βερολνο και η Αθνα παραμνουν οι δο πλοι της βασικς ευρωπακς συζτησης και μα νκη του Τσπρα εναι μα απντηση σ αυτ τη συζτηση που λοι θα ακοσουν. Απ το Ελσνκι ως κυρως τη Μαδρτη, που οι αριστερο «αντρτες» του Podemos, υπ τον σντροφο του Τσπρα Πμπλο Ιγκλσιας, χτυπον τις θρες της εξουσας», προσθτει ο Τρινορ, που αναφρεται και στις διαρρος στο γερμανικ Τπο.
«Ξρεις τι υπρχει μεγλο πρβλημα στην Ευρπη, ταν η γερμανικ κυβρνηση κνει διαρρος στον Τπο. γινε τακτικ σε λα τα κρσιμα σημεα της κρσης, κυρως τα σαββατοκριακα και συνθως στο Der Spiegel, μα συχν διαρρο που διαψεδονταν την Κυριακ, αλλ καθριζε την ατζντα των συναντσεων την επμενη εβδομδα. γινε ξαν, πριν απ μερικς εβδομδες, ταν το Der Spiegel ανφερε τι η νγκελα Μρκελ φησε να εννοηθε τι ταν αισιδοξη για το ενδεχμενο αποχρησης της Ελλδας απ το ευρ, αν οι λληνες καναν στροφ προς την αριστερ.
Αυτ φανεται απθανο. Στην κορφωση της κρσης, την περοδο 2011-2012, η Μρκελ πρε τη θεμελιδη απφαση να κρατσει την Ελλδα στην Ευρωζνη. Θα προκαλοσε κπληξη αν λλαζε το μυαλ της. Το Grexit θα δημιουργοσε προηγομενο, διαλοντας την καθορισμνη με συνθκη υπσχεση τι η συμμετοχ στο ευρ εναι μη αναστρψιμη». 
Η αποβολ της Ελλδας, μετ απ σα χει περσει, θα προκαλοσε μαζικ δυσαρσκεια για το Βερολνο σε λλα μρη της Ευρπης, αναφρει η Guardian. Θα ταν τοξικ. Αλλ δεν υπρχει τρπος να γνωρζει κανες πς οι μνες της επικνδυνης μικροπολιτικς που θα ακολουθσουν τη νκη Τσπρα θα εξελιχθον.
«χει γνει μεγλη συζτηση τα τελευταα χρνια για την πρκληση των ακροδεξιν κινημτων, με την αντιμεταναστευτικ και αντιευρωπακ ατζντα. μως εναι η σκληρ αριστερ που εναι τοιμη να κνει την επανσταση. Δημιουργημνος απ την κρση, ο ΣΥΡΙΖΑ εναι το πρτο κμμα ενντια στο κατεστημνο και τη λιττητα που παρνει την εξουσα στην ευρωζνη.
Το Podemos στην Ισπανα, το «Κνημα Πντε Αστρων» στην Ιταλα θα χαρον. Απ την λλη, οι κινσεις στις πισττριες χρες για ελφρυνση των ρων του προγρμματος δισωσης της Ελλδος θα ενισχσει τους αντιευρωπακος ακτιβιστς σε Γερμανα, Ολλανδα και Φινλανδα», συνεχζει το ρθρο, που αναφρει τι αυτ εναι η... σεζν των εκλογν και θα ακολουθσουν οι πολτες λλων χωρν που θα κληθον φτος στις κλπες, πως στη Βρετανα και την Ισπανα, απ την Εσθονα και τη Φινλανδα, ως την Πολωνα και την Πορτογαλα.
«Οι εκλογς στη Βρετανα το Μιο μπορε να κρνουν αν η χρα θα μενει στην Ευρωπακ νωση. Και στο τλος του χρνου η Ισπανα σως αντιμετωπζει την κατρρευση του δικομματικο πολιτικο συστματος που κυβερν απ το θνατο του Φρνκο», αναφρει η εφημερδα.
Η Ευρπη νιθει τι πολιορκεται, σημεινει ο Guardian. Η ανατολ εναι εκτεθειμνη στον εθνικισμ του Βλαντιμρ Ποτιν, ο ντος ευλωτος απναντι στο μακελει της Μσης Ανατολς και τα κματα μεταναστν που περνον τη Μεσγειο- εν την δια ρα νιθει ανασφαλς εκ των σω εξαιτας της απειλς των τρομοκρατν και τζιχαντιστν.
«Ο δρμος φανεται δσκολος. Ο Τσπρας εκπροσωπε μα να μορφ ηγτη, πιθανν ο πρτος απ πολλος. Η επικρατοσα ελτ θα κνει φασαρα, η μηχαν θα συνεχσει να αλθει. Αλλ αν η Ευρπη παρνει τους ηγτες που της αξζει, κανες δεν ξρει πο θα πνε», καταλγει το ρθρο. 

Ολκληρο το ρθρο στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ