Bloomberg: 4

Παρασκευ 16 2015

www.fourtounis.grΤα τσσερα πιθαν σενρια για την επμενη ημρα μετ τις εκλογς στην Ελλδα αναλει σε εκτενς ρθρο του το αμερικανικ πρακτορεο Bloomberg με ττλο «Four Election Scenarios All Lead to Greek Debt Relief», ξεκινντας απ την ενδεχμενη αυτοδυναμα του ΣΥΡΙΖΑ και φθνοντας στη νκη της Νας Δημοκρατας.
Χαρακτηριστικ εναι πως η ανλυση του αρθρογρφου χει μια πιο αισιδοξη ματι, καθς, εξηγε τι σε κθε περπτωση η χρα θα πετχει μια ελφρυνση χρους, μεγαλτερη μικρτερη. Απ την λλη πλευρ, ββαια, το Bloomberg περιγρφει και το χειρτερο πιθαν σενριο το οποο θα μποροσε να οδηγσει ακμη και σε Grexit.
Σμφωνα με τον αρθρογρφο ο ελληνικς λας εναι εκενος που θα επιλξει τον δρμο, αλλ και τον χρνο που θα χρειαστε για να φθσει η χρα σε μια ελφρυνση χρους.
Ακολουθον τα τσσερα διαφορετικ σενρια τα οποα ο αρθρογρφος τοποθετε (με βση τη δικ του εκτμηση απ το πιο πιθαν ως το λιγτερο πιθαν.

Σενριο πρτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ νικητς των εκλογν με αυτοδυναμα
πως σημεινει το Bloomberg, με βση τον εκλογικ νμο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορε να αποκτσει την αυτοδυναμα που τσο αναζητ ακμη και με ποσοστ 35%, κτι που εναι ρεαλιστικ σμφωνα με τις δημοσκοπσεις.
Σε αυτ την περπτωση η κυβρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπσει μεση πληρωμ 7 δισ. ευρ και θα χρειαστε ζεστ χρμα για το πργραμμα που χει εξαγγελει στην Θεσσαλονκη. Σμφωνα με την ανλυση, η Τρικα ενδεχομνως να δεξει κποια ευελιξα μπροστ σε μια κυβρνηση με ισχυρ λακ εντολ. Το πργραμμα δισωσης θα πρει μια επκταση κποιων μηνν, στε να μπορσει η χρα να καλψει τις χρηματοδοτικς της ανγκες, εν, θα μποροσε να προσφερθε στην Ελλδα προληπτικ πιστωτικ γραμμ απ τον μηχανισμ σταθερτητας. 
Αναφορικ με την ελφρυνση του χρους, αυτ θα εναι και το βασικ θμα στην ατζντα της κυβρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμε τη διαγραφ του μεγαλτερου μρους και μια περοδο χριτος για να μπορσει να εξυπηρετσει το υπλοιπο και να βρει πρους για την ανπτυξη. Το ρθρο σημεινει τι να κορεμα της τξης του 48,8% εναι απαρατητο για να επιστρψει η χρα στο μσο ρο της Ευρωζνης, εν, τονζει τι Ευρωπαοι αξιωματοχοι χουν δη αρχσει να «χτζουν μια ττοια ιδα». Αυτ μπορε, λλωστε, να βοηθσει και λλα μλη της νωσης να μεισουν το χρος τους.
Σμφωνα με το Bloomberg, στο σενριο αυτ, το ενδεχμενο αναταραχς εναι περιορισμνο, εν, και να Grexit εναι απθανο, πρτον γιατ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεει κτι ττοιο και δετερον γιατ ο ελληνικς λας εναι αντθετος με αυτ την προοπτικ. Σημεινεται ,ακμη, τι η πολιτικ βοληση εντς ΕΕ για να παραμενει η Ελλδα στην Ευρωζνη εναι ισχυρ.

Σενριο δετερο: Νκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογς και κυβρνηση συνεργασας 
Στο ενδεχμενο να υπρξει μια κυβρνηση συνεργασας, το Bloomberg εκτιμ τι ο πιο ρεαλιστικς  και πιθανς εταρος θα εναι το Ποτμι του Σταρου Θεοδωρκη. «Υπρχουν πιο πολλ που εννουν τα δο κμματα, απ σα τα χωρζουν. Και τα δο εναι κατ της εξδου απ το ευρ, θλουν να τελεισει το Μνημνιο και εναι δηλνουν υπρ της αξησης του καττατου μισθο» σημεινει ο αρθρογρφος και συνεχζει λγοντας πως η διαφορ τους γκειται στη διαγραφ του χρους. «Η ρητορικ του Ποταμιο εναι λιγτερο ριζοσπαστικ και το κμμα προκρνει μια παση αποπληρωμς των δσεων μετ απ διαπραγμτευση».
Σμφωνα με την ανλυση αυτ σως εναι η καλτερη επιλογ για την Ελλδα, αλλ και για την ευρωζνη. «Η παρουσα μιας μετριοπαθος κυβρνησης συνεργασας θα καθησχαζε τους πιστωτς και οι διαπραγματεσεις θα εναι πιο εκολες» σημεινεται στο ρθρο.

Σενριο τρτο: Δεν σχηματζεται κυβρνηση και η χρα πει σε δετερες εκλογς
Αυτ εναι και το χειρτερο σενριο, σμφωνα με την ανλυση του Bloomberg, καθς εναι η πιο επικνδυνη και αββαιη τροπ. Τα ρθρο περιγρφει τι ακριβς συνβη το 2012, ταν οι αγορς φθασαν στα κρα για αρκετς εβδομδες μχρι να εκλεγε να κυβρνηση. Σε αυτ την περπτωση ο κνδυνος της χρεοκοπας θα αυξανταν σημαντικ και μια ξοδος της Ελλδας απ το ευρ θα ταν πιθαν.

Σενριο τταρτο: Νικητς των εκλογν βγανει η Να Δημοκρατα
Το τελευταο και πιο μακριν σενριο, σμφωνα με το Bloomberg, εναι να ανατρψει τα ποσοστ η Να Δημοκρατα και να κερδσει τις εκλογς. 
Σε αυτ την περπτωση το κμμα του Αντνη Σαμαρ θα μποροσε να βρει συμμχους στο Ποτμι και να σχηματσει κυβρνηση. 
«Σε αυτ το σενριο οι διαπραγματεσεις θα ολοκληρωθον πιθαντατα με μια επκταση Μνημονου, με την αναδιρθρωση του χρους να βγανει απ το τραπζι για την ρα, ωστσο, με τον αποπληθωρισμ, την ανεργα στο 25% και τους πολτες κουρασμνους απ τη λιττητα, μια αναδιρθρωση του ελληνικο χρους εναι απλ θμα χρνου» καταλγει ο αρθρογρφος του Bloomberg.