Τετρτη 14 Ιανουαρου 2015

http://www.fourtounis.gr/Ως «ξνο σμα» αντιμετωπζουν στην Κουμουνδορου τον Στλιο Κολογλου, παρτι εναι πρτος επιλαχν ευρωβουλευτς –μλιστα κατ πολλος, η «πεση» του Αλξη Τσπρα προς τον Μανλη Γλζο να μενει στις Βρυξλλες οφελεται στις διαφοροποισεις του δημοσιογρφου, καθς πολλο στην Κουμουνδορου θεωρον πως μλις ο Κολογλου πρει την δρα στις Βρυξλλες, θα φγει απ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στλιος Κολογλου μπκε στο μτι του κυκλνα ταν, στις 22 Δεκεμβρου, τχθηκε υπρ της συναινετικς εκλογς του Σταρου Δμα, παραδεχμενος δημοσως πως η καλτερη πρταση εναι η πρταση του «Ποταμιο» και του Σταρου Θεοδωρκη. 
Ωστσο, απ προχθς, ο γνωστς δημοσιογρφος εναι εκ νου «κκκινο παν» για την Κουμουνδορου, καθς να ρθρο στο tvxs.gr (δηλαδ την ιστοσελδα του Στλιου Κολογλου) περιχει σκληρ κριτικ για την συγκρτηση των ψηφοδελτων του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρθρο, βεβαως, δεν υπογρφεται απ τον διο, αλλ απ τον ρη Κουμουνδορο, αλλ ο δημοσιογρφος το «ανβασε» στην προσωπικ του σελδα στο facebook, αφνοντας να εννοηθε τι συμφωνε με τον… γνωστο Κουμουνδορο. Στο ρθρο, λοιπν, γνεται λγος για «περιορισμνης εμβλειας ψηφοδλτια», «απολιτικ κριτρια που δεν συμβαδζουν με τις αξες της Αριστερς», για «δικαιολογες που εφευρθηκαν για να δικαιολογηθον οι αποκλεισμο», εν ασκεται σκληρ κριτικ στον ΣΥΡΙΖΑ για το ναυγιο των συζητσεων με τη ΔΗΜΑΡ. Μλιστα, κατηγορεται η Κουμουνδορου πως «εξανγκασε σε αυτνομη κθοδο» το κμμα του Φτη Κουβλη, εν ο αρθρογρφος καταλογζει στον ΣΥΡΙΖΑ «σνδρομο του σκαντζχοιρου» που μπορε «να αποδειχθε καταστροφικ».
Ολκληρο το ρθρο του ρη Κουμουνδορου, πως δημοσιετηκε στο tvxs.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σκαντζχοιρος και τα ψηφοδλτια
Τρα που τελεωσαν οι πολυμερες ζυμσεις και οι εσωκομματικς διαπραγματεσεις για τα ψηφοδλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εναι καιρς να επισημανθον καταστσεις που επηρεζουν την πολιτικ μχη του κμματος αλλ και της ελληνικς αριστερς.
Στις εσωκομματικς διαδικασες για την ανδειξη των υποψηφων βουλευτν επαναλφθηκαν, σως σε μεγαλτερο βαθμ, τα λθη που παρουσιστηκαν στις ανλογες διαδικασες για τις αυτοδιοικητικς εκλογς. Η νοοτροπα του 3% κανε να αποκλειστον πρσωπα που εναι γνωστ και αποδεκτ στις τοπικς κοινωνες επειδ δεν ανκαν στον στεν πυρνα των οργανωμνων δυνμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι, και με την εξαρεση των ψηφοδελτων στην Αττικ, στα οποα συμμετχουν τα βασικ, επνυμα κομματικ στελχη, στους περισστερους απ τους υπλοιπους νομος τα ψηφοδλτια δεν αντιπροσωπεουν οτε την πολιτικ επιρρο οτε την εκλογικ απχηση του κμματος. Σε πολλς περιπτσεις, το μοναδικ ..πρβλημα σων αποκλεστηκαν εναι τι εχαν σοβαρς πιθαντητες να εκλεγον!. Υποψφιοι δμαρχοι που σημεωσαν εξαιρετικ αποτελσματα στις πρσφατες δημοτικς εκλογς εχαν την δια τχη. Στην περπτωση  της Θεσσαλονκης, στις αρχικς ψηφοφορες αποκλεστηκε και ο υποψφιος δμαρχος Τ. Μηταφδης, παρ’ τι εναι οργανωμνος απ παλι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο φβος ταν τι λγω της αναγνωρισιμτητας που κρδισε στις δημοτικς, μποροσε να εκλεγε βουλευτς. Αντστοιχα απολτικα κριτρια που δεν συμβαδζουν με την παρδοση και τις αξες της αριστερς επιβλθηκαν και σε αρκετς λλες περιπτσεις, ανεξρτητα απ τις δικαιολογες που εφευρθηκαν για τους αποκλεισμος.
Το διο, η διαπραγμτευση στο εππεδο ηγεσας, που γινε με κριτρια συσχετισμν και χι με βασικ γνμονα την αξιοποηση λων των δυνμεων, κομματικν και μη, που θα μποροσαν να φρουν το καλτερο δυνατ αποτλεσμα. Δεν υπρξαν καινοτμες προτσεις, πως της Ρ. Δορου του Γ. Σακκελαρδη που δωσαν να διαφορετικ στγμα στις αυτοδιοικητικς εκλογς. τσι οι λγες διευρνσεις, ετε πρκειται για την κυρα Ρ. Μακρ για τον κ. Λαπαβτσα, φαντζουν περισστερο σαν αποτελσματα συμφωνιν και συμβιβασμν κορυφς.
Η πολιτικ συμμαχιν με λλες πολιτικς δυνμεις παρουσασε επσης σοβαρ προβλματα. Λγω των στρατηγικν της λαθν και της συνεργασας με την κυβρνηση Σαμαρ, η ΔΗΜΑΡ δεν αντιπροσωπεει μια σοβαρ εκλογικ δναμη. Το διο μως ισχει και για τους Οικολγους Πρσινους, με τους οποους επιτεχθηκε συμφωνα. Ο εξαναγκασμς, ουσιαστικ, της ΔΗΜΑΡ σε αυτνομη εκλογικ κθοδο, παρ την στροφ της σε αντιμνημονιακ κατεθυνση τους τελευταους μνες, δνει την εντπωση ενς κμματος που φοβται τα ανογματα και χι μιας «ρεμης δναμης» ηγεμονικς και σγουρης για τον ευατ της, πως θα  πρεπε να εναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Την στιγμ μλιστα που ακμη και ο ακροδεξις Σαμαρς επιχειρε, για να διασωθε, ανογματα προς στελχη του ΠΑΣΟΚ και της λεγμενης κεντροαριστερς.
Το «σνδρομο του σκαντζχοιρου» θα αποδειχθε καταστροφικ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετχει κοινοβουλευτικ αυτοδυναμα και κληθε να σχηματσει δικ του κυβρνηση, οποα θα πρπει να αξιοποισει λες τις εφεδρεες για να αντιμετωπσει την κρση στην Ελλδα και την υπονμευση απ το εξωτερικ. Αν και τα περιορισμνης εμβλειας ψηφοδλτια, που στερον απ τον ΣΥΡΙΖΑ την να πνο που χρειαζταν για να κνει το δετερο αναγκαο λμα μετ την νκη στις ευρωεκλογς  και το πργραμμα της Θεσσαλονκης, σως τελικ εμποδσουν την επτευξη μιας ικανοποιητικς και βισιμης αυτοδυναμας.