Τετρτη 14 2015

http://www.fourtounis.gr/Θεωρον «εκτς μδας» την ηρωνη, χαρακτηρζοντας «περιθριο» τους χρστες της, τους δελεζει η κοκανη, αλλ τη βρσκουν ακριβ και στρφονται στο «ακνδυνο» και χωρς εξρτηση, πως πιστεουν, χασς, νομζοντας μλιστα τι η χρση του χει ελχιστες ως μηδαμινς επιπτσεις απ το νμο!
λα τα παραπνω εναι ορισμνες μνο απ τις αντιλψεις που χουν παιδι, απ 14 ετν ως τη μετεφηβικ ηλικα, στις οποες αναφρθηκαν εκπρσωποι της Υπηρεσας μεσης Κοινωνικς Παρμβασης του ΟΚΑΝΑ, στο πλασιο ημερδας για τη χρση ουσιν και την παραβατικτητα στους νους.
Η Υπηρεσα λειτοργησε επ 6 μνες, με παρεμβσεις σε ανλικους και νους ως 24 χρνων, οι οποοι βρσκονταν σε αστυνομικ τμματα εξαιτας των παρνομων ουσιν.
«Εδαμε συνολικ 112 φηβους και νεαρος ενλικες, εκ των οποων οι 78 δλωσαν τι θλουν να παρακολουθσουν προγρμματα συμβουλευτικς αλλ τελικ, μνο οι 26 απ' αυτος προσλθαν στον χρο μας» εξγησε η εποπτεουσα της υπηρεσας, ψυχατρος Μαρη Μντση.
Γονες που... πφτουν απ τα σννεφα
Πντως οι ανλικοι και οι νεαρο χρστες με τους οποους ρθε σε επαφ η Υπηρεσα, προρχονταν απ λα τα κοινωνικοοικονομικ στρματα και ταν λληνες στην πλειοψηφα.
σον αφορ τους γονες, οι οποοι ειδοποιονται απ την αστυνομα ταν οι παραβτες εναι κτω των 17 χρνων, φανεται να... πφτουν απ τα σννεφα, ταν μαθανουν τι τα παιδι τους εναι χρστες ναρκωτικν.
«Μλλον μως εθελοτυφλον, αισθνονται ενοχς και δεν θλουν να πιστψουν αυτ που συμβανει στα παιδι τους» λει η κ. Μντση.
Αποκαλυπτικ εναι τα στοιχεα για τη χρση χασς, που δωσε ο διοικητς του Τμματος Δωξης Ναρκωτικν κ.Δεληγιννης, σημεινοντας μλιστα τι φτος κατασχθηκε νας τνος και 200 κιλ χασς, αριθμς που το 2013 ταν μλις 150 κιλ.
Μεωση, σε σχση με πρυσι, υπρχει στις κατασχεθεσες ποστητες ηρωνης, απ 33 κιλ το 2013 στα 7 κιλ το 2014, εν απ το σνολο των περπου 2000 συλλψεων για περιπτσεις ναρκωτικν, οι 300 ταν ανλικοι μετεφηβικς ηλικας» ξεκαθρισε.
Εκτμησε δε, τι τα παιδι δοκιμζουν χασς κυρως απ περιργεια για να ενταχθον σε μια ομδα και συνθως η οικογνει τους ισχυρζεται τι δεν γνριζε το πρβλημα.
Αξηση των συνταγογραφημνων χαπιν
Για τερστιες ανγκες στον χρο της ψυχικς υγεας και των εξαρτσεων κανε λγο, απ την πλευρ του, ο εκπρσωπος του ΚΕΘΕΑ Βασλης Καλαμπαλκης.
«Διαπιστνουμε αξηση των νομμων συνταγογραφημνων ουσιν, κυρως σε μεσλικες γυνακες προκειμνου να αντιμετωπσουν το στρες που δημιουργε η οικονομικ κρση. Παρλληλα, η αξηση της κατανλωσης αλκολ διαγρφει το μλλον ζοφερ» ανφερε ο κ. Καλαμπαλκης, περιγρφοντας την κατσταση, και εξφρασε φβους για ενδεχμενη υποβθμιση της δημσιας παρμβασης σε θματα εξαρτσεων.
Ενδεικτικ της συρρκνωσης των υπαρχουσν δομν εναι το γεγονς τι στο ΚΕΘΕΑ χει να γνει πρσληψη απ το 2005, τη στιγμ που αποχρησαν απ ττε ως σμερα 80 εργαζμενοι!