.

Σββατο 10 2015

www.fourtounis.grΣπνια συναντς στον καλλιτεχνικ χρο ανθρπους που εναι σε θση να παραμερσουν τις προσωπικς τους φιλοδοξες για να υπηρετσουν να κοιν ραμα. Ο Τκης Τζαμαργις εναι νας απ αυτος. Ως καλλιτεχνικς διευθυντς του Δημοτικο Θετρου Πειραι δολεψε σκληρ και αθρυβα στα μετπισθεν. Δεν επεδωξε την αυτοπροβολ του μσα απ την ιδιτητ του. σως σε μεγαλτερο βαθμ απ’ σο θα φειλε.
Απ την πρτη στιγμ που τον συνντησα πριν απ ναν ακριβς χρνο στο γραφεο του, αντιλφθηκα τι εχα να κνω με ναν νθρωπο η ηθικ του οποου δεν εχε λαβωθε απ την εξουσα που του χριζε ο θεσμικς του ρλος. Και αυτ δεν εναι αυτονητο. Μλλον εναι η εξαρεση. «Για μνα το Δημοτικ Θατρο Πειραι εναι μα πολ μεγλη εμπειρα, γιατ ζοσα στα σννεφα για μεγλο διστημα της ζως μου. Μετ κατλαβα πς στνονται τα παιχνδια. Απ την λλη αυτ χει και μια πκρα, γιατ χω χσει την εμπιστοσνη μου. Δεν εμπιστεομαι εκολα», μου εξομολογεται καθς τον συναντ και πλι στο γραφεο του.
Απ τις 31 Αυγοστου χει ολοκληρωθε η θητεα του, αλλ παραμνει αμισθ στη θση του με παρταση μχρι να προκηρυχθε εκ νου η θση του καλλιτεχνικο διευθυντ. Μχρι ττε το Δημοτικ Θατρο Πειραι εναι στον αρα. «Νιθω υπερφανα πικραμνος», μου ομολογε ταν τον ρωτω τα συναισθματ του σμερα, ενμιση χρνο μετ την ανληψη της θσης του καλλιτεχνικο διευθυντ στο Δημοτικ Θατρο Πειραι. «Αισθνομαι τι πραγματικ χω υπερβε τα ρι μου σε λα τα εππεδα. Πιστεω τι γινε πραγματικ ,τι καλτερο μποροσε να γνει. γιναν σημαντικ πργματα με πρα πολ κπο και δυσκολες. Εναι μως η δομ και το πλασιο του θετρου αυτο που γεννοσαν και γεννον γραφειοκρατικ εμπδια», μου εξηγε.
Η στση του νου Δημρχου Πειραι, Γιννη Μραλη, απναντι στο Δημοτικ Θατρο εναι απολτως θετικ, πως μου επισημανει ο Τκης Τζαμαργις. λλωστε χρη στην επιμον του Μραλη γινε τελικ πραγματικτητα η παρσταση «Παρνομα φιλι – Κκκινα φανρια» σε σκηνοθεσα του Νκου Μαστορκη, που παρουσιζεται αυτ το διστημα στο θατρο, αλλ πρασε απ συμπληγδες μχρι να κνει πρεμιρα. Το πρβλημα μως παραμνει. Το Δημοτικ Θατρο Πειραι δεν απολαμβνει το αυτοδιοκητο που απολαμβνει το Εθνικ Θατρο και το ΚΘΒΕ, οτε καν επωφελεται κποιων λιγοστν ευνοκν ρυθμσεων που αφορον τα ΔΗΠΕΘΕ.
«Το πλασιο λειτουργας εναι θολ. Εναι να θατρο, που ανκει στον Δμο και διοικητικ ελγχεται απ το διοικητικ συμβολιο του ΟΠΑΝ (Οργανισμς Πολιτισμο, Αθλητισμο και Νεολαας), το οποο αποτελεται απ αιρετος. Δεν διοικεται τσι να θατρο», μου τονζει ο Τζαμαργις, που καθημεριν ρχεται αντιμτωπος με να σωρ γραφειοκρατικ κολλματα. «Εναι ανελητη η καθημεριντητα εδ με αποτλεσμα να μην μπορ να χω ραμα και να κοιτξω πιο μακρι. ταν δεν ξρεις τι οικονομικς δυναττητες χεις δεν μπορες να κνεις ναν σχεδιασμ για το μλλον» σχολιζει.
Παρ’ λα αυτ στον ενμιση χρνο που ηγεται καλλιτεχνικ του Δημοτικο Θετρου, το τελευταο κατφερε να παρουσισει δο δικς του παραγωγς («Καβγδες στην Κιτζα» σε σκηνοθεσα Βασλη Παπαβασιλεου και «Παρνομα φιλι – Κκκινα φανρια» σε σκηνοθεσα Νκου Μαστορκη), να φιλοξενσει σημαντικς παραστσεις σε συνεργασα με το Εθνικ Θατρο («Μεφστο), την Εθνικ Λυρικ Σκην («Ερωτευμνος Σοπν») και το Φεστιβλ Αθηνν («Τετρς η ξακουστ»), αλλ και να πραγματοποισει διεθνες μετακλσεις με πιο πρσφατη αυτ του κορυφαου σκηνοθτη και δραματουργο Πτερ Μπρουκ με την «Κοιλδα των εκπλξεων».

www.fourtounis.gr«Εμαι περφανος, γιατ υπρχει μα σημαντικ μερδα κοινο που χει επικροτσει τις επιλογς μας και το ργο που χει γνει εδ. Υπρχαν νθρωποι που ρθαν για πρτη φορ στο Δημοτικ Θατρο Πειραι», μου λει ομολογντας τι η διοκηση ενς τσο σημαντικο θετρου στην Ελλδα σμερα παραμνει γοητευτικ, παρ τις αντιξοτητες. «Σε μα εποχ σκοτειν, που αναζητς εναγωνως να ραμα, εναι τχη να διοικες να ττοιο θατρο», παρατηρε, για να προσθσει αμσως μετ: «Λειτοργησα ως Πειραιτης ιδεολογικ για το θατρο».
Και τρα τι; «Καταρχν πρπει να γνει η προκρυξη της θσης του καλλιτεχνικο διευθυντ και επσης πρπει να δομε τι θα γνει με τα τμματα του γραφεου τπου και των τεχνικν. Μιλμε για συμβσεις που λγουν. Επομνως πρπει να δομε με ποιο τρπο θα λειτουργσει αυτ το θατρο», μου εξηγε επισημανοντς μου τι εφσον προχωρσει σε ελογο χρονικ διστημα η διαδικασα της προκρυξης τον αφορ να παραμενει στη θση του για τουλχιστον ακμα ναν χρνο.
Θτει ωστσο να συνολικτερο ζτημα λειτουργας του θετρου. «Νομζω τι εναι ζτημα βολησης. Πρπει να αποφασσουν τι θλουν να εναι αυτ το θατρο. Να εναι νας χρος εκδηλσεων, νας χρος αποκλειστικ και μνο για την τοπικ κοινωνα; Σε αυτ την περπτωση εναι περιττ η παρξη ενς καλλιτεχνικο διευθυντ. να υπρξει ως να θατρο που να αφορ την ευρτερη περιοχ του Λεκανοπεδου, πως λειτοργησε πρυσι και φτος; Αυτ φυσικ προποθτει χρματα. Εναι τερστια τα κστη αυτο του θετρου», μου λει.
Τον ρωτω ποια εναι αυτ που δεν γιναν και θα θελε να κνει. «Θα θελα να εχαμε καταφρει να ενεργοποιηθε το ευρωπακ πργραμμα, που αφορ να πργραμμα επισκεψιμτητας για παιδι του δημοτικο σχολεου. Γενικτερα δεν γινε, πως θα θελα, η σνδεση του θετρου με την εκπαιδευτικ κοιντητα του Πειραι», παραδχεται και συνεχζει: «Επσης δεν δθηκε και χρος στους νους. Να εμαστε ειλικρινες. Μην ξεχνμε μως τι χουμε μνο μα σκην τερστιων απαιτσεων. Εκ των πραγμτων αναζητς παραστσεις με πιο προβεβλημνα πρσωπα για να χουν ανταπκριση. Εμες εξαρτιμαστε απ το ταμεο. Δεν υπρχει πακτωλς χρημτων απ πσω».
www.fourtounis.gr«Κι λλα πργματα δεν χουν γνει. Θα μποροσε να εχε λειτουργσει η βιβλιοθκη, να γνουν μαθματα θεατρικς αγωγς, να κνουμε αφιερματα για δημιουργος. Επσης ελπζω να νοικιαστε το φουαγι κτω, που εναι νας χρος που μπορε να αποφρει σοδα. Να συνδεθε ακμη το θατρο με τον τουρισμ. Προσωπικ θα θελα λο τον Ιολιο να παζεται κθε πρω μα τραγωδα εδ», μου λει.
Στα επμενα σχδια μλιστα του Δημοτικο Θετρου εναι η μετκληση απ την Κπρο μας κρως ενδιαφρουσας παρστασης του «Οιδποδα Τυρννου» για εφβους, με μνο τσσερις ηθοποιος, σε σκηνοθεσα Παναγιτη Λρκου. Απ την Κπρο θα μας ρθει, κατ πσα πιθαντητα, την νοιξη και «Το τρτο στεφνι», που σκηνοθτησε ο διος ο Τζαμαργις για λογαριασμ του Θεατρικο Οργανισμο Κπρου (ΘΟΚ) και αυτ το διστημα παρουσιζεται εκε χοντας αποσπσει διθυραμβικς κριτικς.
«Παρ την παρουσα δο σπουδαων πρωταγωνιστριν του κυπριακο θετρου, της Ανντας Σαντοριναου και της Στλλας Φυρογνη, πρκειται για μα δουλει ομδας. πως μου χουν επισημνει λοι, ο ΘΟΚ με αυτ την παρσταση δωσε να μθημα λειτουργας θισου», μου αποκαλπτει με περηφνια ο Τκης Τζαμαργις κι εγ ανυπομον να δω τη ματι του πνω στο εμβληματικ αυτ ργο του Ταχτσ.
Μου εκμυστηρεεται μλιστα να ακμα νειρ του που θλει να κνει πραγματικτητα σντομα. «Θλω να κνω τις «Τρωδες», σε μετφραση του Τσαροχη, επειδ αυτ η παρσταση δοξστηκε εδ. Να γνει αρχικ ξω σε συνεργασα με το Φεστιβλ Αθηνν και τον ΟΛΠ και στη συνχεια να το φρουμε για μερικς παραστσεις μσα στο θατρο», μου λει.
Τον θαυμζω, γιατ μπορε ακμα να ονειρεεται βινοντας καθημεριν μα πραγματικτητα, που στην καλτερη περπτωση σε στραγγζει καλλιτεχνικ. Εκενος μως αντιστκεται δημιουργικ. σως γιατ πνω απ’ λα αγαπει τη δουλει του, αγαπει και νοιζεται το Δημοτικ Θατρο. «Ανεξαρττως αν θα εμαι εγ εδ χι το 2015, αυτ που πραγματικ θα θελα για το Δημοτικ Θατρο εναι να μην επιστρψει σε φαινμενα του παρελθντος. Να βρει αυτ που του αξζει. Η εμπειρα που χω αποκρυσταλλσει απ κποιους σημαντικος ανθρπους που μπκαν εδ εναι τι νιωσαν δος γι’ αυτ το θατρο. Εναι το ωραιτερο θατρο της Ελλδας. Εναι να κσμημα. Εναι σαν να χεις κτι και να μην ξρεις πς να το διαχειριστες», μου επισημανει και καταλγει: «Εχομαι να υπρξει μα απφαση, που να εναι δεσμευτικ για λους μας για την ποιτητα και την αξιοσνη αυτο του χρου».