Βασλης Φουρτονης

Σββατο 10 2015

www.fourtounis.grΤην πρτη του συνντευξη σε ελληνικ μσο μετ την πρωθυπουργα της χρας παραχρησε στο δημοσιογρφο Βασλη Μορτη και το Αθηνακ Πρακτορεο Ειδσεων ο Γιργος Παπανδρου. Ο Πρεδρος του Κινματος Δημοκρατν Σοσιαλιστν μιλει για λους και για λα σε μια συνντευξη που θα συζητηθε.
Ο κ. Παπανδρου αναφρρεται στο Κνημα Δημοκρατν Σοσιαλιστν, τη διακυβρνησ του, τις δσκολες αποφσεις για το μνημνιο, τον κνδυνο της χρεοκοπας αλλ και τη σημεριν κατσταση.

Το πλρες κεμενο της συνντευξης του κ. Παπανδρου χει ως εξς:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, επανρχεστε 2,5 χρνια μετ, με την δρυση ενς νου κμματος, για να κνετε τι; Να αποκαταστσετε τη ζημι που σας καταλογζουν τι χετε κνει στη χρα και τους πολτες της; Ποιο ακριβς εναι το κνητρ σας;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κνητρο μου, κριε Μορτη, εναι να συμβλλω με λες μου τις δυνμεις στην πορεα μετβασης στην Μεταπελατειακ Ελλδα. Με οδηγ να ραμα: να οικοδομσουμε μια Ελλδα Δικαιοσνης και Δημιουργας. Αυτ το ραμα για να επιτευχθε απαιτονται μεταρρυθμσεις. Με δημοκρατικ και προοδευτικ πρσημο. Μεταρρυθμσεις που αλλζουν εκ βθρων τη χρα, αντιμετωπζουν τις αδικες και εμπεδνουν ασθημα κοινωνικς δικαιοσνης και κρτους δικαου. Απαιτονται μεγλες, βαθτατες αλλαγς. Απαιτεται και η μεγαλτερη δυνατ κινητοποηση των δυνμεων του Ελληνισμο. Μνον τσι μπορομε να δημιουργσουμε μια Ελλδα που να στκεται στα δικ της πδια. Μια Ελλδα χωρς εξαρτσεις.
Αυτ ταν και η εντολ που πρα το 2009. Για αλλαγς. Θυμστε το βασικ μας σνθημα; αλλζουμε βουλιζουμε;
Δυστυχς, βουλιζαμε. Βουλιζαμε γιατ δεν εχαμε κνει μχρι ττε τις μεγλες αλλαγς που χρειαζταν για να γνουμε μια σγχρονη λειτουργικ δημοκρατα. βαλα το κεφλι μου στον ντορβ. Η κυβρνησ μου και η κοινοβουλευτικ μας ομδα, πραν στην πλτη τους λο το βρος για να μη βουλιξει η χρα. Δεν υπολγισα το πολιτικ κστος. Δεν σκφτηκα το προσωπικ κστος. κανα απλ το πατριωτικ μου καθκον.
μως ξεκινσαμε και μεγλες αλλαγς. Αυτς που αν εχαν γνει νωρτερα, δεν θα χρειαζταν να τρξουμε για βοθεια, να αναζητομε εναγωνως δανειστς. Αλλαγς που σταμτησαν και αποδομθηκαν απ την κυβρνηση που προκυψε απ τις εκλογς του 2012.
Γιατ μιλ με τσο πθος για τις αλλαγς αυτς; Γιατ πιστεω τι η Ελλδα χει τερστιες ανεκμετλλευτες δυναττητες.
Το λεγα το 2009. Σμερα, εμαι ακμη περισστερο ββαιος, αλλ και πιο αποφασισμνος να ανταποκριθ σε αυτν την αδριτη ανγκη, που αφορ το μλλον της χρας, του Ελληνικο λαο. Εμαι πια πεπεισμνος για τα ατια της κρσης. Η οικονομικ κρση, εναι σμπτωμα μιας βαθτερης κρσης, της διας της δημοκρατας μας. Αν δεν φτιξουμε να σωστ, αποτελεσματικ, δημοκρατικ κρτος, δεν θα καταφρουμε ποτ να δημιουργσουμε μια βισιμη οικονομα και συνακλουθα μια δκαιη κοινωνα. Απ εκε απορρουν και τα οικονομικ μας προβλματα.
Αλλ υπρχουν πολλο, που αυτ το διαφορετικ, το δημοκρατικ κρτος, δεν το θλουν. Γιατ θλουν να παραμενει στην αιχμαλωσα των πσης φσεως κατεστημνων, προκειμνου να παρχει πελατειακς εξυπηρετσεις σε διφορους ισχυρος και σε συμφροντα – αντ να υπηρετε το κοιν καλ. Η απελευθρωση της δημοκρατας απ να κατεστημνο πελατειακς αντληψης, εναι προπθεση για να πει η χρα μπροστ.
Αυτ πρεσβεει το νο μας ΚΙΝΗΜΑ. Τη λτρωση απ αυτς τις αντιλψεις και τις πρακτικς. Μια να πορεα, που συγκροεται με αυτ το σστημα και παρλληλα προτενει ναν υπεθυνο, προοδευτικ και δημοκρατικ δρμο εξδου απ την κρση.
Η δρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατν Σοσιαλιστν, κθε λλο παρ προσωπικ κνητρα χει.
Εναι μια να αρχ για χιλιδες πολτες που νιθουν πολιτικ στεγοι, που χουν ανγκη να βρουν τη να πολιτικ τους στγη, που θα εκφρσει τις κοινς αξες που μοιραζμαστε. Το ακογαμε απ παντο: «Κντε επιτλους κτι».
Για αυτος εναι το νο ΚΙΝΗΜΑ.
Αν κοταζα το προσωπικ μου συμφρον, δεν θα διλεγα τον δσκολο δρμο. Θα διλεγα τη σιγουρι της επανεκλογς. Του εκολου συμβιβασμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορεστε απ το πρην κμμα σας, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠΑΡ και την ηγεσα του, τι φρετε την αποκλειστικ ευθνη για τη ραγδαα πτση της δημοτικτητς του, διτι δεν ζητσατε την γκριση του προγρμματος απ αυξημνη πλειοψηφα στη Βουλ. Επσης δεν προχωρσατε σε δημοψφισμα σε εκλογς πριν την υπογραφ του μνημονου. Γιατ δεν το κνατε;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επαναλαμβνω, δεν υπολγισα πολιτικ κστος. Αναλβαμε να βρος που δεν μας αναλογοσε. Δεν απολογομαι για αυτ. Αυτο που θα πρεπε να απολογονται, εναι αυτο που δεν βοθησαν, παρτι εχαν τερστιες ευθνες για την ελληνικ κρση.
Ζτησα συνανεση. Ζτησα ψφο απ λα τα κμματα. Μλησα ακμα και προσωπικ με τον κριο Σαμαρ. Θα θελα – χι απλ 180 ψφους – αλλ να υπρχε συντριπτικ πλειοψηφα. Γιατ τσι, και πιο γργορα θα τλειωνε το πργραμμα και η προσαρμογ θα ταν λιγτερο επδυνη, και θα διαθταμε πολ μεγλη αξιοπιστα στην ΕΕ και στις διεθνες αγορς. Θα αποφεγαμε τις επιθσεις και δεν θα δναμε τη δυναττητα να καλλιεργον κποιοι κλμα ανασφλειας για την θση της Ελλδας στο Ευρ.
Η ηγεσα της ΝΔ, εχε πρει συνειδητ τελεσδικη απφαση να μην ψηφσει το πργραμμα, πολλς μρες πριν την ψηφοφορα – το χουν παραδεχθε δημοσως. Υπενθυμζω, διγραψαν σους το ψφισαν. Ας απολογηθον σμερα για την ττε στση τους και για την ρνησ τους να βοηθσουν μια κυβρνηση που κανε το πατριωτικ της καθκον.
Και επσης, θυμζω τι, αν ττε δεν κναμε κτι, η Ελλδα θα χρεοκοποσε βαια στις 19 Μαου του 2010. Ξρετε πτε πραμε τα πρτα χρματα απ τους δανειστς μας, για να αποπληρσουμε τα δεκαετ ομλογα που ληγαν, στε να αποφγουμε τη βαιη και οριστικ χρεοκοπα; Στις 18 Μαου το μεσημρι. Τελευταα στιγμ. Δεν υπρχε χρνος οτε για εκλογς, οτε για αποτυχημνες ψηφοφορες στη Βουλ, οτε για δημοψφισμα – αφστε που δεν υπρχε καν εφαρμοστικς νμος για να πραγματοποιηθε δημοψφισμα. Υπρχε μνο μια επιλογ: αγνας δρμου χωρς προηγομενο και αποφσεις ευθνης. Γιατ προσωπικ δεν εχα καμα διθεση να παξω τη μορα κθε ελληνικς οικογνειας στα ζρια. ποιο κι αν ταν και εναι το προσωπικ μου κστος το κομματικ κστος. Να οχυρωνμουν πσω απ την ανεθυνη ρνηση των λλων, για να μην κνω το καθκον μου απναντι στην πατρδα; Ποτ!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καλοκαρι του 2009, τρεις μνες πριν τις εκλογς, εχατε συνντηση με τον Στρος Καν. πως χει γραφε κατ κρον, χωρς να διαψευστε, ττε αποφασσατε την νταξη της χρας στο ΔΝΤ και χι την νοιξη του 2010, ταν επατε τη φρση «το πιστλι στο τραπζι», ρα, παξατε θατρο σε βρος της χρας. Πργματι ττε πρατε την απφαση; Τι επατε στον Στρος Καν και τις σας επε εκενος;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χαρομαι για αυτν την ερτηση, γιατ μου δνει την ευκαιρα, να μιλσω με γεγοντα, να αναφερθ σε αλθειες. Επιτλους, τρα, θα ακουστε η δικ μας φων.
Το πρτο σκλος της ερτησης αναπαργει μια εμπεδωμνη, κρατοσα, θα λεγα, αντληψη για τα πργματα, που μως, εδρζεται σε ασλληπτες ανοησες που χουν ειπωθε, αλλ και χουν διαψευστε επανειλημμνα. Ξρετε ποιοι τις διακινον; Αυτο που θλουν να συγκαλψουν τις ευθνες των εμπρηστν της χρας, τις ευθνες εκενων που χρεοκπησαν την Ελλδα το 2009 και μετ φυγαν.
Καταλαβανετε πσο ανητη εναι η βση αυτς της συζτησης; Ρωτ: Ποιος πολιτικς θα θελε να ρθει στη χρα του το ΔΝΤ να μπει σε Μνημνιο; Γιατ να το θλω εγ; Αντ να προχωρσω να πργραμμα αλλαγν για το οποο με ψφισε ο Ελληνικς λας, γιατ να βλω οικειοθελς τη χρα στο ΔΝΤ; Πρτος εγ και ως Πρεδρος της Σοσιαλιστικς Διεθνος, κανα σκληρ κριτικ στην πολιτικ του. Αλλ απ την λλη, εναι και αστεο, γιατ οτε το ΔΝΤ χει ως στχο να βζει χρες σε προγρμματα προσαρμογς, αν μπορε μια χρα να το αποφγει. Σε αυτ τα ερωτματα, η απντηση εναι τι, προφανς κανες πολιτικς δεν θλει ττοια λση για τη χρα του και τον εαυτ του. Εκτς κι αν η κατσταση εναι τσο τραγικ, που δεν υπρχει λλη λση.
Αυτς εναι ο λογικς συλλογισμς. Αλλ επειδ τσι αναδεικνονται οι ευθνες σων κατκαψαν την οικονομα μας μχρι το 2009, πο καταφεγουν; Σε μια θεωρα συνομωσας, στην αμφισβτηση του πατριωτισμο μας. τι δθεν, εξυπηρετ συμφροντα ξνων κι λλες ττοιες αηδες. Αυτ κουγε και ο Αντρας, αυτ ακοω κι εγ.
Λοιπν, για να συνοψζουμε: καμα απφαση για νταξη της Ελλδας στο ΔΝΤ σε καμα συζτηση με τον Στρος Καν προεκλογικ, καμα απφαση σε καμα συζτηση με τον Στρος Καν για νταξη της Ελλδας στο ΔΝΤ, μετεκλογικ.
Για την ιστορα θυμζω τι, επ κυβρνησης Καραμανλ και Αλογοσκοφη υπουργο Οικονομικν, ρθε πρτη φορ στην Ελλδα το ΔΝΤ. ρθε για τεχνικ βοθεια. Θυμζω τι ττε κανε προτσεις στον Υπουργ Οικονομικν, για την αναμρφωση των φορολογικν υπηρεσιν, γιατ υπρχε τερστια φοροδιαφυγ. Θυμζω τι, δεν κανε τποτα για το πρβλημα αυτ η ττε κυβρνηση. Γιατ; Γιατ βλευε κποιους να μην χουμε να σωστ και δκιο φορολογικ σστημα. Θυμζω επσης τι, τον Δεκμβριο του 2009 εγ ζτησα – και το επα και δημοσως, τεχνικ βοθεια, για να βγλουμε κρη με το μπχαλο που παραλβαμε στις υπηρεσες προπολογισμο και καταπολμησης φοροδιαφυγς.
Με τον Στρος Καν συμφωνοσαμε τι η Ελλδα κανε σωστ βματα αλλ χωρς ενεργ στριξη της ΕΕ δεν θα ηρεμοσαν οι αγορς. Εγ μως ανησυχοσα, γιατ βλεπα τι η Ευρπη υποτιμοσε το ελληνικ πρβλημα. Πολλο σφριζαν αδιφορα μπροστ στην αντδραση των αγορν. λεγαν τι, το πρβλημα δεν μας αφορ – εσες οι λληνες το δημιουργσατε εσες να το λσετε.
Συζητοσα με τους πντες λα τα πιθαν σενρια, για να προστατεσω τη χρα μου. Και στο χειρτερο σενριο, οτε το ΔΝΤ ταν λση γιατ τα χρματ του δεν φταναν για να καλψουν τις ανγκες της Ελλδας, οτε για αστεο.
Με βση και αυτς τις συζητσεις ξεκνησα να διπλωματικ μαραθνιο για να πεσω τους Ευρωπαους να μας στηρξουν.
Κνετε λοιπν να πολ μεγλο λθος: Η νταξ μας δεν γινε στο ΔΝΤ. γινε σε Ευρωπακ Μηχανισμ Στριξης που εγ, και με τη βοθεια του Στρος Καν και λλων ηγετν πεισα την ΕΕ να φτιξει σε χρνο ρεκρ απ το μηδν. Και εχα πολ μεγλη κντρα με κποιους ηγτες – χαρακτηριστικ θυμμαι δο τουλχιστον πρωθυπουργος της ΕΕ που μου απκλειαν την δημιουργα Ευρωπακο Μηχανισμο και μου λεγαν «πγαινε στο ΔΝΤ». Δο μρες πριν αποφασιστε ο Μηχανισμς Στριξης, στα τλη Μαρτου 2010, η Γερμανα εχε ακμα αντιρρσεις. Τελικ, τον φτιξαμε. Αλλ δεν θελα να τον χρησιμοποισουμε, θελα και θλαμε να λειτουργσει αποτρεπτικ στις πισεις των αγορν.
Αυτς ο Μηχανισμς θα πρεπε να λειτουργσει ως «πιστλι πνω στο τραπζι» για να σταματσουν οι πισεις των αγορν στην Ελλδα. Και μνο σε κτακτη ανγκη να χρησιμοποιηθε.
Αν εχε δεξει πιο ισχυρ βοληση η ΕΕ, πως αργτερα κανε ο Ντργκι για την Ισπανα και την Ιταλα, σως να μην υπρχε ποτ ανγκη.
Η κτακτη ανγκη μως ρθε, και ευτυχς που εχαμε φτιξει το Μηχανισμ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικ ποιος φερε το ΔΝΤ στην Ελλδα, εσες η Μρκελ; Πως αποδεικνεται το να το λλο;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εχα κατ νου, τι θα μιλσουμε για τις εκλογς και τα διακυβεματα που χουμε μπροστ μας – νο ΚΙΝΗΜΑ εμαστε εξ´ λλου, αλλ βλπω τι επιμνετε στο παρελθν. Ας εναι – ευκαιρα να πομε επιτλους τι συνβη. Επανρχομαι στην ερτηση σας, λοιπν.
Εναι πια πασγνωστο τι πολλς χρες και ιδιατερα η Γερμανα, απατησαν τη συμμετοχ του ΔΝΤ. «’Η θα συμμετχει το ΔΝΤ δεν συμμετχουμε» εχαν πει ττε. Βλπετε ακμα και σμερα – στην τελευταα φση εξδου μας απ το πργραμμα προσαρμογς – την εμμον κποιων εταρων στην εμπλοκ του ΔΝΤ.
Η Γερμανα και λλες χρες εχαν συγκεκριμνους λγους που το θελαν. Πρτα απ” λα γιατ δεν εχαν καμα εμπιστοσνη στις υπηρεσες της Ευρωπακς Επιτροπς για την επιτρηση του προγρμματος, μετ απ την αποτυχα της να διαγνσει γκαιρα την καταστροφ που γινε επ κυβρνησης Καραμανλ. Δετερον, αφο δεν δχτηκαν την πρτασ μου για Ευρωομλογα, αποφσισαν η βοθεια να εναι απ τους δικος τους προπολογισμος. Αυτ δημιουργοσε και δημιουργε λλα πολιτικ προβλματα στα κοινοβολι τους. Για αυτ ζτησαν να συμπληρωθε να ποσοστ βοθειας απ το ΔΝΤ.
Περιργως, το διο το ΔΝΤ ταν διστακτικ. Δεν νομζω τι θελε το ΔΝΤ να εμπλακε στην ευρωζνη – πολλς εκτς Ευρπης χρες του Διοικητικο του Συμβουλου αντιδροσαν, πως για παρδειγμα η Βραζιλα. Εγ εχα ζητσει να εναι νας αμιγς ευρωπακς μηχανισμς. Εχα προτενει να δημιουργηθε Ευρωπακ Νομισματικ Ταμεο.
Χρειζεται μως να συμπληρσω κτι σημαντικ απ την δικι μου εμπειρα. Η Ελλδα βρισκταν και βρσκεται σε μια πολ δσκολη θση διαπραγματευτικ. Η Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα οτε να ακοσει ττε για αναδιρθρωση του χρους μας.
μως στο ζτημα του χρους μπρεσα να αξιοποισω τη θση του ΔΝΤ. Διαπραγματευτκαμε το Οκτβριο του 2011 τους καλτερους ττε ρους στο κορεμα του. Και σμερα, στο ζτημα του χρους, το ΔΝΤ αποτελε εν δυνμει σμμαχς μας. Θα ταν μεγλο λθος να απωλσουμε αυτ το διαπραγματευτικ χαρτ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εναι πρα πολλο εκενοι που πιστεουν τι η «καταστροφ» επλθε ταν εσες μιλσατε για μια διεφθαρμνη χρα και ο κ. Παπακωνσταντνου για «Τιτανικ». Δεν θα ταν προς φελος της χρας αν δεν εχατε προβε σε αυτος τους χαρακτηρισμος;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι λλοι μθοι. Καθαρς κουβντες: Η καταστροφ ρθε με τον διπλασιασμ του χρους και το απστευτο λλειμμα στον προπολογισμ του 2009. Η καταστροφ ρθε ταν το 2009 εχαμε και φεση στο -4%, πως μθαμε πολ αργτερα, και δημσια διοκηση διαλυμνη απ το ρουσφτι, και χρος πνω απ 300 δισ. και ιλιγγιωδς αυξανμενο, και νο λλειμμα στα 36,5 δις ευρ, πως πλι μθαμε αργτερα, και αβυσσαλο λλειμμα ανταγωνιστικτητας, με το ισοζγιο τρεχουσν συναλλαγν στο 14%, και, το κυριτερο, θανσιμο λλειμμα αξιοπιστας, μετ τα σα εχαν δει οι εταροι μας και οι αγορς την πενταετα 2004-2009.
Η χρα μας δεν βρθηκε στα πρθυρα χρεοκοπας οτε απ μια δλωση, οτε απ να νεμα φτρνισμ μου. Καταλαβανετε ποιοι τα λνε αυτ; Καταλαβανετε τι «πλυντριο ευθυνν» εναι για αυτος που πραγματικ κατστρεψαν τη χρα;
Παρεμπιπτντως, ποτ δεν μλησα για «διεφθαρμνη χρα». Μπορετε να ρωτσετε τον Ζαν Κλωντ Γιονκερ, που διευκρνισε τι ακριβς εχα πει σε εκενο το Ευρωπακ Συμβολιο, το Δεκμβριο του 2009. Τους εχα περιγρψει την πραγματικ εικνα της οικονομας μας, χωρς φτιασδια. Και τους εχα πει «το πρβλημα της Ελλδας δεν εναι οι μισθο και οι συντξεις. Το πρβλημα εναι τι οι θεσμο δεν λειτουργον και υπρχει μεγλη σπατλη, φοροδιαφυγ και διαφθορ. Δστε μου χρνο να κνω ριζικς μεταρρυθμσεις που χω δη ξεκινσει και οι λληνες θα τις στηρξουν».
Υπρχει κποιος σμερα στην Ελλδα που λει τι αυτ που επα δεν σχυαν; Μλησα με παρρησα, κποιοι λνε τους σκαρα, αλλ δεν γινταν αλλις. Κατλαβαν τι τους μιλοσε κποιος που πονοσε την χρα του και θελε λα αυτ να τα αλλξει. Δεν κρυβε τα κακς κεμενα και δεν κρυβταν απ τις ευθνες του. Αν δεν εχα δεξει αυτ την ειλικρνεια, αναλαμβνοντας τις ευθνες μου, δεν θα μουν αξιπιστος, δεν θα μποροσα να διαπραγματευτ οτιδποτε. Η αλληλεγγη της Ευρπης, στω αυτ η καθυστερημνη και σκληρ, δεν θα ερχταν ποτ. Θα μας απμενε μνο η τιμωρητικ τους διθεση.
Και η Ελλδα θα ταν εκτς ευρ απ το 2010. Γιονκερ, Φαν Ρομπι, με χουν συγχαρε δημοσως για την παρρησα μου.
Τλος, ξρετε ποια ταν η επδραση της αναφορς του Γιργου Παπακωνσταντνου στο τι ευτυχς προλβαμε να αλλξουμε πορεα και δεν γναμε Τιτανικς – αυτ ταν η σωστ δλωση – στην πορεα των spreads; Μηδν. Μνο εδ γινε θμα. “Αλλος νας μθος για να συγκαλυφθον οι πραγματικο υπεθυνοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατ αφσατε να «ξεφορτωθον» τα ελληνικ ομλογα οι Γερμανο, οι Γλλοι κλπ και μενατε χωρς διαπραγματευτικ πλα, τα οποα ποτ δεν ανκτησε η χρα; Δεν γινε η χρα, με αυτ τον τρπο, βορ στις ορξεις των δανειστν, οι οποοι, τελικ, επβαλαν τους ρους τους;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η εξρτηση κ. Μορτη δεν ρθε το 2010. ταν εκε απ το 2009 ως αποτλεσμα της πορεας προς το χος την περοδο 2004-2009. Το 2010 ρθε απλ ο λογαριασμς. Δηλαδ; Τι προτενουν σοι τα λνε αυτ; Να λεγα μονομερς το 2010 «ελτε εδ, τα μισ δνεια που χει πρει η Ελλδα ξεχστε τα και δστε μου λλα 100 δισ.»; Ποιος θα συμφωνοσε με αυτ; Και ντε, ας πομε τι παιρνα μια ττοια απφαση. Ποιος νομζετε τι θα ταν το βασικ θμα μιας ττοιας απφασης; Δυνμεις πως η Γερμανα και η Γαλλα; Οι αγορς; Το ευρ; Η Ελλδα θα ταν. Οι λληνες και οι Ελληνδες. Οι υπλοιποι θα ζοσαν μεγλη αναταραχ, αλλ εμες θα ζοσαμε εθνικ τραγωδα. Γιατ εμες εχαμε ανγκη απ 100 δισ. σε τρα χρνια και δεν θα μας τα δινε κανες. Για αυτ κανες μα κανες δεν μου εισηγθηκε να προχωρσω μονομερς σε αναδιρθρωση του χρους, ενντια στην οριζντια και κθετη αντδραση της ΕΕ και της Ευρωπακς Κεντρικς Τρπεζας.
Και να πω και κτι ακμη; ταν τελικ αποφασστηκε η ιστορικν διαστσεων διαγραφ χρους της Ελλδας, η κθεση των ξνων στα ελληνικ ομλογα, μπορε να ταν μειωμνη σε σχση με το 2010 αφο εντωμεταξ εχαν λξει και πολλ ομλογα, αλλ ταν πολ σημαντικ. Υπστησαν σοβαρς ζημις. Διαβστε τις σχετικς ανακοινσεις της Τρπεζας της Ελλδας. Αλλ γινε με συντεταγμνο τρπο, χωρς να ζσει η Ελλδα καταστσεις Αργεντινς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορεστε τι «φουσκσατε» το λλειμμα του 2009 προκειμνου να εντξετε τη χρα στο ΔΝΤ και στο μνημνιο. Πως εναι δυνατ να λλειμμα του 6% να εκτοξεεται σε λγους μνες στο 15,6%; Υπρχει χι συνχεια του κρτους;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κριε Μορτη, με προκαλετε. Το μνημνιο, το φεραν στη χρα οι στρεβλσεις που κυριαρχον εδ και δεκαετες και τα αποτελσματα της καταστροφικς πολιτικς της κυβρνησης Καραμανλ.
Η ερτηση αυτ, λοιπν, θα πρπει να γνει στον πρωθυπουργ και την κυβρνηση του, που εγκατλειψαν τη χρα το 2009. Που συνειδητ στειλαν παραποιημνα στατιστικ στοιχεα στην Ευρωπακ νωση, τρεις μρες πριν τις εκλογς του Οκτβρη.
ποιος χει ακμα απορες σε αυτ το ζτημα, ας διαβσει την πρσφατη κθεση του Ευρωπακο Κοινοβουλου. κθεση που αξιολογε την πορεα των χωρν που μπκαν σε προγρμματα προσαρμογς. Αυτν την κθεση υπερψφισαν με μεγλη πλειοψηφα λοι οι ευρωβουλευτς. κθεση που καταγγλλει την περοδο Καραμανλ, κθεση που μιλει για «στατιστικ απτη» επ Καραμανλ, κθεση που δνει εσημα στην κυβρνηση μας για την αντιμετπιση της κρσης. Αυτ η κθεση καταψηφστηκε απ την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπακ κοινοβολιο. Αναρωτιστε γιατ;
Η κθεση αυτ εχε γνει, αν θυμστε, μεγλο θμα στη χρα μας πριν βγει, και ταν βγκε κποιοι θελαν να την εξαφανσουν. Επσης, ποιος χει απορες για το τι γινε με το λλειμμα του 2009, μπορε να διαβσει και τις εκθσεις τις Eurostat που μιλνε για εσκεμμνα εσφαλμνες αναφορς στατιστικν στοιχεων επ κυβρνησης Καραμανλ. Με την δικι μας κυβρνηση εναι η πρτη φορ πια που κτω απ τα στατιστικ στοιχεα της Ελλδας δεν βζει η Eurostat αστερσκους.
Τλος, η δια η Ν.Δ. που αρνιταν τι το λλειμμα του 2009 ταν 15,6%, ψφισε το Δεκμβρη 2012 τον προπολογισμ του 2013, στον οποο αναφρεται τι το λλειμμα του 2009 ταν…15,6%. Τι λλο χρειζεται να προσθσω εγ; Ρωτστε αυτος.
Να σας πω και ναν τελευταο σχετικ μθο; τι δθεν δεν πραμε μτρα γργορα και για αυτ οδηγηθκαμε στο Μνημνιο. Πρα απ το γεγονς τι κανες δεν ασχολεται με αυτος που δεν καναν τποτα για πντε ολκληρα χρνια την περοδο 2004 – 2009, θα σας ρωτσω το εξς: Ξρετε το πρτο τρμηνο του 2010, προ Μνημονου, πσο εχε μειωθε το λλειμμα του προπολογισμο, σε σχση με το πρτο τρμηνο 2009, με τα μτρα που πραμε μεσα μετ την εκλογ μας; 40% μεωση!
Ποια λλη κυβρνηση ξεκνησε την θητεα της καταργντας χιλιδες stage στο δημσιο, μεινοντας ραγδαα τους συμβασιοχους, καταργντας δεκδες αμειβμενες επιτροπς, κβοντας τη σπατλη που μποροσε; Μνο η κυβρνηση που προκυψε απ τις εκλογς του Οκτωβρου 2009. Μνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορεστε τι το 2009, παρτι ο Κ. Καραμανλς σας πρτεινε να συμφωνσετε στη λψη μτρων για να αποτραπε η κρση, εσες αρνηθκατε. Γιατ; Δεν θα ταν και για σας πιο εκολο να μην χετε να αντιμετωπσετε μια βαθι κρση, αλλ να αντιμετωπιστον γκαιρα τα προβλματα;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συνανεση θυμζω εχα προτενει στον κ. Καραμανλ το 2004, στις προγραμματικς δηλσεις της ττε Κυβρνησης. Εφσον, εχα πει, θα βασζεται σε αρχς, τις αυτονητες αρχς της αξιοκρατας στο δημσιο, της διαφνειας και της αποτελεσματικτητας. Προσφρθηκα να βοηθσω στα εθνικ θματα εξωτερικς πολιτικς, στις αλλαγς στην παιδεα. Καμα ανταπκριση.
Και επιπλον συνανεση σε ποια μτρα; Για διαβστε τον τπο της εποχς. Δεν υπρχει αναφορ σε καννα συγκεκριμνο μτρο, μνο κουβντα για «συνανεση» γενικ και αριστα. λα για το θεαθναι. Θυμμαι πγα στο ραντεβο με τον κ. Καραμανλ, αρχς Μαρτου 2009, τοιμος να ακοσω συγκεκριμνα πργματα για δραστικ καταπολμηση της σπατλης, της αδιαφνειας, της διαφθορς. Δεν κουσα τποτα. Και το χειρτερο: την ρα που μας ζητοσαν δθεν συνανεση για την οικονομα, την δια ρα κορυφωνταν το ργιο προσλψεων απ το παρθυρο και σπατλης που οδγησε το λλειμμα του 2009 – στο θανσιμο 15,6%, πνω απ 36 δισ. Εχε χαθε κθε λεγχος και δεν λεγαν τποτα. Και το τραγελαφικ εναι τι, δο μνες μετ, εμς που μιλοσαμε για κρση στην Ελλδα και απουσα σχεδου, η κυβρνηση Καραμανλ μας ειρωνευταν, μιλντας για «πρσινα παπαγαλκια» στις ευρωεκλογς.
Εγ κ. Μορτη, ως πρωθυπουργς, δεν θυμθηκα τη συνανεση ταν βρθηκα πσω στις δημοσκοπσεις. Τη ζτησα εξαρχς, προ Μνημονου και χοντας δη πρει την πολιτικ απφαση να καταργσω χιλιδες stage στο δημσιο, να μεισω ριζικ τους συμβασιοχους και να κλεσω λα τα παραθυρκια ρουσφετολογικν προσλψεων στο Δημσιο. Τη ζτησα λγοντας τι εμαι αποφασισμνος να εφαρμσω παντο διαφνεια και πρτα απ” λα στις δαπνες του δημοσου, τη ζτησα λγοντας τι εμαι αποφασισμνος να εκσυγχρονσω ριζικ την αυτοδιοκηση, τη ζτησα λγοντας συγκεκριμνα πργματα για την καταπολμηση της διαφθορς. Δεν εμαστε λοι διοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας καταλογζουν τι γνωρζατε ακριβς ποια ταν η κατσταση της οικονομας, πριν τις εκλογς του 2009, τι σας εχε ενημερσει σχετικ ο κ. Προβπουλος. Τι ακριβς σας εχε πει;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα τι λτε τρα; Οτε καν ο κ. Προβπουλος δεν εχε ολοκληρωμνη εικνα του μεγθους της καταστροφς που πραγματοποιονταν! Μας εχε πει τι σμφωνα με τα στοιχεα που εχε στη διθεσ του το λλειμμα στο τλος του 2009 μπορε να φτανε σε διψφιο νομερο, δηλαδ 10%. Μακρι να ταν τσο. Με το συμμζεμα της σπατλης που ξεκινσαμε μεσα θα ταν ελεγχμενο. μως ταν κοντ 14 δισ. ευρ παραπνω! Μλις τρεις μρες μετ τις εκλογς ο διος ο κ. Προβπουλος μλησε για λλειμμα 12,5%. Σημεωση: Κθε ποσοστιαα μονδα ταν 2,4 δισ. ευρ παραπνω λλειμμα. Τελικ, το λλειμμα του 2009 φτασε το 15,6%.
Σας θυμζω επσης, τη δικ μου σχετικ ερτηση στον κ. Καραμανλ στη διακαναλικ συνντευξη μας παραμονς των εκλογν, για το αν εναι αυτ τα πραγματικ μεγθη της ελληνικς οικονομας. Και ττε ο κ. Καραμανλς εχε λλη μια φορ τη δυναττητα να πει την αλθεια στον Ελληνικ λα, αλλ την απκρυψε. Και το χειρτερο: δο μρες πριν τις εκλογς στειλαν και επσημο χαρτ στην ΕΕ τι το λλειμμα του 2009 θα κλεινε στο 6%. γκλημα. Γιατ, πρα απ το θανσιμο λλειμμα, δο ταν τα βασικ προβλματα: τι η δημσια διοκηση ταν διαλυμνη, παντελς αδναμη να εφαρμσει οποιοδποτε πργραμμα εξυγανσης και φορολογικς δικαιοσνης, και η χρα ταν παντελς αναξιπιστη και αναξιχρεη στα μτια των εταρων μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν βρισκσασταν και πλι στο 2009, τον Οκτβριο πριν τις εκλογς, θα ξαναλγατε «λεφτ υπρχουν»;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν εναι η χρα μας ακμα και τρα κριε Μορτη στις 30 – 35 πλουσιτερες χρες του κσμου; Πλοτος δεν υπρχει; Δεν σπαταλιται; Δεν χνεται; Δεν χαρζεται; Φορολογεται δκαια; Μπως δεν εμποδζονται επενδσεις απ την γραφειοκρατα και την πολυδαδαλη νομοθεσα; Μπως δεν αξιοποιομε τους φυσικος και ανθρπινους πρους μας σωστ;
Αυτ επα. Επα τι αν σταματσουμε τη σπατλη, τις χαριστικς ρυθμσεις, τις πρτες φοροδιαφυγς και φοροαποφυγς, ναι λεφτ υπρχουν. Δεν εναι τυχαο τι η συντριπτικ πλειοψηφα των επιθσεων που δεχτκαμε για τη φρση αυτ, που μπκε σε διακομματικ μονταζιρα για να μας χτυπσουν, απομονθηκε και διαστρεβλθηκε. Η κριτικ, δεν ταν στην κατεθυνση «σωστ, αλλ τι κνετε για να τα βρετε;» ταν «γιατ το επατε;» Και τσι εξηγεται και το μνος. Αποκαλψαμε το «μεγλο μυστικ», γιατ με αυτν την φρση στρψαμε τον προβολα επνω σε αυτος που πραγματικ παρασιτοσαν σε βρος λων μας τσα χρνια. Μια δομ και πρακτικ πελατειακο καπιταλισμο που εχε δσει το πολιτικ σστημα στο ρμα μικρν μεγαλτερων ισχυρν συμφερντων, ενντια στο δημσιο συμφρον. Δεν θελαν να στρψει κποιος τον προβολα, το φως, πνω τους. Να βλει καννες και να σταματσει την ασυδοσα. Ξεκινσαμε να το κνουμε. Ποιος νοιξε τραπεζικος λογαριασμος; Ποιος ξεκνησε τη Διαγεια στο Δημσιο; Την ηλεκτρονικ συνταγογρφηση; Τις ηλεκτρονικς προμθειες στα νοσοκομεα; Ποιος προχρησε στη θεσμοθτηση του Οικονομικο Εισαγγελα και της Οικονομικς Αστυνομας; Ποιος οδγησε με νο θεσμικ πλασιο τους μεγλους φοροφυγδες στη δικαιοσνη; Μακρι να εχαμε χρνο λα αυτ να αποδσουν και να μην χρειαστε να καταφγουμε σε δικα μτρα για να γλυτσει η χρα τη χρεοκοπα. Και ββαια δωσα μχη και στην ΕΕ για να χτυπηθον οι φορολογικο παρδεισοι. Συμφνησαν λοι στα λγια αλλ ακμα στην πρξη λγα χουν γνει.
Ευνομα σημανει τι, θα καταφρουμε να δημιουργσουμε να δκαιο σστημα που και ο πολτης δεν θα αντιμετωπζεται απ την διοκηση, το κρτος, ως ποπτος.
Θα σας το πω πως το αισθνομαι κ. Μορτη: λη η φασαρα γινε γιατ, το «λεφτ υπρχουν» αναδεκνυε με τον πλον χαρακτηριστικ τρπο την αδριτη ανγκη μεγλων αλλαγν, για να ανατραπον τα κακς κεμενα του πελατειακο κρτους. Αυτ θελαν να αποφγουν ττε, αυτ θλουν να αποφγουν και τρα.
Και σε σχση με σα ελχθησαν περ «παροχν», σας ζητ να κνετε μα σκηση κριε Μορτη. Πρτε το προεκλογικ μου πργραμμα του 2009 και πετε μου αν χει σχση το κστος των υποσχσεων, για παρδειγμα, με τα 18 δισ. ισοδναμα μτρα των Ζαππεων το 2012. Καμα σχση. Ψξτε το, θα δετε τι, η βασικ μας υπσχεση ταν για το επδομα αλληλεγγης γιατ ανησυχοσαμε – μνοι ττε – για την φεση, επδομα που μως ταν χρματα που πραμε απ τις μεγλες επιχειρσεις, δεν βγκαν απ το δημσιο ταμεο, ταν μτρο αναδιανομς και τελικ, δσαμε λιγτερα απ τα μισ γιατ τα λλα πγαν για να μειωθε το λλειμμα. Μιλοσαμε επσης για χρματα στην Παιδεα και για τις προσλψεις των νοσηλευτν, που εκενη την εποχ ταν θμα ζως και θαντου για το σστημα υγεας. Το πργραμμ μας ταν το πιο συγκρατημνο κμματος εξουσας στη Μεταπολτευση. Το εννο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Ιονιο του 2011 παραδσατε την εξουσα στον Αντνη Σαμαρ, σμφωνα με σα εναι γνωστ. τσι γιναν τα πργματα; Μπορετε να μεταφρετε τον ακριβ διλογ με τον ττε αρχηγ της αξιωματικς αντιπολτευσης και παλι συμφοιτητ σας;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν παρδωσα καμα εξουσα. βλεπα τι γνεται απ ττε σε να μρος της Κοινοβουλευτικς Ομδας του ΠΑΣΟΚ. βλεπα συγκεκριμνους βουλευτς να βλλουν συστηματικ ενντια στην προσπθεια της κυβρνησης, χι για λγους ιδεολογικος πολιτικος, αλλ για προσωπικος. Σας καλ να διαβσετε τον τπο της εποχς, ποιοι μζευαν υπογραφς στη Βουλ ζητντας να απολογηθομε για την οικονομικ πολιτικ. Απλ δεν με θελαν Πρωθυπουργ δεν θελαν τον ττε Υπουργ Οικονομικν. βλεπα επσης τι γινταν στην ελληνικ κοινωνα με την εκμετλλευση της οργς του κσμου. Οι γεμτες πλατεες εξαφανστηκαν ταν φυγα.
βλεπα επσης, το κολοσσιαο ργο που εχαμε μπροστ μας: να περσουμε να πολ δσκολο Μεσοπρθεσμο προκειμνου να αρχσουμε τη μεγλη διαπραγμτευση για την ιστορικ διαγραφ του χρους. Και ξερα επσης τι, αν οδηγοσα τη χρα σε εθνικς εκλογς, η εθνικ προσπθεια θα κινδνευε σοβαρ.
Πρα τηλφωνο τον Αντνη Σαμαρ και του πρτεινα να σταθε επιτλους στο ψος των περιστσεων, αποδεχμενος κυβρνηση συνεργασας μακρς πνος και συγκεκριμνο προγραμματικ πλασιο προοδευτικν μεταρρυθμσεων για νοικοκρεμα στο δημσιο, με συγκεκριμνα χρονοδιαγρμματα υλοποησης, για καταπολμηση της διαφθορς, για να νο αναπτυξιακ μοντλο της χρας.
Του επα τι, σε περπτωση που συμφωνοσαμε σε ξεκθαρο προγραμματικ πλασιο συνεργασας και επιλγαμε τους κατλληλους ανθρπους για να το φρουν σε πρας, αν το πρβλημα για να συγκροτηθε η κυβρνηση μουν εγ, θα δεχμουν να συζητσω και για λλον πρωθυπουργ. Το ζτημα ταν να πει μπροστ η χρα με ασφλεια.
Ο κ. Σαμαρς δεν αντδρασε αρνητικ. Το αντθετο. Δυστυχς λγο μετ πληροφορθηκα τι εχαν ξεκινσει απ τη ΝΔ οι διαρρος πως δθεν ο Παπανδρου παραιτθηκε. Αυτ κατλαβαν οι συνεργτες του κ. Σαμαρ. Αυτ τους ενδιφερε. Κρμα. Χθηκε μια μοναδικ ευκαιρα ττε. Στη συνχεια, για να περσει χωρς κραδασμος το Μεσοπρθεσμο αναγκστηκα σε κυβερνητικς αλλαγς, ναι συμβιβστηκα, και προχρησα σε ανασχηματισμ αλλζοντας τον Υπουργ Οικονομικν. Το Μεσοπρθεσμο ψηφστηκε, η χρα δεν μπκε σε περιπτειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Οκτβριο του 2011, πετχατε μια συμφωνα με τους ευρωπαους εταρους στη Σνοδο Κορυφς, αλλ λγες μρες μετ πγατε στις Κννες, σε μια τυπη συνντηση με το «διευθυντριο» της ΕΕ. Πρκειται για μια σκοτειν, για την ρα, στιγμ της πολ πρσφατης ιστορας. Πολλο εναι εκενοι που θεωρον τι μετ τις Κννες δθηκε η εντολ για την ανατροπ σας. Το επιβεβαινετε το διαψεδετε;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στη Σνοδο Κορυφς του Οκτωβρου 2011, πετχαμε ιστορικ συμφωνα για την Ελλδα μετ απ εξαντλητικ διαπραγμτευση. Νο δνειο 120 δισ. με ασγκριτα καλτερους ρους αποπληρωμς, ιστορικν διαστσεων διαγραφ χρους. Στην Ελλδα μως σοι δεν με λεγαν προδτη, απρριπταν κατηγορηματικ τη Συμφωνα. ξερα τι σο και να ταν σημαντικ η Συμφωνα για την χρα, θα πρναγε με πολ μεγλη δυσκολα απ το Κοινοβολιο. Και αν πρναγε, θα ταν αδνατο να εφαρμοστε με ττοια εμφυλιοπολεμικ αναταραχ στην κοινωνα.
Θυμζω τη βεβλωση των παρελσεων της 28ης Οκτωβρου, που καταλθηκε η ννομη τξη. Χωρς ευρτερες συναινσεις δεν μποροσε να προχωρσει η χρα.
“ρα η λση δεν ταν εκλογς, και μλιστα μια μεγλη πλωση. Σε αυτς τις συνθκες δεν θα διναν καμα καθαρ απντηση στο θεμελιδες ερτημα: θλαμε δεν θλαμε τη Συμφωνα με ,τι συνεπαγταν η μα η λλη απφαση;
Μνο μπροστ σε να καθαρ, συγκεκριμνο ερτημα θα αναγκαζντουσαν λοι να αναλβουν τις ευθνες τους και να σταματσουν την καταστροφικ δημαγωγα.
Σκεφτμουνα απ αρκετ καιρ πριν το δημοψφισμα. Θα θελα να εχα το χρνο και τον νμο να το κνω πριν το πρτο Μνημνιο. Στη συνχεια αν θυμστε δσαμε στις αυτοδιοικητικς εκλογς του 2010 χαρακτρα δημοψηφσματος και δικαιωθκαμε. μως τον Οκτβριο του 2011, με τη να Συμφωνα, χρειαζταν να νομιμοποηση.
Εχα κοινοποισει την πρθεσ μου σε ευρωπαους ηγτες πως η Μρκελ μερικος μνες πριν.
ταν διαπστωσα το απλυτο πολιτικ και κοινωνικ αδιξοδο μετ τις παρελσεις της 28ης Οκτωβρου πρα ως Πρωθυπουργς βαρτατα δανεισμνης ναι, αλλ ανεξρτητης χρας, μα καθλα δημοκρατικ απφαση. Εν στην Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ η πρταση γινε δεκτ με χειροκροτματα ως «λυτρωτικ», την επομνη ξεκνησαν οι ανεξαρτητοποισεις οι απειλς για ανεξαρτητοποηση. Ουσιαστικ πγα στις Κννες μνο με τυπικ κοινοβουλευτικ πλειοψηφα. Εχα δη ανατραπε.
Ναι, υπρξε αναταραχ με το δημοψφισμα, αλλ μπως αν κατρρεε η κυβρνηση και πηγαναμε σε εκλογς, δεν θα υπρχε αναταραχ; Δεν εδαμε τι γινε με τις δδυμες πρωρες εκλογς του 2012 μερικος μνες μετ; Στις Κννες εχα πολ ντονη αντιδικα με τον Σαρκοζ – καμα σχση μως με τις υπερβολς που χουν γραφτε. Δεν μποροσε να καταλβει τι, το δημοψφισμα ταν και ο μνος και ο δημοκρατικς τρπος να εφαρμοστε επιτυχς η Συμφωνα των Βρυξελλν εφ” σον τον προκριναν οι πολτες.
Θεωρ τι εναι και υποχρωση κθε δημοκρτη ηγτη, ττοιες αποφσεις να γνονται αντικεμενο διαβολευσης και τελικ απφασης, κτμα του διου του λαο. χουμε πικρ περα απ συνεχες εξαρτσεις, ξωθεν επιβολς, ετε εναι καλοπροαρετες ετε χι.
Το δημοψφισμα ταν μια πρταση για να αποφασσει ο Ελληνικς λας. Χωρς διαμεσολαβητς, καλος κακος προσττες.
Ο Σαρκοζ θελε το ερτημα να εναι ναι χι στο ευρ. Αντιστθηκα.
Προφανς και η απφαση στο δημοψφισμα θα επηραζε και τη θση μας στην ευρωζνη. Αυτς ταν κι ο λγος που πστευα και πιστεω τι οι λληνες θα λεγαν ΝΑΙ στη Συμφωνα. Αλλ το δλημμα δεν μποροσε παρ να εναι το πακτο της Συμφωνας, χι η συμμετοχ μας στο ευρ.
φυγα απ τις Κννες αποφασισμνος να προχωρσω το δημοψφισμα, παρ την τυπικ κοινοβουλευτικ μας πλειοψηφα. Την επομνη το πρω ενημερθηκα τι ο Υπουργς Οικονομικν εχε αλλξει γνμη. Δεν γνωρζω αν και τι κινσεις γιναν, πως χει γραφε, απ τον κριο Μπαρζο εν μσω συζητσεων στις Κννες. Δεν θλω να πιστψω σα γρφτηκαν.
Η αλθεια εναι μως, τι ξαφνικ ρχισε να αλλζει η στση της αξιωματικς αντιπολτευσης απναντι στη Συμφωνα.
Επσης, στη συζτηση για την ψφο εμπιστοσνης τθηκε μετ” επιτσεως απ αριθμ συγκεκριμνων βουλευτν του ΠΑΣΟΚ η απατηση απομκρυνσς μου απ το αξωμα του Πρωθυπουργο προκειμνου να παρχουν ψφο εμπιστοσνης στην κυβρνηση. Απλ επιβεβαιθηκε αυτ που επα πριν – εχα δη ανατραπε. Σκφτηκα να τους αναγκσω να με ρξουν στη Βουλ. Δηλαδ, να προχωρσω στην πρταση για δημοψφισμα που χρειαζταν πλειοψηφα στο Κοινοβολιο. Αποτυχα αυτς της πρτασης θα σμαινε εκλογς. Αυτ μως απλ θα ξυνε τα πργματα σε μα δη εκρηκτικ κατσταση και εν εχε ανοξει ο δρμος για διακομματικ στριξη της Συμφωνας που εξυπηρετοσε το εθνικ συμφρον, το οποο ταν το μνο που με ενδιφερε. Η απφασ μου και πλι ταν να διαφυλξω την σταθερ πορεα της χρας χωρς να υπολογσω το προσωπικ μου πολιτικ κστος.
Τα υπλοιπα εναι ιστορα.
Και κτι τελευταο: κατηγορθηκα τι με την πρταση για δημοψφισμα θεσα εμμσως σε αμφισβτηση τη θση της Ελλδας στο ευρ. Αυτο που με κατηγρησαν, θυμστε με ποιο μεσο και ξεκθαρο δλημμα πγαν στις εθνικς εκλογς λγους μνες μετ; Θα σας το θυμσω εγ: «Ευρ δραχμ». Υποκρισα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: χετε ψηφσει λα τα μτρα της κυβρνησης Σαμαρ-Βενιζλου (και Κουβλη τον πρτο χρνο). Παρλληλα κνετε κριτικ στην κυβρνηση τι απτυχε. Ττε, γιατ ψηφσατε τα πντα;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θυμστε καλ. Να σας θυμσω τι επα σε ομιλα μου στη Βουλ την 1η Αυγοστου 2012, στην αρχ της κυβρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ_ΔΗΜΑΡ, ταν φεραν νμο που καταψφισα μαζ με λλους βουλευτς του ΠΑΣΟΚ, επειδ κουρλιαζε την ιστορικ μας μεταρρθμιση του 2011 για τα Πανεπιστμια; να απσπασμα μνο: «σο χρνο και σα χρματα κι αν μας δσουν οι εταροι μας, σο ευνοκ και αν γνει η ευρωπακ πραγματικτητα, πρτιστη ευθνη, δικ μας ευθνη, εναι να συνεχσουμε να αλλζουμε ριζικ τη χρα μας… Δεν πρκειται να σωθε οριστικ η χρα αν δεν αλλξει ριζικ… Τη στιγμ που διαπραγματευμαστε με τους εταρους μας για αποφυγ των λεγμενων οριζντιων μτρων, να βασικ διαπραγματευτικ μας πλο θα ταν η ανδειξη του μεταρρυθμιστικο ργου που προωθσαμε κτω απ αντξοες συνθκες… Θα πρεπε να βροντοφωνζουμε για κθε μεγλη θεσμικ αλλαγ αντ να την καταργομε, αποδεικνοντας τσι τη βολησ μας να σπσουμε αυγ για να βλουμε τξη στη χρα. Εσες κνατε το αντθετο. Δσατε στους εταρους μας το μνυμα τι η κυβρνηση εναι τοιμη να υποκψει στις βουλσεις κθε κακς εννοομενης συντεχνας, κθε ειδικο συμφροντος. Και αυτ υπονομεει και τη διαπραγματευτικ μας θση».
Να σας θυμσω επσης την πληθρα δηλσεν μου τα τελευταα δυμιση χρνια, πως την καταδκη των υπγειων διαδρομν ηγεσας της κυβρνησης με χρυσαυγτες, την καταδκη της επιχερησης ξηλματος της Διαγειας, το αντιδημοκρατικ και αδιανητο κλεσιμο της ΕΡΤ, την τοποθτηση επιφανν εμπρηστν της χρας πως ο πρην υπουργς Οικονομικν Γ. Παπαθανασου σε παχυλ αμειβμενες θσεις, την υπερσπιση της ανεξρτητης στατιστικς αρχς απ τις επιθσεις, την υπερσπιση του νμου 3838 για την απδοση ιθαγνειας και ενντια στη στρηση του δικαιματος εκλγειν και εκλγεσθαι στους νομμους μετανστες, την τραγωδα στο Φαρμακονσι.
Να θυμσω επσης τι, ταν χρειστηκε στειλα με την ψφο μου σαφς μνυμα προς λες τις κατευθνσεις: εκφρζοντας τη διαφωνα μου για την αντιμεταρρθμιση στα Πανεπιστμια, καταψηφζοντας και εκφρζοντας τη διαφωνα μου για τη συνχιση της αυθαιρεσας στην παροχ ψηφιακν αδειν στα κανλια και στον τρπο με τον οποο εξελσσεται η ανακεφαλαιοποηση των τραπεζν.
Χτπησα απ την αρχ σα καμπανκια μποροσα στην κυβρνηση να μενει στο δρμο των προοδευτικν και δημοκρατικν αλλαγν.
Απ την λλη, προσωπικ, δεν χω ιστορα στο να ρχνω κυβερνσεις προκαλντας μπχαλο στη χρα. “Αλλοι χουν.
Η κυβρνηση κ. Μορτη, απτυχε να οδηγσει την Ελλδα σε ασφαλ ξοδο απ το Μνημνιο πως ταν προγραμματισμνο εδ και τρα χρνια, παρ το γεγονς τι οι συνθκες τρα ταν πολ πιο εκολες σε σχση με το 2010, αποδμησε τις μεταρρυθμσεις που εχαμε ξεκινσει την περοδο 2009-2011, επιχερησε την παλινρθωση του πελατειακο κρτους με αποκορφωμα το κμα ρουσφετιν την τελευταα μρα πριν διαλυθε η Βουλ για τις εκλογς και ευτλισε κθε ννοια κυβερνητικς συνεργασας και κυβερνητικς συλλογικτητας με μα προγραμματικ συμφωνα κουρελχαρτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο διστημα 2011-2014, με εξαρεση την περοδο πριν απ τις ευρωεκλογς, που διαφωνσατε με την «Ελι» και λγο πριν την ανακονωση της δρυσης του Κινματος Δημοκρατν Σοσιαλιστν με τη δημιουργα της ΔΗ.ΠΑΡ, δεν εχατε εκφρσει λλες διαφωνες, λα τα λλα, επομνως, γνονταν καλ στο ΠΑΣΟΚ;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και πλι δεν θυμστε καλ. Επλεξα για λγους αρχς και σεβασμο προς τη να ηγεσα του ΠΑΣΟΚ, να κρατσω χαμηλος τνους. Υποχρωσ μου και ως πρην Πρεδρος του ΠΑΣΟΚ ταν να διαφυλξω την εντητα του κμματος, και να συμβλλω στην προσπθεια το ΠΑΣΟΚ και πλι να ξανασυνδεθε με τη βση του.
Θα σας θυμσω μως τι επα στην εκδλωση για τα 39 χρνια απ την δρυση του ΠΑΣΟΚ το Σεπτμβριο του 2013, ταν πλον κατλαβα τι τα πργματα δεν πγαιναν καθλου καλ:
«Το ΠΑΣΟΚ που χρειζονται η Ελλδα και οι λληνες δεν μπορε παρ να πρωταγωνιστε στην προδο και την αλλαγ της χρας.
Πρωτοστατε στο σχηματισμ κυβερνσεων συνεργασας για κυβερνητικ σταθερτητα, αλλ με ξεκθαρο προοδευτικ πρσημο.
χι λευκς επιταγς.
Εννει λες τις προοδευτικς δυνμεις του τπου, απναντι στη δεξι και την αριστερ συντρηση.
Δεν διαιρε.
Στχος μας – οι προοδευτικς μεταρρυθμσεις με ανθρπινο πρσωπο.
Δεν δικαιομαστε να εμαστε παρακολοθημα κανενς. Καμας δεξις αριστερς συντρησης».
Τσο ξεκθαρα. Απ ττε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατ αποχωρσατε απ το ΠΑΣΟΚ που δρυσε ο πατρας σας, ταν ο κ. Βενιζλος δηλνει τι μετ τις εκλογς θα γνει συνδριο στο οποο θα συζητηθον τα πντα; Αυτ δεν ζητσατε με την επιστολ σας;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το δλωσε σε εσς; Στο διστημα αυτ χουν ειπωθε πολλ, αλλ ουσα καμα για την πραγματικ ανασυγκρτηση αυτο του ΠΑΣΟΚ το οποο υπηρτησα λη μου την ζω. Λειτοργησαν ενοχικ απναντι στην ιστορα και τους αγνες αυτο του χρου. Δημιοργησαν δο κομματικ μορφματα σε τσσερεις μνες για να το κρψουν. Τρα το θυμθηκαν; Τρα και πλι προεκλογικ για ψφους;
Η πρτασ μου εχε ως βση την Αναγννηση και Ανασυγκρτηση του ΠΑΣΟΚ. Στχος ταν οι πρωτοβουλες μας να προκαλσουν να δημιουργικ σοκ, στε και πλι να συναντσουμε τον κσμο με τον οποο μοιραζμαστε κοινς αξες και ορματα για την πατρδα μας. Η εππλαστη εντητα, την οποα μλιστα λοι κατγγειλαν στις μεταξ τους συζητσεις αλλ κατπιναν δημοσως, δεν κανε τποτα λλο απ το να βυθζει στην ανυποληψα μα ολκληρη παρταξη.
Μπροστ σε αυτ το τλμα οτε εγ, οτε οι νθρωποι που πορευτκαμε μαζ τσα χρνια για τις αξες του Σοσιαλισμο μποροσαμε να μνουμε απαθες, σκεπτμενοι το προσωπικ φελος, που πιστψτε με ταν κτι εκολο μσα απ τη σιγουρι της επανεκλογς και της σγουρης βουλευτικς δρας.
Αυτ ταν μια απ τις δυσκολτερες αποφσεις της ζως μου, διαλγοντας τον δσκολο δρμο. μως, αυτς εμαι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μποροσατε να συνυπρξετε σε μια κυβρνηση συνεργασας με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρ; Με τον κ. Τσπρα; Μα κυβρνηση στην οποα θα μετεχε και το ΠΑΣΟΚ υπ τον κ. Βενιζλο;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ερτημα εναι αν αυτο θα συνεργαστον με το ΚΙΝΗΜΑ μας! Γιατ εμες δεν θα γνουμε πατερτσα και παρακολοθημα κανενς, για μερικς καρκλες και οφτσια.
Γιατ εμες θα επιβλλουμε σαφστατο προγραμματικ πλασιο προοδευτικν αλλαγν που θα τηρηθε στο ακραιο, χι συμφωνα-κουρελχαρτο που δεν λαμβνει κανες υπψη. Και γιατ εμες θα επιβλλουμε πραγματικ κυβερνητικ συνεργασα με συλλογικς αποφσεις, χι κατργηση κθε ννοιας συλλογικτητας.
Σας ρωτ: Πς να συνεργαστε κανες με τον κ. Σαμαρ, μετ τα δεγματα γραφς που δωσε δυμιση χρνια, την αποδμηση των μεταρρυθμσεων, τις πελατειακς διευθετσεις για τους ισχυρος, τις υπγειες διαδρομς με την ακροδεξι, παζοντας ακμα και την Ελλδα στα ζρια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ιδρσατε να νο κμμα, αλλ απ την ομιλα σας δεν προκυψε αποχρν λγος για την δρυσ του. Αναφρατε γενικς αρχς, στις οποες αναφρεται λο το κομματικ σστημα. Κοινωνικ Δικαιοσνη, ανπτυξη, αποκατσταση αδικιν, αλληλεγγη, αλθεια, λοι λτε τα δια. Η αλθεια, μλιστα, εναι σλγκαν του κ. Βενιζλου, του κ. Σαμαρ και του κ. Τσπρα. Εσες ποια αλθεια κομζετε;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΚΙΝΗΜΑ μας δεν κομζει λλη μα «αλθεια».
Εμες μιλμε με γεγοντα. Και λμε αυτ που δεν θλει να πει καννας λλος:
τι ως αληθινο πατριτες, βλαμε πνω απ λα την Ελλδα και πραμε αποφσεις αντιδημοφιλες αλλ σωστς για τη χρα. Αποφσεις που δικαιθηκαν και απ τις εξελξεις, θυμζω Ιρλανδα, Πορτογαλα και Κπρο, και εντλει και απ αυτος που τις πολμησαν λυσσαλα, στην πρξη, γιατ στα λγια…
τι αν οι αποφσεις αυτς, και κυρως το κμα προοδευτικν αλλαγν της περιδου 2009-2011 εχαν διακομματικ στριξη, πως εχαμε ζητσει, σμερα η χρα θα εχε δη διαβε τον κβο, θα εχε ξεπερσει την ανασφλεια.
τι αν δεν φτιξουμε κρτος που να λειτουργε δημοκρατικ, με διαφνεια και αποτελεσματικτητα, οτε κρτος πρνοιας, οτε υγεα παιδεα σωστ θα χουμε. Αν δεν φτιξουμε αυτ το κρτος οτε επενδσεις σοβαρς θα χουμε, οτε ο επιχειρηματας, ο μικρομεσαος, ο αγρτης, η start-up επιχερηση, θα βλπουν το μλλον με σιγουρι, χωρς ανασφλεια.
Και σε αυτ διαφρουμε ριζικ απ την συντρηση της ΝΔ και με σους ταυτστηκαν μαζ της. Αλλ βλπουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατε να απεμπλακε απ να παρωχημνο μοντλο συγκεντρωτικο κρατισμο, που θα ενισχσει την πελατειακ διαπλοκ αλλζοντας απλς καπλο.
Διαφρουμε ριζικ με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρον το μνημνιο ως πηγ κακο, εν δεν κοιτον τα πραγματικ ατια για τα οποα βρεθκαμε εδ.
Και ρα δεν προτενουν ουσιαστικ αλλαγ. Αποφυγ προτενουν.
Εμες αντιθτως δεν αποφεγουμε το πρβλημα.
Και προτενουμε πραγματικ σγκρουση με τα κακς κεμενα προς φελος του κοινο καλο, του πολτη.
Μιλμε ξεκθαρα για τις αδυναμες της χρας μας. Γιατ πιστεουμε τι μπορον να διορθωθον. Αν υπρχει πραγματικ βοληση. Και αυτ την χουμε. Το χουμε και το χω αποδεξει.
Δεν θα κνουμε πσω και για αυτ προτενουμε να δικ μας σχδιο. χι της τρικας, χι επιβαλλμενο ξωθεν.
Προτενουμε Σχδιο με Ελληνικ Ταυττητα και Θεσμος που λειτουργον, με τον πολτη συμμτοχο, για να οικοδομηθε η Μεταπελατειακ Ελλδα, μια Ελλδα Αξιν, Δικαιοσνης και Δημιουργας.
Γιατ πιστεω σε αυτ το σχδιο;
Πρτο γιατ το χρειαζμαστε για μια διαφορετικ Ελλδα.
Δετερο γιατ με αυτ το σχδιο ξρω τι θα μπορομε να διαπραγματευτομε με τους εταρους μας εξασφαλζοντας τρεις βασικος στχους…

  • Την υπεθυνη και σταθερ ξοδο στις αγορς και απ το μνημνιο χωρς κραδασμος και φβους εξδου απ το ΕΥΡΩ,
  • Την στριξ τους χωρς να ποσοτικ οριζντια μτρα περικοπν,
  • Την οριστικ και αμετκλητη διευθτηση του χρους με αντλλαγμα μια Ελλδα λειτουργικ, διαφνειας, απαλλαγμνη απ λα σα μας φεραν στο χελος του γκρεμο.

Για αυτ και πιστεω σε να δικ μας, Ελληνικ Σχδιο, με την υπογραφ λων των Ελλνων στη βση του τρπτυχου «Απελευθρωση της δημοκρατας απ την σημεριν της αιχμαλωσα σε διφορα κατεστημνα, Ανθρωπι για να κρτος αλληλγγυο με τον πολτη, απναντι στη σκληρτητα των ανισοττων, που διαρρηγνουν την κοινωνικ συνοχ εν περιθωριοποιον ανργους, φτωχος, συνταξιοχους και αδναμα στρματα της κοινωνας, Ανπτυξη βισιμη απελευθερνοντας τις υγιες παραγωγικς δυνμεις να αξιοποισουν τα συγκριτικ πλεονεκτματα της χρας μας».
Για αυτ το Ελληνικ Σχδιο, που εναι ο σωστς δρμος απναντι στο νευ ρων ΝΑΙ του κ.Σαμαρ και το εντελς ΟΧΙ του κ.Τσπρα, θα πομε πολ περισστερα τις επμενες μρες.
Κλενω λγοντας τι υπρχουν πντε λγοι γιατ η Ελλδα και η ιστορικ παρταξη της δημοκρατας και του σοσιαλισμο χρειζονται το ΚΙΝΗΜΑ:
Πρτον, γιατ η χρα, χρειζεται ηγεσες που βζουν πρτα την Ελλδα και τους πολτες της, χωρς να υπολογζουν προσωπικ πολιτικ κστος.
Δετερον, γιατ εναι αναγκαα η κοινοβουλευτικ εκπροσπηση των δυνμεων που δειξαν τι μπορον να σηκσουν το βρος της ευθνης με γενναες πρξεις αλλ και να ξεκινσουν υπεθυνες και μεγλες αλλαγς που εχε ανγκη η χρα.
Τρτον, γιατ χουμε καθαρ πολιτικ ταυττητα, το ΚΙΝΗΜΑ μας των Δημοκρατν Σοσιαλιστν. Αυτ εναι εγγηση για ποια συνεργασα κυβερνητικ λλη σε ξεκθαρο προοδευτικ πλασιο.
Τταρτον, γιατ η χρα θα πει μπροστ χτζοντας επνω σε αλθειες και χι στην κινομενη μμο της συνομωσιολογας κτω απ να ππλο σιωπς. Και η φων μας εναι φων εμπειρας, γνσης για τα πραγματικ γεγοντα εντς και εκτς της Ελλδας. Μια αλθεια που αποκαλπτεται – και καλς αποκαλπτεται – συνεχς.
Και πμπτον, δνουμε φων και δναμη στους χιλιδες πολτες, μσα απ την δικι μας ξεχωριστ φιλοσοφα της συμμετοχικς δημοκρατας, της αυτοοργνωσης, της προσφορς και διαβολευσης. Εναι το ΚΙΝΗΜΑ που δεν πιστεει σε πελατειακ οτε σε συγκεντρωτικ κμματα. Ο δικς μου προσωπικς ρλος εναι να ακριβς να διασφαλσω αυτ την πλατι συμμετοχικ και δημοκρατικ διαδικασα ανασυγκρτησης του ευρτερου χρου των δημοκρατν και σοσιαλιστν στην χρας μας.
Τρα ρθε η ρα να ακουστε η δικ μας φων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος εναι ο εκλογικς στχος του Κινματος που ιδρσατε; Να μπετε απλ στη Βουλ, να αναδειχτετε τρτο κμμα, τι ακριβς επιδικετε;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κνουμε μια να αρχ. Για να ΚΙΝΗΜΑ που θα διαμορφσει η δια η βση, μσα απ διλογο, διαβολευση, αυτοοργνωση. να εργαστρι ιδεν και προτσεων για την χρα και την προδο. Δημοκρατν και Σοσιαλιστν. Με σαφ ταυττητα. Με σαφες κατευθνσεις για το που πρπει και μπορομε να πμε. Σε μια κοινωνα αξιν.
Σμερα στχο χουμε να δσουμε φων σε αυτ την να μας παρουσα. Να αποκτσουν οι νοι και παλιτεροι μαχητς αυτν των ιδεν ξεκθαρη και σημαντικ κοινοβουλευτικ φων. Να ακουγμαστε δυνατ. Να αναδεξουμε τις αξες μας, να αναδεξουμε την ελπδα για μια διαφορετικ Ελλδα.
Να συγκρουστομε με νοοτροπες και πρακτικς που πγαν την Ελλδα πσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πιθαντερο εναι τι δεν θα σχηματιστε αυτοδναμη κυβρνηση. Πρπει να πμε σε δετερες εκλογς, πως το 2012, να σχηματιστε, οπωσδποτε, κυβρνηση με βση τα αποτελσματα των εκλογν της 25ης Ιανουαρου.
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συνεργασες μνο με ξεκθαρο προοδευτικ πλασιο, αυτ μας επιβλλει μια αδριτη ανγκη για προοδευτικς και δημοκρατικς για μεταρρυθμσεις. Κι αυτ θα επιμενουμε να κνουμε κατ την διαδικασα των διερευνητικν εντολν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπρχει μια εκκρεμτητα και αφορ στα οικονομικ του ΠΑΣΟΚ. Αιωρεται η κατηγορα τι αφσατε μεγλο χρος και τι αυτ εναι πλο στα χρια του κ. Βενιζλου, τι σας «κρατει». Η ασθηση εναι τι, στην καλτερη περπτωση, υπρξε σπατλη χρημτων. Τι ακριβς συνβη;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν με κρατει κανες. Και ξρετε κτι: Να γνει τρα ξαν κοινς λεγχος στα οικονομικ λων των κομμτων απ το 2000 και μχρι σμερα για να δομε πτε και ποιοι επιχερησαν να βλουν μα τξη στα οικονομικ τους. Δεν λω τι δεν υπρξαν προβλματα, και πς θα μποροσε λλωστε να γνει διαφορετικ, ταν λα τα κμματα λειτουργον εδ και δεκαετες σε καθεστς απλυτης αδιαφνειας. Εμες προσπαθσαμε να σπσουμε αυτ την αδιαφνεια. Αρχσαμε να εφαρμζουμε καννες, προσπαθντας παρλληλα να τηρομε τις υποχρεσεις ενς κμματος εξουσας. Καταφραμε το 2010 να χει το ΠΑΣΟΚ λιγτερα χρη απ τη Ν.Δ. παρ το γεγονς τι λη την περοδο 2004-2009 το ΠΑΣΟΚ παιρνε λιγτερα χρματα απ τη ΝΔ ως δετερο κμμα, παρ το γεγονς τι το ΠΑΣΟΚ την δια περοδο εχε τριπλσιες εσωκομματικς διαδικασες σε σχση με τη ΝΔ την δια περοδο – 2 Συνδρια, εσωκομματικς εκλογς ηγεσας, εκλογς λων των αποκεντρωμνων οργνων, και παρ το γεγονς τι το 2004 το ΠΑΣΟΚ εχε περισστερα χρη απ τη ΝΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, μια τελευταα ερτηση. Εσες δεν κνατε λθη; Τα εχατε λα καλ καμωμνα;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απ την πρτη στιγμ, εδ και χρνια ανλαβα και σκωσα λο το βρος της ευθνης για λθη και καθυστερσεις, ακμα και για επιλογς προσπων.
Ποτ δεν προσποιθηκα τον αλνθαστο. Ξρω τα λθη μου. χω διδαχθε απ αυτ.
Ναι, ως Πρωθυπουργς, μπροστ στην ανγκη να μην διαταραχθε η κυβερνητικ σταθερτητα και η πορεα της χρας, «κατπια» πολλ. Ανχτηκα για καιρ συμπεριφορς που ξερα τι μας πληγνουν. Ανχτηκα στρογγυλματα θσεων και συμβιβασμος, περισστερους απ ,τι πρεπε.
Πολλο ζητοσαν να μουν πιο αποφασιστικς. μαθα κι εγ. Και εμαι αποφασισμνος. Οι αλλαγς στην Ελλδα γνονται με σωστ προετοιμασα, σχδιο και αποφασιστικτητα να κψεις τον γρδιο δεσμ. που το κναμε, εχαμε αποτλεσμα. Πρωτγνωρο σε τσο σντομο χρονικ διστημα και σε τσο ασφυκτικς συνθκες. Κναμε την αρχ. Δεν αλλξαμε μως τη χρα σο εχαμε υποσχεθε. Αλλ δεν φυγομχησα, δεν κρφτηκα, δεν πταξα την καυτ παττα σε λλον, δεν παιξα τη χρα στα ζρια.
Εμαι τοιμος πραγματικ να δεχθ κθε κριτικ. “Αλλωστε δεν υπρχει κτι που να μην χει ειπωθε εναντον μου. Τα χω ακοσει λα. Αλλ τρα θα ακουστε και η δικ μας φων. Ζητμε, και σωστ γιατ τσι εναι η πολιτικ, αυτοκριτικ απ τους πυροσβστες γιατ δεν αντιμετπισαν καλτερα την φωτι, μσα στις χειρτερες για τη χρα δυνατς συνθκες.
Με τους πραγματικος εμπρηστς της χρας και της ελληνικς οικονομας, αυτος που χρεοκπησαν τον τπο και φυγαν, θα ασχοληθε επιτλους κανες;