Βασλης Φουρτονης

Τετρτη 7 2015

www.fourtounis.grΜε την παγκσμια κοιν γνμη να παρακολουθε συγκλονισμνη απ το πρω τα γεγοντα στο Παρσι, ταν δο τρομοκρτες εισβαλαν στη σατιρικ εφημερδα Charlie Hebdo και αφαρεσαν τη ζω απ 12 ανθρπους, ρχονται συνχεια νες πληροφορες για τα σα εκτυλχθηκαν εκε.
Πριν απ λγο το φως της δημοσιτητας εδε η τελευταα γελοιογραφα ενς εκ των τεσσρων διακεκριμνων σκιτσογρφων που δολοφονθηκαν και η οποα αφοροσε στην ελληνικ πραγματικτητα. Η εικνα δεχνει τον Γλλο Πρεδρο Φρανσου Ολντ πνω σε να ποδλατο να μιλει στο τηλφωνο με την νγκελα Μρκελ.
"Γει σου νγκελα. Μην ανησυχες! Οι λληνες σβονταν πντα τις δεσμεσεις τους, δεν θα αποχωρσουν απ την ευρωζνη. Εμαστε στο σωστ δρμο" αναγρφεται στο πρτο συννεφκι του σκτσου. Στη συνχεια το ποδλατο που χει τη μορφ του 2015, καταλγει στην κρη του γκρεμο με τον Γλλο Πρεδρο να αναρωτιται: "Εμαστε στο σωστ δρμο; Δεν θα το γνωρζω παρ ταν φτσω στο τλος...".

Γιατ χτπησαν τα γραφεα του Charlie Hebdo
www.fourtounis.gr Οι τεταμνες σχσεις της γαλλικς σατιρικς εφημερδας με το ισλμ ξεκνησαν δη απ το 2006, ταν η διεθυνση εχε επιλξει να αναδημοσιεσει τα σκτσα του Μωμεθ – σκτσα που δημοσιετηκαν πρτη φορ στη Δανα. Ττε, εκπρσωποι ισλαμικν κοινοττων στη γαλλικ πρωτεουσα εχαν κνει αγωγ στο πρσωπο του ττε διευθυντ του Charlie Hebdo για δημσια βλβη σχετικ με τα θρησκευτικ πιστεω ομδας ατμων.
Το Νομβριο του 2011, γνωστοι βαλαν φωτι στα ττε γραφεα της εταιρας, με αφορμ να ειδικ τεχος που οι υπεθυνοι του μσου ονμαζαν Charia Hebdo (παζοντας με τον ττλο τους και την ισλαμικ σαρα), με περιεχμενο να σκτσα του Μωμεθ. Εκτς απ τη φωτι, επθεση δχτηκε και το site της εφημερδας, εν ο διευθυντς της, Stephane Charbonnier απειλθηκε με θνατο. Οι απειλς κατ της ζως του ταν μλιστα τσες, που ο Γλλος δημοσιογρφος και νας ακμη συνδελφς του σκιτσογρφος τθηκαν υπ αστυνομικ προστασα. Η εφημερδα μεταφρθηκε μετ την πυρκαγι στις εγκαταστσεις της Λιμπερασιν, σπου να βρεθε νο μρος να στεγαστε.
Τον Ιονιο του 2013, νας νος νδρας 24 ετν καταδικστηκε σε 18 μνες φυλκιση με αναστολ αφο κλεσε στον αποκεφαλισμ του διευθυντ της εφημερδας. Ο νεαρς προχρησε στην δλωση αυτ μσα απ μια ιστοσελδα τζιχαντιστν. Ο διευθυντς που σμφωνα με τις πληροφορες πεσε νεκρς απ τους πυροβολισμος στα γραφεα το μεσημρι της Τετρτης, δλωνε ττε πως “δεν τον πανικοβλλουν ττοια γεγοντα. Παρανοκο και τρελο υπρχαν πντα. Ισλαμιστς , τι και αν αυτοαποκαλονται, αποτελον μια υπερ-μειοψηφα. Η αστυνομα κνει τη δουλει της”.