Βασλης Φουρτονης

Τρτη 6 2015

http://www.fourtounis.gr/Ο κριος που βλπετε στη διπλαν φωτογραφα θεωρεται ο πατρας της γχρωμης φωτογραφας. Κι αν λοι μας χουμε ακμη ασπρμαυρες φωτογραφες απ τα παιδικ χρνια των γονιν μας, ο Sergey Prokudin-Gorsky εχε καταφρει να βλει χρμα στις αναμνσεις της ρωσικς αυτοκρατορα απ τις αρχς του 20ου αινα. Ο πρωτοποριακς φωτογρφος εχε τραβξει το 1909 να πορτρτο του κλασικο συγγραφα Λοντα Τολστι, που τα ζωνταν του χρματα τον καναν δισημο μχρι την αυλ του Τσρου.
Ο Τσρος Νικλαος Β' θλησε να γνωρσει τον δημιουργ της γχρωμης φωτογραφας και του παρεχε λα τα μσα προκειμνου να φρε σε πρας να μεγαλεπβολο σχδιο. χοντας την δεια της τσαρικς αυλς, να ειδικ διαμορφωμνο βαγνι με σκοτειν δωμτιο και τα απαρατητα χρματα, ο Sergey θα ταξδευε σε λη την επικρτεια της αυτοκρατορας προκειμνου να απαθανατσει τη ζω των υπηκων της. Απ το 1909, ως το 1915 και πριν ξεσπσει η επανσταση που ριξε τον Τσρο απ το θρνο του, ο πρωτοπρος της φωτογραφας κατφερε να φτιξει να πολ σημαντικ και σμερα, ανεκτμητο ργο.
Τα ργα του αγορστηκαν τη δεκαετα του 40' απ τη βιβλιοθκη του Κογκρσου των ΗΠΑ και πειτα απ πολ προσεκτικ επεξεργασα προκυψαν περισστερες απ 122 φωτογραφες απ εκενη την εποχ, ζωντανς σαν να τραβχτηκαν εχτς. Χωρς να εναι εκολο να συλλβει κανες την τεχνικ του, ο Ρσος φωτογρφος παιρνε τρεις ασπρμαυρες φωτογραφες, τραβηγμνες με ειδικ φλτρο η κθε μα (κκκινο, πρσινο και μπλε), τις οποες συνθετε στο εργαστρι του και το αποτλεσμα δινε την γχρωμη φωτογραφα.


Γυνακες της υπαθρου κοντ στη μικρ πλη Κιρλοφ
http://www.fourtounis.gr/
Η παραδοσιακ στολ της γυνακας των Ουζμπκων
http://www.fourtounis.gr/
Μουσουλμνος μπορος μεταξιο, βαμβακιο, μαλλιο και παραδοσιακν χαλιν
http://www.fourtounis.gr/
Ο Εμρης της Μπουχρα ενς αυτνομου κρτους στην επικρτεια της ρωσικς αυτοκρατορας
http://www.fourtounis.gr/
Το δισημο πορτρτο του συγγραφα Λοντα Τολστι