: ...

 

Δευτρα 5 2015

www.fourtounis.grΟι ανατροπς εναι οργανικ στοιχεο της πολιτικς. Πριν να μνα ταν αρκετο αυτο που πστευαν πως η κυβρνηση, κουτσ στραβ, θα μποροσε στω και την υσττη στιγμ, στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρου, να ολοκληρσει την τελευταα αξιολγηση της τρκας προκειμνου η 1η Ιανουαρου του νου τους να βρει τη χρα χωρς μνημνιο. Με βση αυτ την παραδοχ θεωροσαν πως θα μποροσε να σχηματισθε προεδρικ πλειοψηφα σε διαφορετικ περπτωση θα προκηρσσονταν εκλογς για τον Μρτιο με δλημμα ποις μπορε να διαχειριστε καλτερα, τα κμματα της συγκυβρνησης (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) το δημσιο χρος και τις προκλσεις της επμενης μρας. Το ναυγιο των διαπραγματεσεων με την τρκα και η επσπευση της προεδρικς εκλογς φεραν τα πνω κτω. Η Ελλδα αντ να βγει απ το μνημνιο (ξανα)μπκε στον αστερισμ του Grexit. Η μικρ στω πιθαντητα να εκλεγε Πρεδρος απ την παροσα Βουλ χθηκε στην ομχλη των αλληλοκατηγοριν και της παραφιλολογας που σκπασε τον πολιτικ κσμο.
Πριν να μνα σχεδν λοι πστευαν πως η εκλογικ μχη εχε κριθε οριστικ υπρ του ΣΥΡΙΖΑ και το μνο που απμεινε ταν να δομε αν οι κλπες θα δσουν αυτοδυναμα στο κμμα του Αλξη Τσπρα. να δετερο στοιχεο ταν αν ο Βενιζλος θα καταφρει να μετεξελξει το ΠΑΣΟΚ σε να ευρτερο σχμα τη Δημοκρατικ Παρταξη στε να διεκδικσει την τρτη θση απ τη Χρυσ Αυγ ακμη και το Ποτμι που, παραμονς των ευρωεκλογν, εμφανστηκε, και πτυχε, ως να μεταπολιτικ κμμα που δεν θλει να χει καμμα σχση με τον λεγμενο παλαι πολιτικ κσμο. Αφνης στο πολιτικ σκηνικ εμφανστηκε ο Γ. Παπανδρου. Η απφαση του πρην πρωθυπουργο να ιδρσει να νο κμμα, πως και γινε χθες, λλαξε τους ρους του πολιτικο παιχνιδιο και την εκλογικ αριθμητικ.
Πλον λοι συζητον τι ποσοστ θα κψει το "Κνημα" των Δημοκρατν Σοσιαλιστν απ τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το ΠΑΣΟΚ -και χι η ΔΗΠΠΑΡ που εγκαταλεφθηκε- θα μπει χι στη Βουλ, πσο θα επηρεαστε το Ποτμι, που απ μεταπολιτικ κμμα μετατρπηκε σε σημαα ευκαιρας παραδοσιακν (και οριακς εκλογιμτητας με τα κμματ τους) πολιτικν και πολιτευτν. Εν, χωρς να χουν γνει ακμη επσημες μετρσεις, σχεδν λοι, με βση την γενικευμνη κοιν ασθηση αλλ και τα ευρματα κποιων μυστικν δημοσκοπσεων, θεωρον πως το "Κνημα" του Γ. Παπανδρου χι μνον θα μπει στη Βουλ, αλλ και θα λβει να ττοιο ποσοστ (5-7% λνε κποιοι γκυροι αναλογιστς) που θα το καταστσει ρυθμιστ των μετεκλογικν εξελξεων και της επμενης διακυβρνησης.
Το σγουρο εναι πως ο Γ. Παπανδρου, μετ και την χθεσιν, πραν πσης προσδοκας ακμη και των επιτελν του γκου και παλμο, συγκντρωση, αλλ και τα μηνματα που φθνουν στο στρατηγεο του απ' λη την Ελλδα, επανρχεται δυναμικ στο προσκνιο και γνεται βασικς παχτης στο πολιτικ παιχνδι.
Εναι πρωρο να πομε αν θα επαληθευτον οι "μζερες" προβλψεις (οριακ εσοδο στη Βουλ), οι "ψχραιμες" (4-6%) οι υπεραισιδοξες (νω του 7-8%) που τον θλουν να λαμβνει την τρτη εντολ για το σχηματισμ κυβρνησης καθς η περπτωση αυτοδυναμας πλον θα πρπει να θεωρεται ως απθανη. Και τοτο επειδ τρα αρχζει ο προεκλογικς αγνας, δεν χουν ανακοινωθε τα ψηφοδλτια, εν η πλωση βρσκεται ακμη στα πρτα της στδια.
Το μνο σγουρο πντως εναι πως με την εμφνιση του "Κινματος" ο χρος της λεγμενης Κεντροαριστερς θα πετξει σε υψηλτερα ποσοστ. Εκε που το ΠΑΣΟΚ κινονταν δημοσκοπικ στο 4-6% τρα αθροιστικ και τα δο κμματα μπορε χι μνον να ξεπερσουν το ποσοστ (8%) των ευρωεκλογν, αλλ ενδεχομνως να προσεγγσουν και το ποσοστ (12%) των εκλογν του 2012.
Απ' αυτ την ποψη το "Κνημα" του Γ. Παπανδρου προσδδει δυναμικ στον ενδιμεσο, μεταξ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, χρο διαψεδοντας τσι τις κατηγορες της Χαρ. Τρικοπη περ δισπασης. Η "δισπαση" τελικ λειτουργε προσθετικ και χι αφαιρετικ στον κεντροαριστερ και σοσιαλ-δημοκρατικ χρο. Και το κυριτερο της ξαναδνει προοπτικ, με λλους ββαια ρους και προγραμματικς προποθσεις, συμμετοχς στην εξουσα, η οποα με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζλου εναι εξχως προβληματικ ως αδνατη.
Η μνη περπτωση να συμμετσχει εκ νου το ΠΑΣΟΚ στη διαχεριση των κυβερνητικν και κρατικν υποθσεων εναι να λθει πρτο κμμα η Να Δημοκρατα. Δηλαδ λοι αυτο, απ τον Βενιζλο και τον Γρηγορκο, τη Φφη Γεννηματ και τον Κστα Σκανδαλδη, τον Κστα Λαλιτη και τον Μιχλη Χρυσοχοδη, τον Ανδρα Λοβρδο και τον Δημτρη Κρεμαστιν και δεν ξρω ποιος λλους, οτινες επιτθηκαν στον Γ. Παπανδρου, θα πρπει να εχονται να κερδσει η Δεξι. Μνον τσι μπορον να εναι ξαν στα πργματα αφο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θλει να τους βλπει και να τους ακοει.
Αυτ εναι και το πρβλημα της σημερινς ηγετικς ομδας της Χαρ. Τρικοπη: Αυτ που θλουν -και το οποο λλωστε εναι και το μνο που πουλνε στους οπαδος τους- εναι περπου ανφικτο, εν βρσκεται και σε πλρη αντθεση με την πλειοψηφα της λακς βολησης τις συγκροτεται κυρως απ παλαιος ψηφοφρους του ΠΑΣΟΚ και οι οποοι θλουν να σταματσει η συγκυβρνηση με τη Δεξι και ν' αλλξει βρδια η εξουσα.
Αυτ εναι να πρσθετο επιχερημα υπρ του "Κινματος" του Γ. Παπανδρου. Ακμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θλει να κυβερνσει με τον Παπανδρου θα εναι δσκολο να αρνηθε να σχηματσει κυβρνηση (και να οδηγσει τη χρα ξαν σε εκλογς) με να νο κμμα, το οποο μπορε να προρχεται απ το ΠΑΣΟΚ, αλλ στις λστες του δεν περιλαμβνεται σχεδν καννας απ τους "σημαδεμνους" του προηγομενου κομματικο και υπουργικο απαρτ. σως αυτς εναι και νας απ τους λγους (και χι μνον επειδ ταν φθαρμνα, καταναλωμνα και καμμνα πρσωπα) που ο Γ. Παπανδρου αρνθηκε να δεχθε στο "Κνημ" του προβεβλημνους υπουργος και λεγμενα ιστορικ στελχη του κμματος που δρυσε ο πατρας του.
Σγουρα αυτ η εξλιξη πλττει τις φιλοδοξες κποιων "επωνμων" να επανεκλεγον βουλευτς να διεκδικσουν μετ τις εκλογς την ηγεσα του ΠΑΣΟΚ. μως αυτ εναι προσωπικ παγνια που δεν μπορον να αφορον τη συλλογικ υπσταση του Κινματος που δρυσε την 3η Σεπτμβρη 1974 ο Ανδρας Παπανδρου και επιχειρε, πως επε χθες στην ομιλα του στο Μουσεο Μπενκη, να επανιδρσει, με το "Κνημα", ο γις του Γιργος.
Και λμε επιχειρε επειδ το αν θα καταφρει να το επανιδρσει θα κριθε σε δετερο χρνο, την επομνη των εκλογν με αφετηρα το ιδρυτικ συνδριο και την εκλογ ηγεσας απ τη βση. Οπωσδποτε για την ευδοκμηση του εγχειρματος εναι κρσιμο το ποσοστ που θα λβει στις εκλογς της 25ης Ιανουαρου. σο μεγαλτερο εναι τσες περισστερες πιθαντητες χει να πετχει.
Πντως το χθεσιν τηλεοπτικ κοντρστ μεταξ των συγκεντρσεων του Βενιζλου στη Σπρτη και του Παπανδρου στο Μουσεο Μπενκη ταν καταλυτικ. Η μεν πρτη μοιαζε με μνημσυνο για τον μακαρτη που χσαμε η δε δετερη -με τον γκο, τον παλμ, τα χαμογελαστ πρσωπα και τη δυναμικ συμμετοχ της νεολαας- ταν σαν γλντι σε βαφτσια.
Κρσιμο μγεθος επσης εναι η πολιτικ στρατηγικ και θσεις που θα υιοθετσει το "Κνημα". Αυτο που πρωτστως φανεται πως προστρχουν στο κμμα του Παπανδρου εναι τα αριστερστροφα κομματικ μλη και στελχη του ΠΑΣΟΚ. Το διο φανεται πως εναι και η πλειοψηφας της βσης των ψηφοφρων του.
μως ο Παπανδρου, εν θλει το "Κνημ" του να μεγαλσει θα πρπει να ισορροπσει ανμεσα σ' αυτος και την ανγκη να υπρξει μια πολιτικ σοσιαλδημοκρατικς μετριοπθειας, την οποαν χρειζεται η χρα για να βγει απ την κρση και να παραμενει σε ευρωπακ τροχι. Η Ιδρυτικ Διακρυξη της 3ης Γενρη δνει μια πρτη απντηση. Η σκηση μως παραμνει δσκολη. Χρειζονται κι λλες απαντσεις. Πολλς και για πολλ. Σε επμενο ρθρο θα επανλθουμε..