Bloomberg:

Βασλης Φουρτονης

Σββατο 3 2015

www.fourtounis.grΗ Ελλδα οδεει προς μια να πολιτικ κρση αναφρει ρθρο γνμης στο πρακτορεο Bloomberg, υπ τον ττλο: Γιατ πρπει να νοιαστομε και πλι για την Ελλδα «Why You Should Care About Greece Again»
Ειδικτερα, το ρθρο αναφρει πως «την περασμνη Δευτρα το Ελληνικ Κοινοβολιο δεν υπερψφισε τον υποψφιο του πρωθυπουργο για την προεδρα, αναγκζοντας τη χρα να οδηγηθε σε πρωρες εθνικς εκλογς στις 25 Ιανουαρου».
Σμφωνα με το Bloomberg, το αποτλεσμα αυτο του νου γρου της αναταραχς θα εναι μια κρσιμη νδειξη για το εν οι Ευρωπαοι ηγτες μπορον να διατηρηθον στην εξουσα για αρκετ καιρ, προκειμνου να παραμενει σταθερ η πορεα προς τις δημοσιονομικς μεταρρυθμσεις που απαιτονται για την ανπτυξη των οικονομιν της περιοχς.
Η αναταραχ ρχεται μλις τσσερα χρνια αφτου η χρα αποδχθηκε το πρτο διεθνς σχδιο δισωσης της και σχεδν απ μνη της στειλε την παγκσμια οικονομα σε δνη, επισημανουν οι αρθρογρφοι, που στη συνχεια αναφρονται στους λγους για τους οποους «η Ελλδα προκλεσε πανικ την προηγομενη φορ».
«Απ το 2010 ως το 2012 υπρξε γενικευμνος πανικς τι οι χρες που εναι βαθι χρεωμνες, πως η Ελλδα, η Ιταλα, η Πορτογαλα, η Ισπανα και η Ιρλανδα, θα οδηγηθον σε χρεοκοπα και θα αποχωρσουν απ τη ζνη του ευρ. Η θση της Ελλδας ταν σαφς η χειρτερη. Εχε το υψηλτερο χρος και την ασθενστερη οικονομα. Ο φβος ταν τι η Ελλδα θα δλωνε αδυναμα αποπληρωμς του δημσιου χρους της και θα σταματοσε να χρησιμοποιε το ευρ ως νμισμ της, καταστρφοντας την πστη των ανθρπων στην ικαντητα των λλων χωρν να πληρσουν τα χρη τους και δημιουργντας να ντμινο που θα μποροσε να καθηλσει τις παγκσμιες αγορς» σημεινουν και τονζουν:
«Αυτ οδγησε σε μαζικ προβλματα στις αγορς κρατικν ομολγων και στο χρηματοπιστωτικ σστημα. Τελικ λθηκε ταν, το καλοκαρι του 2012, ο πρεδρος της Ευρωπακς Κεντρικς Τρπεζας, Μριο Ντργκι ανακονωσε να σχδιο παροχς τεχους προστασας στις αγορς κρατικν ομολγων. Συγκεκριμνα, η ΕΚΤ ανακονωσε τι θα αγορσει κρατικ ομλογα με την προπθεση τι οι χρες θα συμφωνσουν να εφαρμσουν δημοσιονομικς μεταρρυθμσεις. Αυτ ηρμησε σημαντικ την αγορ».
Στο ερτημα «τι συμβανει τρα;» οι αρθρογρφοι απαντον: «Η τελευταα εξλιξη εναι τι ο πρην πρωθυπουργς Γιργος Παπανδρου σχηματζει να νο πολιτικ κμμα, το οποο θα μποροσε να χει αντκτυπο στις προσεχες εκλογς. Πρσφατες δημοσκοπσεις χουν δεξει τι ο η σκληροπυρηνικ πτρυγα του ΣΥΡΙΖΑ χει τις περισστερες πιθαντητας για να κερδσει τον λεγχο του Κοινοβουλου, αλλ αυτ μπορε να αλλξει. Σμφωνα με τους Financial Times το νο κμμα του Γ. Παπανδρου θα μποροσε να κλψει αρκετς ψφους απ το ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλιστε μια νκη για τη Να Δημοκρατα, το κεντροδεξι κμμα που βρσκεται σμερα στην εξουσα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ» συνεχζει το ρθρο «χει κερδσει τη λακ υποστριξη -και τον σκεπτικισμ των επενδυτν- εν μρει καταγγλλοντας τα μτρα λιττητας που επιβλθηκαν σμφωνα με το πργραμμα δισωσης ψους 290 δισ. δολαρων της Ευρωπακς νωση και απειλντας να σταματσει τις πληρωμς του εξωτερικο χρους».
«Γιατ, λοιπν, δεν πανικοβλλονται λοι;» εναι το δετερο ερτημα που θτουν οι αρθρογρφοι.
«Οι νθρωποι» επισημανουν «εναι πιο ρεμοι αυτ τη φορ για αρκετος λγους, αλλ ο σημαντικτερος εναι τι η τρχουσα κατσταση σχετζεται λιγτερο με τη βιωσιμτητα του χρους και περισστερο με την εσωτερικ πολιτικ. Εν η Ελλδα αναγκαζταν να εξλθει απ τη ζνη του ευρ, εναι πιθαν τι οι υπλοιπες χρες θα ταν εντξει, εν μρει επειδ η ΕΚΤ εναι παροσα ως τεχος προστασας».
«χουν λοιπν κποια σημασα οι ελληνικς εκλογς; Οι εκλογς στην Ελλδα θα μποροσαν να αποτελσουν μα δοκιμ για το τι συμβανει αλλο πολιτικ. Στην Ισπανα, βλπετε το αριστερ Podemos να σημεινει αξηση στις δημοσκοπσεις. Σε περπτωση που το κμμα αυτ ανλθει στην εξουσα, ττε η ζνη του ευρ θα χει να αντιμετωπσει πολ μεγαλτερο πονοκφαλο» συνεχζουν και προσθτουν:
«Επιπλον, ισχυροποιονται αντικαθεστωτικ κμματα στη Γαλλα και την Ιταλα, αν και τα πργματα εκε εναι λγο πιο σταθερ. Παρλα αυτ, το μεγλο θμα εναι τι η οικονομα παραμνει δυσχερς σε λη τη ζνη του ευρ. Και μχρι να υπρξει ανκαμψη, θα εναι δσκολο για τους ηγτες των κομμτων εξουσας να παραμενουν δημοφιλες και ισχυρο».
Στο ερτημα «ποιο εναι το καλτερο σενριο για την παγκσμια οικονομα;» οι αρθρογρφοι απαντον:
»Η κνηση του Γ. Παπανδρου εναι δυνητικ μια καλ εδηση για τους διεθνες πιστωτς, ειδικ αν το κμμα του μπορσει να κερδσει 5% στις εκλογς, πως δειξε μια πρσφατη δημοσκπηση, αφαιρντας υποστηρικτς απ τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστς θα προτιμοσαν να παραμενει στην εξουσα η συντηρητικ Να Δημοκρατα, που χει ευσυνεδητα υλοποισει τη λιττητα των προγραμμτων δισωσης της τρικας».
«Οι επενδυτς ριξαν μια δετερη ματι στο ΣΥΡΙΖΑ και κατανησαν τι σε αυτ το χρονικ σημεο εναι πιο ριζοσπαστικς απ την παραδοσιακ αριστερ στην Ελλδα» δλωσε στο Bloomberg ο Νκολας Βρον, του ερευνητικο ινστιτοτου Bruegel στις Βρυξλλες. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλβει την εξουσα, δεν θα υπρξει ομαλ πορεα» υπογρμμισε.
Διαβστε ολκληρο το ρθρο στα αγγλικ, πως δημοσιεεται στο Bloomberg  πατντας ΕΔΩ