Βασλης Φουρτονης

1 2015

www.fourtounis.grστερα απ σχεδν να χρνο στο περιθριο της διεθνος επικαιρτητας, η Ελλδα επιστρφει και πλι στο προσκνιο, με αρνητικ δυστυχς τρπο, καθς η προκρυξη πρωρων εκλογν πυροδoτε εκ νου τη συζτηση για το ενδεχμενο εξδου της χρας απ το ευρ. Ωστσο, σε σχση με το 2012, ταν και πλι τα σενρια για το Grexit κυριαρχοσαν στην ημερησα διταξη, υπρχoυν διαφορς:
1. Πολιτικο, μσα ενημρωσης και αναλυτς της Ευρωζνης συμφωνον τι η Ελλδα δεν αποτελε πλον συστημικ κνδυνο για την Ευρωζνη και εκτιμον τι μια ξοδος απ το ευρ δεν θα πυροδοτσει ντμινο αποχωρσεων και λλων κρατν και δεν θα σημνει το τλος του κοινο νομσματος. «Η κατσταση εναι τελεως διαφορετικ απ’ ,τι πριν απ τρα χρνια, ταν δεν εχαμε ακμη μηχανισμος ασφαλεας. Οι εποχς που πρεπε να σσουμε την Ελλδα χουν παρλθει. Δεν υπρχουν πλον δυναττητες εκβιασμο. Η Ελλδα δεν χει συστημικ σημασα για το ευρ», δλωσε χθες ο αναπληρωτς επικεφαλς της κοινοβουλευτικς ομδας των Χριστιανοδημοκρατν Μχαελ Φουκς. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σταματσει τις μεταρρυθμιστικς προσπθειες και τα μτρα λιττητας της Ελλδας, ττε θα πρπει και η τρικα να σταματσει και τα δνεια προς την Ελλδα». Απ την πλευρ του, ο οικονομολγος και πρεδρος του Ινστιτοτου Γερμανικς Οικονομας της Κολωνας Μχαελ Χτερ εκτιμ τι «η Νομισματικ Ενωση θα μποροσε σμερα να αντξει μια ξοδο της Ελλδας. Οι συνπειες μλυνσης σε λλες χρες θα ταν μικρς».
Στη Γερμανα, μως, υπρχουν και πιο «σκληρς» προσεγγσεις. Ο βουλευτς των Γερμανν Χριστιανοδημοκρατν Κλους-Πτερ Βιλς θεωρε τι θα ταν λθος να κρατηθε η Ελλδα στο ευρ με ποιο κστος. «Μνο εν βγει η Ελλδα απ το ευρ, αλλ βεβαως παραμενει μλος της Ε.Ε., η χρα θα πρει και πλι ανσα», υποστηρζει και καταλγει: «Στην Ελλδα, αναζητονται οι υπεθυνοι οπουδποτε εκτς απ εκε που πραγματικ βρσκονται: στην δια την Ελλδα. Αντ, επιτλους, να ασχοληθον με τα προβλματα της χρας, η χρα μπλκεται σε εσωπολιτικς μχες χαρακωμτων. Ανεξρτητα του ποιος θα κερδσει τις βουλευτικς εκλογς, οι συμφωνες παραμνουν συμφωνες και πρπει να τηρηθον».
Η κρση των Ελλνων αφνει αδιφορες τις αγορς, σημεινει σε δημοσευμ του το περιοδικ «Der Spiegel». Κι αυτ οφελεται στη δσμευση της ΕΚΤ και του Μριο Ντργκι απ τον Ιολιο του 2012 πως θα γνει ,τι εναι απαρατητο για τη δισωση του ευρ, στο γεγονς τι χουν αποσυρθε απ την Ελλδα οι ευρωπακς τρπεζες και ειδικ οι γαλλικς και στις επιτυχες των υπλοιπων χωρν που αντιμετωπζουν κρση, κυρως της Πορτογαλας, της Ιρλανδας, της Κπρου και της Ισπανας.
2. Δετερη διαφορ εναι πως οι αναλυτς και τα διεθν ΜΜΕ αναζητον μια απντηση στο ερτημα «τι θα κνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλξης Τσπρας εν σχηματσει κυβρνηση». Το 2012 το ερτημα αφοροσε τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρ. «Η προοπτικ νων διαπραγματεσεων μεταξ της Ελλδας και των πιστωτν προβληματζει τους επενδυτς και δεν εναι καθλου ξεκθαρο τι συμβιβασμο μπορον να γνουν», δηλνει ο Νιλ Μλορ, της BNY Mellon στους Financial Times. Ωστσο, η βρετανικ εφημερδα επισημανει τι ο κ. Αλξης Τσπρας «τις τελευταες εβδομδες εγκατλειψε την προηγομενη δσμευσ του να “σκσει” το Μνημνιο και, αντιθτως, δνει μφαση σε πιο μετριοπαθες κινσεις για να αντιμετωπιστε το χρος, εν υπογραμμζει με μεγαλτερη μφαση τη δσμευσ του στο ευρ.
Πμπτη 1 Ιανουαρου 2015