Ïé ÷þñåò ðïõ Ý÷ïõí ãåìßóåé ôïí êüóìï ìå «ìáýñï» ÷ñÞìá

Βασßλης Φουρτοýνης

ΤετÜρτη 17 Äåêåìâñßïõ 2014

www.fourtounis.gr¼λοι Ýχουν ακοýσει για την οικονομικÞ ανÜπτυξη της Κßνας, της Ινδßας, του Μεξικοý και της Ρωσßας, τουλÜχιστον μÝχρι πρüσφατα σε ü,τι αφορÜ την τελευταßα. ΑλλÜ üπως προκýπτει, η επιτυχßα δεν Þρθε μüνη. ΑυτÝς οι χþρες εßναι τþρα η μεγαλýτερη πηγÞ παρÜνομου χρÞματος στον κüσμο, εξÜγοντας Ýνα τρισεκατομμýριο δολÜρια κÜθε χρüνο σε ξÝπλυμα κεφαλαßων, ναρκωτικÜ και πληρωμÝς κÜτω απü το τραπÝζι.
ΑυτÞ εßναι η σκοτεινÞ πλευρÜ του αναπτυσσüμενου κüσμου, σýμφωνα με μßα νÝα Ýκθεση για τη διαφθορÜ του οργανισμοý για την Παγκüσμια ΟικονομικÞ ΔιαφÜνεια (GFI), την οποßα παρουσßασε η Washington Post. Και τα ποσÜ αυξÜνονται κατÜ 10% κÜθε χρüνο.
Η Κßνα εßναι επικεφαλÞς, συνεισφÝροντας με σχεδüν 250 δισεκατομμýρια δολÜρια σε παρÜνομες χρηματοοικονομικÝς ροÝς το 2012, καθþς μÝχρι εκεßνη τη χρονιÜ εßναι διαθÝσιμα τα δεδομÝνα. Η Ρωσßα ακολουθεß με παρÜνομες εκροÝς ýψους 125 δισεκατομμυρßων, ενþ η Ινδßα, η τρßτη πιο διεφθαρμÝνη χþρα στον κüσμο, ακολουθεß με 100 δισ. συνεισφορÜ στον παγκüσμιο «κουμπαρÜ» του μαýρου χρÞματος.
ΣυνολικÜ, οι 10 πρþτες χþρες αντιπροσωπεýουν Ýνα «εντυπωσιακü 67% του παγκüσμιου συνüλου», σýμφωνα με τους ερευνητÝς. Το συμπÝρασμα εßναι πως αυτÜ τα κρÜτη, ανεξÜρτητα απü την επιτυχßα τους, ακüμη παλεýουν για να ελÝγξουν τη διαφθορÜ και την παρÜνομη χρηματοδüτηση που εýκολα μποροýν να υπονομεýσουν την ανÜπτυξη και να τις εμποδßσουν να κεφαλαιοποιÞσουν την επιτυχßα τους.
Για να αντιληφθεß κανεßς τα μεγÝθη, αρκεß να αναλογιστεß üτι περßπου 145 αναπτυσσüμενες χþρες σε üλο τον κüσμο διοχÝτευσαν κατÜ μÝσο üρο απü 1 εκατομμýριο Ýως 125 δισ. δολÜρια στο διÜστημα 2003-2012.
Οι παρÜνομες χρηματοοικονομικÝς ροÝς εßναι ιδιαßτερα προβληματικÝς στις αναπτυσσüμενες χþρες, εκεß üπου τα χρηματοπιστωτικÜ συστÞματα εßναι συχνÜ πιο ευÜλωτα στη διαφθορÜ. Τα τρισεκατομμýρια των δολαρßων αντιπροσωπεýουν χρÞματα που θα μποροýσαν σε διαφορετικÞ περßπτωση να διοχετευθοýν μÝσω των οικονομικþν και να συμβÜλλουν στην ανÜκαμψη. Αντß αυτοý üμως, καταλÞγουν στα χÝρια εγκληματιþν, διεφθαρμÝνων αξιωματοýχων και επιχειρηματιþν.
«Οι παρÜνομες εισροÝς κεφαλαßων συχνÜ στεροýν απü τις αναπτυσσüμενες χþρες σημαντικοýς δασμοýς, διευκολýνουν το Ýγκλημα και καταλÞγουν στην παραοικονομßα», αναφÝρει η Ýκθεση.
Το δýσκολο εßναι να περιοριστεß ο üγκος του παρÜνομου χρÞματος, που εισÝρχεται και εξÝρχεται στις αναπτυσσüμενες χþρες. Ο πιο συνηθισμÝνος τρüπος για την κßνηση του μαýρου χρÞματος εßναι μÝσω αναληθþν στοιχεßων για το εμπüριο, κÜτι που πÝρα απü παρÜνομο, εßναι και δýσκολο να ανιχνευθεß.
¼πως και στις περισσüτερες απü τις Üλλες μορφÝς ξεπλýματος χρÞματος, αυτÞ η πρακτικÞ στο εμπüριο διαιωνßζεται απü τη γενικüτερη αδιαφÜνεια στο παγκüσμιο χρηματοπιστωτικü σýστημα. Οι εταιρßες στις αναπτυσσüμενες χþρες συχνÜ Ýχουν τη δυνατüτητα να λειτουργοýν χωρßς να κοινοποιοýν σημαντικÝς πληροφορßες για τα οικονομικÜ τους, τις συναλλαγÝς, Þ ακüμη και την ιδιοκτησßα.
¸να απü τα κλειδιÜ για την αντιστροφÞ αυτοý του κλßματος εßναι ρßχνοντας φως σε αυτÝς τις πληροφορßες, καλþντας τις κυβερνÞσεις να καταστÞσουν υπüλογες τις εταιρεßες και κατÜ συνÝπεια να φÝρουν διαφÜνεια εκεß üπου δεν υπÜρχει. Και μßα καλÞ αρχÞ θα μποροýσε να γßνει απü την Κßνα, τη Ρωσßα και την Ινδßα, απü üπου Ýρχονται τα περισσüτερα παρÜνομα χρÞματα, σημειþνει η εφημερßδα.


ΔιαβÜστε ολüκληρο το Üρθρο της Washington Post στα αγγλικÜ πατþντας ΕΔΩ