National Geographic: Ï ôÜöïò ôçò Áìößðïëçò, ç ó÷Ýóç ìå ôïí Ì. ÁëÝîáíäñï êáé ôï óýã÷ñïíï Game of Thrones

Βασßλης Φουρτοýνης

ΚυριακÞ 23 Íïåìâñßïõ 2014

www.fourtounis.grΤους τελευταßους τρεις μÞνες η Αμφßπολη δεν Ýχει σταματÞσει να εντυπωσιÜζει, αλλÜ και να δημιουργÞσει νÝα μυστÞρια και γρßφους για τους αρχαιολüγους και τους παντοειδεßς αναλυτÝς των μακεδονικþν χρüνων. Το National Geographic σε Ýνα αναλυτικü Üρθρο κÜνει κατÜδυση στα χρüνια του Φιλßππου Β' και του Μ. ΑλÝξανδρου, υποσημειþνει τις ραδιουργßες εντüς των πλουμιστþν παλατιþν, τις δολοφονßες Ýνθεν κακεßθεν (ανÜμεσα τους διεκδικητÝς του θρüνου), για να επιστρÝψει στο σÞμερα και τον τÜφο της Αμφßπολης.
¼πως σημειþνεται στο μακροσκελÝς Üρθρο του περιοδικοý, εδþ και τρεις μÞνες η Κατερßνα ΠεριστÝρη και η ομÜδα Ýχουν προχωρÞσει σε μια σειρÜ «δελεαστικþν» ανακαλýψεων εντüς του τÜφου. Τα περισσüτερα απü τα ευρÞματα κατατεßνουν στο συμπÝρασμα πως πρüκειται για Ýνα τÜφο που κινοýνται στα ταραγμÝνα χρüνια του Μ. ΑλÝξανδρου και συνηγοροýν πως ο Ýνοικος του τÜφου Þταν Ýνα υψηλü πρüσωπο.
Εßναι σχεδüν βÝβαιο πως ο Μ. ΑλÝξανδρος τÜφηκε στην Αßγυπτο, üμως ελÜχιστα γνωρßζουν οι σýγχρονοι μελετητÝς για τα Üλλα μÝλη της βασιλικÞς οικογÝνειας. Σε κÜποιες περιπτþσεις, δε, οι γνþσεις μας εßναι μηδενικÝς. Υπü αυτü το σκεπτικü ο τÜφος της Αμφßπολης, σημειþνει το περιοδικü, θα προσθÝσει πÜρα πολλÜ στην επιστημονικÞ Ýρευνα γýρω απü μια Δυναστεßα -αυτÞ του ΑλÝξανδρου- που μαστιζüταν απü συνωμοσßες, ßντριγκες, δολοφονßες και πλεßστες üσες αιματοχυσßες που ταιριÜζουν με το τηλεοπτικü Game of Thrones.
¼πως αναφÝρει ο καθηγητÞς κλασικÞς Ιστορßας στο Luther College της Αúüβα, και βιογρÜφος του Μ. ΑλÝξανδρου Φßλιο Φρßμαν: «Εßναι πολý σπÜνιο να βλÝπεις Ýναν βασιλιÜ Þ κυβερνÞτη να καταλÞγει να πεθÜνει σχεδüν μüνος του».
Ο ΑλÝξανδρος Þταν ακüμα στα ανατολικÜ και σχεδßαζε την κατÜκτηση της Αραβßας üταν πÝθανε στα 33 του. Σýμφωνα με τα μÝχρι τþρα στοιχεßα πÝθανε κÜτω απü περßεργες συνθÞκες. Η αιτßα του θανÜτου του εßναι υψηλüς πυρετüς. Ο θÜνατüς του Ýδωσε την ευκαιρßα στους επιγüνους να διεκδικÞσουν τα πρωτεßα με αποτÝλεσμα η αυτοκρατορßα να χωριστεß σε τιμÜρια, Ýως τον τελικü αφανισμü λüγω εμφýλιων πολÝμων.
Απü εκεß και πÝρα τα θανατικÜ Þρθαν το Ýνα μετÜ το Üλλο: ο ΚÜσσανδρος σκüτωσε τη μητÝρα του ΑλÝξανδρου και στη συνÝχεια δολοφüνησε τη γυναßκα του ΡωξÜνη και τον γιο του ΑλÝξανδρο. Οι περισσüτεροι αρχαιολüγοι σÞμερα εßναι πεπεισμÝνοι πως ο ΑλÝξανδρος εßναι θαμμÝνος στην Αßγυπτο, πιθανüτατα στην ΑλεξÜνδρεια. ¼μως το γεγονüς üτι ακüμη δεν Ýχουν βρεθεß οι τÜφοι της ΟλυμπιÜδας, της ΡωξÜνης του Ηφαιστßωνα και Üλλων κοντινþν ανθρþπων του Μ. ΑλÝξανδρου κÜνει την ανακÜλυψη της Αμφßπολης ακüμη πιο σημαντικÞ. Εßναι πολý πιθανü, καταλÞγει το Üρθρο Ýνας εξ αυτþν να βρεθεß τελικÜ εντüς του τýμβου ΚαστÜ.

ΔιαβÜστε το Üρθρο του National Geographic, στα αγγλικÜ πατþντας ΕΔΩ