Áíô. ÊáêáñÜò: Ç óôÜóç ôùí ËÏÊáôæÞäùí êáé ç åêôÝëåóç ôçí åðï÷Þ ôïõ Ðïëõôå÷íåßïõ 1973

Βασßλης Φουρτοýνης

ΔευτÝρα 17 Íïåìâñßïõ 2014

www.fourtounis.gr Με τα γεγονüτα του Πολυτεχνεßου στις 15-17 ΝοÝμβρη του 73 Ýχει κηρυχθεß γενικÞ επιφυλακÞ στις ¸νοπλες ΔυνÜμεις (ΕΔ). Ο υπαρχηγüς του Ναυτικοý υποναýαρχος Π. ΚονιÜλης εκδßδει οδηγßες προς üλους τους διευθυντÝς του αρχηγεßου για τη λειτουργßα, τα μÝτρα ασφαλεßας, τις βÜρδιες, την Ýξοδο του προσωπικοý κ.λ.π.
Οι οδηγßες ισχýουν και για üλες τις εξαρτημÝνες υπηρεσßες περιοχÞς Αθηνþν, ενþ η λÝξη «Πολυτεχνεßο» Þ η αιτιολογßα της γενικÞς επιφυλακÞς δεν υπÜρχουν στο κεßμενο.
Η περιγραφÞ των γεγονüτων, üπως τα Ýζησε ο γρÜφων ως απüτακτος αξιωματικüς τüτε, παρÝχει ορισμÝνα στοιχεßα για την εμπλοκÞ των ΕΔ και ΣΑ.
«…. Οι φαντÜροι καθοδηγοýν τους εξερχüμενους, μερικοß μÜλιστα παßρνουν απ’ το χÝρι γυναßκες και τους συνιστοýν να προσÝχουν που πατÜνε, για να μη χτυπÞσουν απü τις σκüρπιες λαμαρßνες και πÝτρες...... Μια κοπÝλα Ýχει αγκαλιÜσει Ýναν αξιωματικü και σε κατÜσταση υστερßας του φωνÜζει να τη σþσει. .. στον τοßχο Ýξω απ’ την πýλη στην Πατησßων Ýχουν στηθεß οι ροπαλοφüροι .. και χτυπÜνε με τα ξýλα üποιον προλÜβουν.
ΚÜποιος στρατιþτης ορμÜει σε Ýναν απ’ αυτοýς και τον γκρεμßζει χτυπþντας τον με τον υποκüπανο του üπλου του στην κοιλιÜ, βρßζοντÜς τον συγχρüνως: «Γιατß χτυπÜς, ρε μαλÜκα»....
Στην Üλλη γωνßα, μια ομÜδα απü νÝους εßναι γýρω απü Ýναν στρατιþτη και μια κοπÝλα του λÝει πως Ýχει και αυτÞ αδελφü στα ΛΟΚ και τον παρακαλεß να τους βοηθÞσει.
Ο στρατιþτης ξεκινÜει τρÝχοντας (στην ΣτουρνÜρη) προς την πλατεßα Εξαρχεßων, καταπÜνω σε μια πυκνÞ σειρÜ απü αστυνομικοýς που κλεßνουν το δρüμο. Συγχρüνως πυροβολεß ασταμÜτητα στον αÝρα και πßσω του τρÝχει η ομÜδα των φυγÜδων, που πÝφτει πÜνω στο φρÜγμα των αστυνομικþν … δεκÜξι χρüνια μετÜ {αφηγεßται στη ΣΕΘΑ ο αστυνομικüς διευθυντÞς ΛÜζαρης Σ.}….
Ο νÝος Ýδειχνε να μην ξÝρει πως εßχε απαγορευτεß η κυκλοφορßα, üταν ο συνοδηγüς του περιπολικοý του φþναξε Ýντονα να εξαφανιστεß. Μüλις Ýστριψε για να φýγει Ýνας αξιωματικüς του στρατοý, που κατÝβηκε με στολÞ εκστρατεßας απü Ýνα τζιπ, τον πυροβüλησε.....». Ο δολοφονημÝνος νÝος Þταν ο ΜυρογιÜννης και ο εκτελεστÞς του, σýμφωνα με üτι ελÝχθη στη δßκη του στη μεταπολßτευση, εßπε στον οδηγü του: «Με παραδÝχεσαι ρε; Με τη μια τον πÝτυχα στο κεφÜλι!!...»
Στα μπαλκüνια στους δρüμους πßσω απü το Πολυτεχνεßο οι κÜτοικοι πετÜγανε γλÜστρες και φþναζαν να μην χτυπÜνε τα παιδιÜ. Στην γωνßα ΣτουρνÜρη και Πλατεßα Εξαρχεßων στητüς Ýνας γÝρος με τα πüδια ανοιχτÜ, τα χÝρια στη μÝση, κοιτÜζει προς τα κÜτω τη ΣτουρνÜρη, γεμÜτη αστυνομικοýς να περιμÝνουν τη λεßα τους να θÝλει λÝει με το καυτü του βλÝμμα ν’ ανοßξει δρüμο, να διαφýγουν οι νÝοι. ΘυμÜται το γÝρο, θυμÜται και το φαντÜρο που ‘τρεχε μπροστÜ με τους φυγÜδες να τον ακολουθοýν τρÝχοντας προς την πλατεßα, τη σωτηρßα, πυροβüλαγε στον αÝρα να τους δþσει κουρÜγιο, του φþτιζε η φλüγα το πρüσωπο… üπως θυμÜται καλÜ και τον Üλλον με τον υποκüπανο, μα συχνüτερα του ‘ρχεται στο νου εκεßνη η γυναßκα με τη ζακÝτα...
Οι συμπεριφορÝς των στρατιωτικþν στα γεγονüτα του Πολυτεχνεßου καλýπτουν üλη τη γκÜμα, απü τον δολοφüνο που εκτελεß εν ψυχρþ το παιδß, μÝχρι τον Üλλο, επßσης αξιωματικü, που προσπαθεß να ηρεμÞσει τη νÝα που τον Ýχει αγκαλιÜσει Ýντρομη και τον παρακαλεß να την γλυτþσει. Οι στρατεýσιμοι αντÝδρασαν θετικÜ καθοδηγþντας και διασþζοντας κüσμο… μερικοß χτυπþντας και γκρεμßζοντας τους ροπαλοφüρους ασφαλßτες... Και κÜποιες σκüρπιες σκηνÝς üπου στρατιþτες οδηγοýν απ’ το χÝρι Ýγκλειστους να βγουν απü τον περßβολο… ενþ κÜποιοι Üλλοι διαφορετικÜ Ýδρασαν στο τÝρμα της Αχαρνþν...
Το παρÜρτημα της ΕΣΑ ΦιλαδÝλφειας Þταν δυο δρüμους πιο κÜτω απ’ το σπßτι του στο τÝρμα Αχαρνþν, ακοýγανε οι γεßτονες τις φωνÝς üσων βασανßζονταν κεßνα τα χρüνια εκεß… σÞμερα εßναι σχολεßο. Ακοýω τις κραυγÝς πüτε-πüτε, λÝει ο καφετζÞς της γειτονιÜς, παλιüς αριστερüς, η ζωÞ του ιστορßα της γενιÜς του. Την Üλλη μÝρα το πρωß Ýπεσαν πÜνω στον πιτσιρικÜ… μüλις εßχε αγορÜσει γÜλα και γιαοýρτι απü μÝνα, εßπε αργüτερα... ¸τρεξε το παιδß να μπει στην δικιÜ σας πολυκατοικßα απÝναντι, που ‘ταν το σπßτι του, μα τον γκρÝμισαν τσακßζοντας τα καλÜμια του με την κÜνη του üπλου, γÝμισε το πεζοδρüμιο γιαοýρτι…
Με την ανατροπÞ του Παπαδüπουλου απü τον Ιωαννßδη σε μια βδομÜδα, μοιρÜστηκαν αναμνηστικÜ Ýντυπα σε μορφÞ διπλþματος.
Τα οποßα το 572 ΤÜγμα Πεζικοý απÝνειμε «...διÜ τας υπηρεσßας ας προσÝφερεν εις την ΜονÜδα, ενεργþς συμμετασχþν την 25ην Νοεμβρßου 1973 üτε αι ¸νοπλοι ΔυνÜμεις της χþρας, πισταß εις τας αρχÜς της Εθνοσωτηρßου ΕπαναστÜσεως της 21ης Απριλßου 1967 ανÝλαβον την διακυβÝρνησιν της χþρας υπÞκουσαι εις το υπÝρτατον καθÞκον της Σωτηρßας της Πατρßδος Ο ΔιοικητÞς ΠÝτρος Κοýτρας ΑΝΧΗΣ (ΠΖ)». ºσως να Þταν πρωτοβουλßα του Κοýτρα αυτÞ. Το συγκεκριμÝνο απονÝμεται «..εις τον Στρατιþτην ΤσÜκαν Ευθýμιον...» ο οποßος προφανþς πÞρε μÝρος σε κÜποια απü τις συλλÞψεις εκεßνης της ημÝρας. Η απονομÞ τÝτοιων χαρτιþν απÝβλεπε στους ßδιους στüχους, üπως üλα τα διπλþματα. Αναμνηστικü, επιβρÜβευση, διÜκριση, πρüκληση Üμιλλας þστε και Üλλοι να επιδιþξουν κÜτι παρüμοιο εÜν δοθεß ευκαιρßα. ΔÝσιμο του αποδÝκτη με τον επιδßδοντα, νομιμοποßηση και προβολÞ της συγκεκριμÝνης πρÜξης. Δεν βρÝθηκαν Üλλα τÝτοια....

Απü το Βιβλßο «Οι ¸λληνες στρατιωτικοß» του Αντþνης ΚακαρÜς, Εκδüσεις ΠαπαζÞση, 2006

 

Ï Áíôþíçò ÊáêáñÜò

Ο Αντþνης ΚακαρÜς γεννÞθηκε στη ΓραβιÜ Φωκßδας το 1945. Αποφοßτησε της ΣΝΔ ως σημαιοφüρος μηχανικüς το 1966. Το 1972 καταδικÜζεται σε φυλÜκιση απü το στρατιωτικü καθεστþς, εγκλεßεται για δÝκα πÝντε μÞνες σε φυλακÝς και αποτÜσσεται. Αποκαθßσταται με τη μεταπολßτευση στην ενεργü υπηρεσßα, σταδιοδρομεß και αποστρατεýεται το 1990 ως αρχιπλοßαρχος. ΜÝχρι το 1999 εργÜζεται σε ναυτιλιακÞ εταιρßα και Ýκτοτε διδÜσκει ως επιστημονικüς συνεργÜτης στο ΠανεπιστÞμιο Αιγαßου. ΠαρÜλληλα δραστηριοποιεßται στην Κßνηση για την ΕθνικÞ ¶μυνα (Κ.Ε.Θ.Α.). Το 1993 εκδßδεται σε βιβλßο η εργασßα του "Το πολεμικü ναυτικü στη δικτατορßα 1967-1974", εκδüσεις "Γνþση", ΑθÞνα. Το 2004 γßνεται δεκτüς στο ΠÜντειο ΠανεπιστÞμιο ως ΔιδÜκτωρ ΠολιτικÞς ΕπιστÞμης και Νεþτερης Ιστορßας με τη διατριβÞ "Οι επαγγελματßες στρατιωτικοß υπü αυταρχικÜ καθεστþτα". Εßναι Ýγγαμος απü το 1974 και πατÝρας δýο τÝκνων. Εßναι μÝλος της Εταιρßας ΕλλÞνων Λογοτεχνþν.