Ôé ôñÝöåé êáé ôé óêïôþíåé ôïí êáñêßíï

Βασßλης Φουρτοýνης

ΠαρασκευÞ 17 Ïêôùâñßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Η ζÜχαρη, τα trans λιπαρÜ, το κüκκινο κρÝας, το αλÜτι, το λευκü αλεýρι, το αλκοüλ αλλÜ και το κÜπνισμα, η καθιστικÞ ζωÞ, το Üγχος και η κοιλιακÞ παχυσαρκßα «τρÝφουν» τον καρκßνο και ιδßως τον καρκßνο του μαστοý. ΑντιθÝτως τα λαχανικÜ, τα Üγρια χüρτα, τα üσπρια, τα φροýτα, οι ξηροß καρποß, οι σπüροι, τα ω3 λιπαρÜ, η βιταμßνη D, η Üσκηση και η διατÞρηση υγιοýς βÜρους τον «σκοτþνουν».
Τα παραπÜνω επισημαßνει η ιατρüς-διατροφολüγος, επιστημονικÞ σýμβουλος του Ινστιτοýτου ΕφαρμοσμÝνων Βιοεπιστημþν του ΕΚΕΤΑ, ΔÝσποινα Κομνηνοý με αφορμÞ το εκπαιδευτικü σεμινÜριο «Στοχεýοντας τον μεταβολισμü του Καρκßνου. Τι τον τρÝφει; Τι τον σκοτþνει;» του Συλλüγου Γυναικþν με Καρκßνο Μαστοý «¶λμα ΖωÞς» Νομοý Θεσσαλονßκης.
¼πως εξηγεß στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κομνηνοý τα καρκινικÜ κýτταρα προγραμματßζουν τον μεταβολισμü τους Ýτσι þστε να ικανοποιÞσουν τις απαιτÞσεις τους σε ενÝργεια και πρþτες ýλες που εßναι απαραßτητες για τον αυξημÝνο πολλαπλασιασμü τους. Δýο κýρια στοιχεßα του μεταβολισμοý των καρκινικþν κυττÜρων εßναι οι αυξημÝνες ανÜγκες σε γλυκüζη (προσλαμβÜνουν 10 - 50 φορÝς περισσüτερη γλυκüζη σε σχÝση με τα υγιÞ κýτταρα) και σε μεθειονßνη (αμινοξý που βρßσκεται στις ζωικÝς πρωτεÀνες με υψηλÞ πρüσληψη κυρßως στην κρεατοφαγßα).
«Φαßνεται να υπÜρχει σημαντικÞ συσχÝτιση της γλυκüζης με τον καρκßνο του μαστοý σε γυναßκες που Ýχουν σÜκχαρο αßματος πÜνω απü 125 mg/dl. Επßσης, σαρþσεις pet (pet scan) Ýχουν δεßξει πως üσο υψηλüτερη εßναι η συσσþρευση της γλυκüζης στα καρκινικÜ κýτταρα, τüσο πιο επιθετικÞ εßναι η μορφÞ του καρκßνου καθþς ο πολλαπλασιασμüς των καρκινικþν κυττÜρων αυξÜνεται ανÜλογα με την αýξηση της συσσþρευσης της γλυκüζης. Η Ýντονη επιθυμßα για γλυκü, επεξεργασμÝνους υδατÜνθρακες και κρεατοφαγßα σχετßζεται με την αýξηση του βÜρους και την εναπüθεση λßπους στην κοιλιÜ (κοιλιακÞ παχυσαρκßα). Η κατÜσταση αυτÞ οδηγεß σε μεταβολικü, φλεγμονþδες και οξειδωτικü στρες τα προúüντα των οποßων προÜγουν την εμφÜνιση και επιδεßνωση του καρκßνου», επισημαßνει η κ.Κομνηνοý.
ΠαρÜλληλα τονßζει üτι εκεßνο στο οποßο πρÝπει να δοθεß Ýμφαση εßναι ο γλυκαιμικüς δεßκτη των τροφþν, τα ω-3 λιπαρÜ οξÝα και η βιταμßνη D.
«Εκεßνο που θÝλουμε εßναι να ελαττþσουμε τον γλυκαιμικü δεßκτη των τροφþν. Αυτü μποροýμε να  το πετýχουμε με την κατανÜλωση φροýτων, τα λαχανικþν και ξηρþν καρπþν, που περιÝχουν  φυτικÝς ßνες. Επßσης αυτÜ τα τρüφιμα  περιÝχουν πολλÝς προστατευτικÝς ουσßες οι οποßες εßναι αντικαρκινικÝς αντιφλεγμωνüδεις αντιδιαβητικÝς αντιοξειδωτικÝς. ¼λα αυτÜ καταπολεμοýν το κυτταρικü στρες. ¸τσι λοιπüν üταν ισορροπÞσουμε το κýτταρο και δεν εßναι σε στρες τüτε αναχαιτßζουμε τα στοιχεßα που προÜγουν εμφÜνιση και επιδεßνωση του καρκßνου. Οι διατροφικÝς οδηγßες που ισχýουν για την πρüληψη του καρκßνου του μαστοý ισχýουν και μετÜ τη θεραπεßα του καρκßνου», προσθÝτει η κ. Κομνηνοý.