Ôï êñõöü ó÷Ýäéï äéÜóùóçò ôçò ÅëëÜäáò ôï 2010 êáé ãéáôß íáõÜãçóå

Βασßλης Φουρτοýνης

ΔευτÝρα 06 Ïêôùâñßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Το γαλλογερμανικü σχÝδιο για τη στÞριξη της ΕλλÜδας πριν απü τον αποκλεισμü της απü τις αγορÝς και τις αιτßες του ναυαγßου αποκαλýπτει σε συνÝντευξÞ του ο πρþην κεντρικüς τραπεζßτης της Γερμανßας, Γιüζεφ Ακερμαν.
Σε συνÝντευξÞ του στο «ΒÞμα της ΚυριακÞς» ο πρþην επικεφαλÞς της Deutsche Bank μιλÜει για üλο το παρασκÞνιο και το πως οι εταßροι δεν κατÜφεραν να θÝσουν σε εφαρμογÞ Ýνα πρüγραμμα στÞριξης της ΕλλÜδας.
Ο κ. Ακερμαν επιβεβαßωσε üτι, το 2010, üταν τα spreads των ελληνικþν ομολüγων Þταν σε βιþσιμα επßπεδα εßχε προτεßνει Ýνα σχÝδιο στÞριξης με στüχο να δþσει πολýτιμο χρüνο στην ελληνικÞ οικονομßα να αντιμετωπßσει τα προβλÞματÜ της, αλλÜ εκεßνο δεν προχþρησε εξαιτßας της γερμανικÞς υποχþρησης.
Απαντþντας σε σχετικÞ ερþτηση ο πρþην κεντρικüς τραπεζßτης της Γερμανßας τονßζει üτι εßχε παρουσιÜσει τον ΦεβρουÜριο του 2010 στην ΑθÞνα στον τüτε πρωθυπουργü, Γιþργο ΠαπανδρÝου, το σχÝδιο που προÝβλεπε δανειακÞ στÞριξη πολλþν δισεκατομμυρßων με εμπλοκÞ της Deutsche Bank.
«Το σχÝδιο αυτü εßχε ως στüχο να κερδßσει πολýτιμο χρüνο για την ΕλλÜδα και να απαλýνει την κρßση του δημüσιου χρÝους, üχι να την αποτρÝψει εντελþς. Για την υλοποßησÞ του προÝβλεπε στÞριξη απü τη γερμανικÞ και τη γαλλικÞ κυβÝρνηση. Ωστüσο, καθþς οι διασþσεις τραπεζþν (bail-out) Þταν ακüμη νωπÝς στο μυαλü των φορολογοýμενων, μπροστÜ στις επερχüμενες σημαντικÝς εκλογÝς στη Γερμανßα, το Βερολßνο εμφανßστηκε απρüθυμο να συμμετÜσχει» σημεßωσε χαρακτηριστικÜ.
Ο κ. Ακερμαν εκτιμÜ ακüμη üτι «η ευρωζþνη Þταν απροετοßμαστη üταν την Ýπληξε η κρßση. Τα θεσμικÜ της üργανα απλþς δεν Þταν επαρκÞ. ΠολλÜ üμως Ýχουν βελτιωθεß απü τüτε. Για παρÜδειγμα, με τον ESM Ýχουμε τþρα Ýναν μηχανισμü χρηματοδüτησης Ýκτακτης ανÜγκης, Ýχουμε πανευρωπαúκÞ εποπτεßα των τραπεζþν και Ýχουμε τα πρþτα βÞματα προς την κατεýθυνση θÝσπισης πανευρωπαúκþν κανüνων για την εξυγßανση των τραπεζþν και τη δημιουργßα ενüς αντßστοιχου μηχανισμοý χρηματοδüτησης. ΑλλÜ αυτÜ δεν επαρκοýν μεσοπρüθεσμα Þ μακροπρüθεσμα. Χρειαζüμαστε μια περαιτÝρω ολοκληρωμÝνη Ευρþπη που θα βασßζεται σε κοινÜ θεσμικÜ üργανα».