NASA: Ìç áíáóôñÝøéìç ç åîáöÜíéóç ôçò ëßìíçò ÁñÜëçò

Βασßλης Φουρτοýνης

ΠÝμπτη 02 Ïêôùâñßïõ 2014

www.fourtounis.grΚÜποτε Þταν η τÝταρτη μεγαλýτερη λßμνη του κüσμου. ΣÞμερα το μεγαλýτερο μÝρος του Üλλοτε πυθμÝνα της εßναι τοξικÞ Ýρημος ανÜμεσα σε δýο πρþην σοβιετικÜ κρÜτη, το ΚαζακστÜν και το ΟυζμπεκιστÜν.
Πρüκειται για τη λßμνη ΑρÜλη, που στο παρελθüν την αποκαλοýσαν και «εσωτερικÞ θÜλασσα» λüγω του τερÜστιου μεγÝθους της. Πριν απü 50 χρüνια εßχε Ýκταση 68.000 τετραγωνικþν χιλιομÝτρων, ενþ σÞμερα Ýχουν απομεßνει τÝσσερις μικρÝς και αποκομμÝνες μεταξý τους επιμÝρους λßμνες, με συνολικÞ Ýκταση περßπου 7.000 τετραγωνικþν χιλιομÝτρων.
Πρüσφατα στοιχεßα του «Earth Observatory» («ΠαρατηρητÞριο της Γης»), ενüς τμÞματος της ΝASA που ασχολεßται με την αποτýπωση και ανÜλυση των αλλαγþν στην επιφÜνεια του πλανÞτη, κατÝδειξαν μÝσα απü μια σειρÜ εικüνων απü το 2000 μÝχρι το 2014, το μη αναστρÝψιμο του προβλÞματος: η μεßωση της λßμνης Ýφτασε στο αποκορýφωμα πÝρυσι üπου Üλλο Ýνα τμÞμα, στη νüτια πλευρÜ της, ξερÜθηκε τελεßως.
Οι λüγοι της συρρßκνωσης; ΑρχικÜ, η αλüγιστη χρÞση του νεροý για τη γεωργßα. Πριν απü το 1960, η ΑρÜλη τροφοδοτοýνταν απü τους ποταμοýς ¶μου ΝτÜρια και Συρ ΝτÜρια, που Ýφερναν νερü απü το λιωμÝνο χιüνι και τη βροχüπτωση στα βüρεια της περιοχÞς. Το 1960, üμως, η πρþην ΣοβιετικÞ ¸νωση απÝσπασε νερü μÝσω καναλιþν που δημιοýργησε για την κÜλυψη των αρδευτικþν αναγκþν, μειþνοντας τη στÜθμη της λßμνης.
Τüτε Üρχισαν να αυξÜνονται τα ποσοστÜ αλατιοý και  σε συνδυασμü με τα λιπÜσματα και τη χημικÞ μüλυνση της λßμνης, η κατÜσταση επιδεινþθηκε δραματικÜ. ΕπιπλÝον, η μολυσμÝνη λÜσπη που μεταφÝρεται στα γýρω χωρÜφια κÜνει μεγαλýτερη την ανÜγκη ýδρευσης της γýρω περιοχÞς, προκαλþντας Ýναν φαýλο κýκλο μüλυνσης - ýδρευσης - νÝας μüλυνσης.
Οýτε το κλßμα Ýμεινε ανεπηρÝαστο απü την οικολογικÞ καταστροφÞ. Χωρßς το νερü της λßμνης να (συν)ρυθμßζει τη θερμοκρασßα, επηρεÜστηκαν και οι εποχÝς. Με τις  συνθÞκες να γßνονται üλο και πιο ακραßες - οι χειμþνες εßναι πλÝον δριμýτατοι, τα καλοκαßρια πολý πιο ζεστÜ - οι επιστÞμονες προειδοποιοýν üτι εßναι αναπüφευκτη η πλÞρης εξαφÜνιση της λßμνης.

ΔιαβÜστε ολüκληρ το Üρθρο στα αγγλικÜ πατþντας Earth Observatory πατþντας ΕΔΩ