Βασλης Φουρτονης

Τρτη 30 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Παγνει προς το παρν η μετεγκατσταση των Ρομ στο Καντλι Μεγρων. Αυτ αποφασστηκε σε σσκεψη που γινε στο Αστυνομικ Τμμα Χαλανδρου για την εξλιξη της υπθεσης της κατεδφισης των κτισμτων στον καταυλισμ των Ρομ στο Χαλνδρι, πως και για τα σχδια μετεγκατστασς τους, παρουσα των Γ.Γ. Αποκεντρωμνης Διοκησης Αττικς, Μανλη Αγγελκα, Δημρχου Χαλανδρου Σμου Ροσσου και του προδρου των Ρομ Χαλανδρου, Στλιου Καλαμιτη.
Σμφωνα με ανακονωση της Αποκεντρωμνης Διοκησης Αττικς, αποφασστηκε τι χωρς την παρουσα αστυνομικν δυνμεων και με τη συνανεση των Ρομ Χαλανδρου, θα κατεδαφιστον αριο 12 παρνομα κτσματα εντς του καταυλισμο τα οποα χουν καταγραφε στις αυτοψες της πολεοδομας ως ακατοκητα και για τα οποα υπρχουν τελεσδικες δικαστικς αποφσεις.
Επσης αποφασστηκε η μετεγκατσταση των Ρομ στον οικισμ που χει δη δημιουργηθε για τη φιλοξενα τους, στα Μγαρα, θα ανασταλε για ελογο χρονικ διστημα ξι μηνν.
Στο διστημα αυτ, σμφωνα με την Αποκεντρωμνη Διοκηση Αττικς, ο Δμαρχος Χαλανδρου, αρμδιος για την ερεση χρου που θα στεγαστον οι Ρομ, καλεται να προτενει βισιμη και υλοποισιμη λση.
«Εφσον υποδειχθε η κατλληλη περιοχ, οι υπηρεσες της Αποκεντρωμνης Διοκησης Αττικς θα συνδρμουν στε να δημιουργηθε οικισμς με τις απαρατητες υποδομς, πως προβλπεται απ τις συμβσεις του Οργανισμο των Ηνωμνων Εθνν για την προσπιση των ανθρωπνων δικαιωμτων.  Σε περπτωση που δεν βρεθε λλη περιοχ για την μετεγκατσταση των Ρομ, παραμνει εν ισχ η απφαση μεταφορς των κατοκων στον δη υπρχοντα οικισμ, στα Μγαρα», αναφρει η ανακονωση και συμπληρνει:
«Ο Νμος θα τηρηθε σε κθε περπτωση και τα καταπατημνα οικπεδα θα αποδοθον στους νμιμους -βσει των τελεσδικων δικαστικν αποφσεων- ιδιοκττες τους».

Τι λει ο Δμος Χαλανδρου για τον καταυλισμ των Ρομ
http://www.fourtounis.gr/Ο Δμος Χαλανδρου με ανακονωση που εξδωσε αναφρει τι διερευνται μια πρσφορη και βισιμη λση μετεγκατστασης.
Αναλυτικ η ανακονωση:
«Μετ απ συντονισμνες προσπθειες της δημοτικς αρχς και με τη συνεργασα της Περιφρειας Αττικς, απετρπη μια βαιη επιχερηση με απρβλεπτες συνπειες για τη ζω, την υγεα και την περιουσα των κατοκων της πλης. Ανεστλη η εκτλεση του σχεδου μεταφορς του καταυλισμο των Ρομ στο Χαλνδρι στο ρος Πατρα, μια περιοχ που δεν πληροσε οτε τις στοιχειδεις συνθκες διαβωσης. Κτι ττοιο θα εξθετε διεθνς τη χρα μας. Συμφωνθηκε να αρχσει διλογος με λους τους εμπλεκμενους φορες (Δμος Χαλανδρου, Περιφρεια Αττικς, Αποκεντρωμνη Διοκηση Αττικς, Υπηρεσα Δημσιας Περιουσας και εκπροσπων των Ρομ) προκειμνου να διερευνηθε πρσφορη και βισιμη λση μετεγκατστασης. Τλος, με την παρουσα εκπροσπων των Ρομ και χωρς την παρουσα της αστυνομας, να αποξηλωθον κποιες αυθαρετες κατασκευς στις οποες δεν κατοικε κανες».