: ,

Βασλης Φουρτονης

Δευτρα 29 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Συνταγματικ κρθηκε, σμφωνα με πληροφορες, η περικοπ του εφπαξ των δημοσων υπαλλλων, απ την Ολομλεια του Συμβουλου της Επικρατεας (ΣτΕ). Ειδικτερα, σε κεκλεισμνων των θυρν δισκεψη του Αντατου Ακυρωτικο Δικαστηρου, αποφασστηκε, κατ πληροφορες, τι πρπει να απορριφθε ατηση ακρωσης που εχε υποβλει συνταξιοχος εκπαιδευτικς κατ της απφασης του Ταμεου Προνοας Δημοσων Υπαλλλων, βσει της οποας της εχε χορηγηθε μειωμνο εφπαξ λγω νομοθετικν περικοπν που λαβαν χρα μετ την συνταξιοδτηση της και καθς περμενε την καταβολ του εφπαξ.
Σμφωνα με πληροφορες, οι σμβουλοι επικρατεας δχθηκαν, κατ πλειοψηφα, τι με τις νομοθετικς ρυθμσεις για την μεωση του εφπαξ δεν παραβιστηκαν οι συνταγματικς διατξεις που αφορον την ιστητα, την αναλογικτητα, την κοινωνικ ασφλιση και την προστατευμενη εμπιστοσνη του διοικομενου προς την Πολιτεα.
Η υπθεση εισχθη προς κρση στην Ολομλεια του ΣτΕ με βσει τις διατξεις του νμου 3900/2010, ως πιλοτικ-πρτυπη δκη με διαδικασες εξπρς.

Απρριψη της προσφυγς για το εφπαξ και απ το Ευρωπακ δικαστριο
Της απφασης του ΣτΕ εχε προηγηθε απφαση του Ευρωπακο δικαστριου που απρριπτε την απ 9ης Μαου 2013 προσφυγς της Ι.Κ, Ελληνδας υπηκου και της ΑΔΕΔΥ. Με την απφασ τους αυτ το δικαστριο κρινε τι: «… δεν χει λγο να αμφισβητσει τι αποφασζοντας τη μεωση των αποδοχν και συντξεων των δημοσων υπαλλλων, ο νομοθτης εξυπηρετοσε σκοπ δημοσας ωφελεας.» και καταλγει τι: «καταλγει λοιπν τι αυτ το τμμα της προσφυγς εναι προδλως αβσιμο και πρπει να απορριφθε κατ’ εφαρμογ του ρθρου 35 §§ 3α) και 4 της  Σμβασης. Για τους λγους αυτος, το Δικαστριο, ομφωνα, Συνεννει τις προσφυγς, Κηρσσει τις προσφυγς απαρδεκτες.