, ޻

Βασλης Φουρτονης

Κυριακ 28 Σεπτεμβρου 2014

Πρωτοσλιδο ρεπορτζ της «Καθημερινς της Κυριακς» αναφρεται στα στελχη που θα αναλβουν υπουργεα σε μα, υπ τον Αλξη Τσπρα, κυβρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.fourtounis.gr/Εναι η πρτη φορ που μια εφημερδα, και μλιστα συντηρητικ, καταπινεται με το θμα, θεωρντας δεδομνη την εκλογικ νκη του ΣΥΡΙΖΑ και μλιστα σε σντομο χρονικ διστημα. Το ρεπορτζ στκεται ιδιατερα στην περπτωση της κοινοβουλευτικς αυτοδυναμας του ΣΥΡΙΖΑ, εξλιξη που φανεται ιδιατερα πιθαν στις τελευταες δημοσκοπσεις αλλ και τις ενδεξεις αποσνθεσης στο κυβερνητικ στρατπεδο.

Αναλυτικ το ρεπορτζ χει ως εξς:
Συνομιλητς του κ. Αλξη Τσπρα εμφνιζαν τον επικεφαλς του κμματος της αξιωματικς αντιπολτευσης, μχρι πριν απ περπου να χρνο, απρθυμο να τεθε επικεφαλς μιας κυβρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εφσον το κμμα του κρδιζε τις εκλογς. κτοτε, πολ νερ κλησε στο αυλκι και ο πυκνς πολιτικς χρνος συνβαλε σε σημαντικ ενσχυση της αυτοπεποθησης του κ. Τσπρα και σε σημαντικ πολιτικ ωρμανση. Ο σχηματισμς μιας κυβρνησης με κορμ τον ΣΥΡΙΖΑ μπορε να εξετζεται ως υποθετικ σενριο απ τον Μιο του 2012 και μετ, ωστσο σμερα συγκεντρνει περισστερες πιθαντητες. Στην Κουμουνδορου ενισχεται, μλιστα, η αισιοδοξα ακμη και περ κατκτησης της αυτοδυναμας.
χοντας αυτ κατ νουν, σε συνδυασμ με την εκτμηση τι η επμενη εκλογικ αναμτρηση εναι θμα μερικν μηνν το αργτερο, χουν αρχσει οι εσωκομματικς συζητσεις και διεργασες για τη στελχωση μιας κυβρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσπρας εμφανζεται να χει ξεπερσει τους ποιους δισταγμος του και τοιμος να τεθε επικεφαλς του κυβερνητικο σχματος. Σε αυτ συνβαλαν, σμφωνα με συνεργτες του, η εμπειρα που αποκτ απ διεθνες επαφς, αλλ και οι εισηγσεις που δχθηκε τι οι πολτες που θα επιλξουν να ψηφσουν ΣΥΡΙΖΑ περιμνουν απ αυτν να εκπληρσει σα υπσχεται.
Καθοριστικς παργοντας για την οριστικ διαμρφωση της κυβρνησης του Αλξη Τσπρα θα εναι η κατκτηση αυτοδυναμας μη, καθς στην πρτη περπτωση τα περιθρια ελιγμν εναι πολ μεγαλτερα. Οι συνεργτες του επιμνουν τι, ακμη και με αυτοδυναμα, θα επιδιωχθον συνεργασες, που θα αποτυπωθον και στη διρθρωση του κυβερνητικο σχματος. Σε κθε περπτωση, κομβικ θση στο κυβερνητικ σχμα, σε ρλο αντιπροδρου της κυβρνησης, αναμνεται να χει ο κ. Γιννης Δραγασκης. Επιπλον, ανεξαρττως συνεργασιν, ο κ. Τσπρας εμφανζεται αποφασισμνος να διατηρσει τον λεγχο του οικονομικο τομα, που οι κ. Γιργος Σταθκης και Ευκλεδης Τσακαλτος φανεται να αποκτον προβδισμα.
Σε προχωρημνο στδιο δεχνει να βρσκεται και η εσωτερικ συζτηση για το ποιον τομα της διακυβρνησης της χρας θα μποροσε να αναλβει η Αριστερ Πλατφρμα του κ. Παναγιτη Λαφαζνη, που φανεται να κερδζει τον τομα της Ανπτυξης, πως και το μεσα συναρτμενο υπουργεο Εργασας. Παρλληλα, ως ακλνητα φαβορ για τα υπουργεα Δικαιοσνης και μυνας εμφανζονται η κ. Ζω Κωνσταντοπολου και ο κ. Θοδωρς Δρτσας αντστοιχα. Για το υπουργεο Εξωτερικν ορισμνοι θερησαν τι η προσγγιση του κ. Νκου Κοτζι στην ηγεσα του ΣΥΡΙΖΑ θα μποροσε να οδηγσει στην υπουργοποησ του. Ωστσο, δεν εναι λγοι εκενοι στο εσωτερικ του κμματος της αξιωματικς αντιπολτευσης που θεωρον τις θσεις του «σκληρς» για τα δεδομνα του ΣΥΡΙΖΑ και επισημανουν τι θα μποροσε για το συγκεκριμνο υπουργεο να προτιμηθε η λση κποιου αφυπηρετσαντος πρσβη.
Στο κυβερνητικ σχμα, επσης, εκτιμται τι με κποιον τρπο θα αποτυπωθε η παρουσα της «πασοκογενος» πτρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανν μσω του κ. Αλξη Μητρπουλου, εν στις συζητσεις για τα λεγμενα «παραγωγικ» υπουργεα πφτουν και τα ονματα των «αιρετικν» οικονομολγων κ. Γιννη Βαρουφκη και Κστα Λαπαβτσα.
Την δια στιγμ, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδδονται σε «επιχερηση γοητεας» στο εσωτερικ και στο εξωτερικ. Η συνντηση των κ. Δραγασκη και Σταθκη με τον κ. Γεργκ σμουσεν και η επικεμενη συμμετοχ του κ. Σταθκη στο ετσιο συνδριο ΔΝΤ - Παγκσμιας Τρπεζας εντσσονται στην προσπθεια να πεισθον οι εταροι και οι θεσμικο διεθνες συνομιλητς τι ο ΣΥΡΙΖΑ χει ρεαλιστικ σχδιο διακυβρνησης της χρας. Στο εσωτερικ, εκτς απ τη συνντηση των κ. Δραγασκη και Τσακαλτου με τον διοικητ της Τρπεζας της Ελλδος Γιννη Στουρνρα, η Κουμουνδορου εχε επικοινωνα με την ηγεσα λων των συστημικν τραπεζν.