Βασλης Φουρτονης

Κυριακ 28 Σεπτεμβρου 2014

Τις προποθσεις που θα θσει το «Ποτμι» για να συμμετσχει στην επμενη κυβρνηση περιγρφει ο Σταρος Θεοδωρκης στον «Ελεθερο Τπο της Κυριακς».

http://www.fourtounis.gr/«Το Ποτμι δεν ρχεται για να διορσει τους δικος του, ρχεται για να εξασφαλσει τι στα υπουργεα θα πει η Εθνικ Ελλδος», σημεινει ο επικεφαλς του κμματος.
πως αναφρει, «η δικ μας αγωνα δεν εναι αν θα μας καλσει να κυβερνσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. Η δικ μας πρταση εναι προς το λα. Που πρπει να καταλβει τι υπρχουν λσεις πρα απ τις αριστερς και δεξις λσεις του παρελθντος».
«ταν λοιπν προκηρυχτον οι εκλογς και ο χρνος μετρει αντστροφα, ττε τα κμματα εξουσας θα πρπει να πουν σε ποιες απ αυτς τις λσεις συμφωνον και εκε θα δομε ποιοι μπορον να συνεργαστον με ποιους. Εμες θλουμε ισχυρς κυβερνσεις, χι εκλογς κθε τρεις και λγο, αλλ κυρως θλουμε αλλαγς. Για την ακρβεια λμε: "Θλουμε να τα αλλξουμε λα στη χρα χωρς μως να την γκρεμσουμε"», σημεινει.
Ερωτηθες αν φοβται για τις καταθσεις του σε περπτωση εκλογικς πρωτις ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωρκης απαντ: «Οι δικο μου φβοι εναι λλοι. τι στον ΣΥΡΙΖΑ υπρχουν πολλο που δεν χουν καλ επαφ με την πραγματικτητα. ταν επιτθενται στον Ματο Ρντσι, ταν βζουν θμα ΝΑΤΟ αυτ τη στιγμ, ταν μιλον για ανοιχτ σνορα σε μια εποχ μεγλων και βαιων μεταναστευτικν κυμτων, σημανει τι κποιοι ζουν αλλο και χι εδ. Για να μη σας πω τι δεν εναι καθλου προοδευτικ να αρνεσαι τον λεγχο της νομιμτητας στις προσλψεις».
Σε ,τι αφορ τις εξαγγελες στη ΔΕΘ ο επικεφαλς του Ποταμιο παρατηρε πως «οτε του Τσπρα οτε του Σαμαρ οτε του Παπανδρου οι εξαγγελες» τον ενθουσασαν. «Γιατ λοι τα δια λνε απ τη Θεσσαλονκη. Εναι η κατρα της εξουσας. σο την πλησιζεις τσο μοιζεις στους προηγομενους», συνεχζει.

Διαβστε ολκληρη τη συνντευξη του Σταρου Θεοδωρκη στην Αγγελικ Σπανο και τον Τπο της Κυριακς:

Εσαστε απ αυτος που φοβονται για τις καταθσεις τους αν και εφσον ρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσα;
Οι δικο μου φβοι εναι λλοι. τι στον ΣΥΡΙΖΑ υπρχουν πολλο που δεν χουν καλ επαφ με την πραγματικτητα. ταν επιτθενται στον Ματο Ρντσι, ταν βζουν θμα ΝΑΤΟ αυτ τη στιγμ, ταν μιλον για ανοιχτ σνορα σε μια εποχ μεγλων και βαιων μεταναστευτικν κυμτων, σημανει τι κποιοι ζουν αλλο και χι εδ. Για να μην σας πω τι δεν εναι καθλου προοδευτικ να αρνεσαι τον λεγχο της νομιμτητας στις προσλψεις.

Η Ρνα Δορου επε τι ο λεγχος αποτελε πρσχημα για απολσεις…
Κοιτξτε, τα πργματα εναι απλ. Οι λεβντες του παλαιοκομματικο συστματος βλευαν τα δικ τους παιδι με πλαστ δικαιολογητικ. Χρος μας, και βεβαως χρος αυτν που δηλνουν αριστερο, εναι να βρεθον λοι αυτο οι «πλαστο» και να φγουν απ το Δημσιο. λα τα λλα εναι δικαιολογες. Αυτο που λνε «πρτα θα σκσουμε το Μνημνιο και μετ θα ελγξουμε και τα πλαστ πτυχα» μου θυμζουν κτι παλαιοημερολογτες που λνε τι λα θα διορθωθον με τη Δευτρα Παρουσα.

ρα να υποθσω τι δεν σας ενθουσασαν οι εξαγγελες Τσπρα στη Θεσσαλονκη…
Οτε του Τσπρα οτε του Σαμαρ οτε του Παπανδρου οι εξαγγελες με ενθουσασαν. Γιατ λοι τα δια λνε απ τη Θεσσαλονκη. Εναι η κατρα της εξουσας. σο την πλησιζεις τσο μοιζεις στους προηγομενους. Και μπορε σμερα κποιοι να λνε τι «λα αυτ εναι αριστερ και ανατρεπτικ», αλλ στην ουσα εναι μια αντιγραφ της αντιπολιτευτικς ρητορικς λων των κομμτων που πλησιζουν την εξουσα. σως πντως να φτανε και οι κακς παρες των τελευταων μηνν.

Τι εννοετε;
Μα, δεν νομζω τι εναι πια μυστικ. Στον ΣΥΡΙΖΑ χει μετακομσει να μεγλο μρος της παλις πρσινης εξουσας. Απ υπουργο μχρι μυστικοσμβουλοι, που ελπζουν τι στον ΣΥΡΙΖΑ θα χουν την ευκαιρα μιας δετερης πολιτικς καριρας.

Την Κυριακ που μας πρασε στο δρυμα Κακογιννη παρουσισατε τις κυβερνητικς προτεραιτητς σας χοντας απναντι αρκετς προσωπικτητες του μεταρρυθμιστικο χρου – φιλελεθερους και αριστερος. Δεν απαντσατε μως στο ερτημα ποια κυβρνηση θα τα κνει λα αυτ… Μια κυβρνηση Ν.Δ. - Ποτμι μια κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποτμι;
Αυτ θα εναι το θμα της επμενης συνντησς μας… Αστειεομαι. Η δικ μας αγωνα δεν εναι αν θα μας καλσει να κυβερνσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. Η δικ μας πρταση εναι προς το λα. Που πρπει να καταλβει τι υπρχουν λσεις πρα απ τις αριστερς και δεξις λσεις του παρελθντος. ταν λοιπν προκηρυχτον οι εκλογς και ο χρνος μετρει αντστροφα, ττε τα κμματα εξουσας θα πρπει να πουν σε ποιες απ αυτς τις λσεις συμφωνον και εκε θα δομε ποιοι μπορον να συνεργαστον με ποιους. Εμες θλουμε ισχυρς κυβερνσεις, χι εκλογς κθε τρεις και λγο, αλλ κυρως θλουμε αλλαγς. Για την ακρβεια λμε «θλουμε να τα αλλξουμε λα στη χρα χωρς μως να την γκρεμσουμε».

Συμφωνετε τι υπρχει μια δυναμικ υπρ του ΣΥΡΙΖΑ; Ακμη και για αυτοδυναμα;
Δεν νομζω τι οι λληνες θλουν να επιστρψουν στις εποχς της αυτοδυναμας. Αντιθτως, θλουν συνεργασες. Εμαστε η μοναδικ χρα της παλις Ευρπης που ο συμβιβασμς σημανει προδοσα. λες οι λλες κοινωνες μως με συμβιβασμος προχωρνε και με μικρς και μεγλες συμμαχες. Στο νο πολιτικ πολιτισμ πρπει να κυριαρχε αυτ η σκψη.

Ποιος εναι ο πχυς για το Ποτμι; Το ποσοστ των ευρωεκλογν προχει η σειρ κατταξης;
Το θμα εναι να εσαι χρσιμος στην κοινωνα. Η χρα δεν χει ανγκη απ κμματα ομλους προβληματισμο, ττοια εχαμε πολλ στο παρελθν. Τρα θλουμε λσεις. Και ββαια λσεις δεν μπορες να προσφρεις αν ο κσμος δεν σε εμπιστεεται και το ποσοστ σου μεινεται αντ να αυξνεται.

χετε πει τι θα θσετε ρους συμμετοχς στην επμενη κυβρνηση. Αυτ αφορ και τα πρσωπα των υπουργν;
Κυρως τα πρσωπα των υπουργν. Γιατ στην Ελλδα, που οι θεσμο υπολειτουργον, τα πρσωπα παζουν καθοριστικ ρλο. Τι αξα χει να λες «θα δσω προτεραιτητα στις επενδσεις και στην αξηση της απασχλησης» και να χεις ναν υπουργ που λη μρα το λιβανζει και δεν παρνει καμα απφαση;

Εσες βλπετε κποιο ρλο για τον εαυτ σας, πως του αντιπροδρου της κυβρνησης;
χι ββαια. Ο αντιπρεδρος της κυβρνησης πντως πρπει να εναι και ο συντονιστς της κυβρνησης και να μην εναι για τις παρελσεις.

χετε κποιον συγκεκριμνο στο μυαλ σας και το λτε αυτ;
χω στο μυαλ μου πολλος πολιτικος που ως δελφνοι ως ιστορικ στελχη ως φλοι «που τους χουμε υποχρωση» καταλαμβνουν θσεις που δεν χουν καμα χρησιμτητα. Οι μισο αναπληρωτς υπουργο εναι σμερα μνο για τις φωτογραφσεις. Και οι μισο υφυπουργο δεν χουν αρμοδιτητες. χουν μως λοι λιμουζνες και φρουρ γιατ αυτ εναι η παροχ. «Θα σε βλω στην κυβρνηση για να χαρον οι ψηφοφροι σου και χι για να λσεις προβλματα».

Μπως εσαστε υπερβολικς με το παλι σστημα;
Τριντα χρνια δημοσιογραφας μο επιτρπουν να χω γνμη για το παλι σστημα. Οι πολιτικο που δουλεουν στα υπουργεα ταν και εναι μειοψηφα.

Για τις κυβερνητικς θσεις θα προτενετε κυρως στελχη απ το Ποτμι;
χι, δεν θα αντιγρψουμε τα κακ του παρελθντος. Οι κατανομς του τπου 4-2-1 που γιναν το 2012 ανμεσα στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. μπορε να βλεψαν διφορους εμπστους, δεν λυσαν μως προβλματα. Το Ποτμι δεν ρχεται για να διορσει τους δικος του, ρχεται για να εξασφαλσει τι στα υπουργεα θα πει η Εθνικ Ελλδος. Προφανς κποιοι απ αυτος μπορε να εναι Ποτμι, αλλ το κριτριο δεν θα εναι η κομματικ σου ταυττητα, αλλ η εμπειρα σου στην πραγματικ ζω, οι γνσεις σου, η τλμη σου…

Μπως τα λτε αυτ επειδ ακμη εσαστε να μικρ κμμα; Αν, δηλαδ, σασταν και εσες πρτο κμμα, δεν θα θλατε να κνετε υπουργος τα στελχη σας;
χι. Γιατ σας φανεται παρξενο; Εγ θα μποροσα να μουν ευρωβουλευτς. Δεν πγα. Δεν θα τα κατφερνα. Δεν κνουμε λοι οι νθρωποι για λες τις θσεις. τσι θα συνεχσουμε να σκεφτμαστε.

Αυτ η Εθνικ Ελλδος που επατε μπορε να χει μσα και αριστερος και δεξιος;
Κοιτξτε, και ο Ολυμπιακς παρνει τα τελευταα χρνια το πρωτθλημα, η Εθνικ Ελλδος μως χει παχτες και απ λλες ομδες. Ακμα και παναθηνακος, που εμαστε σε κμψη. Πρα απ τα αστεα, αυτ πρπει να εναι το σκεπτικ. Να αξιοποιηθον οι ξιοι και χι αυτο που τριγυρζουν τους αρχηγος γιατ εκε θα βρεις και αρκετος αργσχολους της πολιτικς.

Μπορε να προτενετε και πολιτικος με κομματικ παρελθν, πως λ.χ. η ννα Διαμαντοπολου, ο Γιργος Φλωρδης ο Γιννης Ραγκοσης, τους οποους επικαλστηκαν αρκετο ομιλητς στην ημερδα της περασμνης Κυριακς;
Νομζω τι βιζεστε παρ πολ. Δεν εμαστε στην εποχ που συγκροτομε υπουργικ συμβολιο. Και οι θσεις δεν δνονται εξ οφτσιο. Δνονται «εκενη τη στιγμ, σ’ αυτν τον τομα, γι’ αυτν την πολιτικ». Και υπρχουν πολλς δεξαμενς στις οποες κθε φορ αναζητς τους κατλληλους. Η κρια δεξαμεν πντως εναι οι ικανο της κοινωνας, που δεν εχαν εμπλοκ με τα πολιτικ λθη του παρελθντος.

Ως προς την πολιτικ ποια θα εναι η πρτη προπθεση που θα θσει το Ποτμι;
Τρεις εναι οι πολιτικς προτεραιτητες. Η πρτη: να κρτος που εναι ανοιχτ στον λεγχο απ τους πολτες, με διαφνεια, ισονομα, δικαιοσνη και αποτελεσματικς διαδικασες. Η δετερη: Μια οικονομα που παργει και εξγει, με ανταγωνιστικς επιχειρσεις που θα προσλβουν εκατοντδες χιλιδες νους εργαζμενους, χωρς παραχωρσεις σε αυτος που θεωρον τη χρα τσιφλκι τους. Η τρτη: να κοινωνικ κρτος που καλπτει βασικς ανγκες ιστιμα για λους, με ιδιατερη φροντδα για τους πολ αδναμους και χωρς προνμια για τις συντεχνες.

Η χρα θλει να πατριωτικ σχδιο

Πς ακοτε τις τελευταες ημρες τις υποσχσεις για απελευθρωση απ την τρικα που δνει η κυβρνηση;
Περισστερο μου μοιζει με θεατρικ παρσταση παρ για σχεδιασμνη πολιτικ. Η ευθνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εναι τερστια και δεν ξεχνιται με ττοια τεχνσματα.

Τι λλο θα μποροσαν να κνουν δηλαδ; Γιατ θα σας πουν τι πραν την ευθνη για μια αντιδημοφιλ πολιτικ μνο και μνο για να σσουν τη χρα…
Μα ποιος φερε την τρικα στη χρα; Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν την φεραν; Συσσρευαν χρη πνω στα χρη, επτρεπαν τις σπατλες και τις κλοπς και ταν πιστηκαν στα πρσα επαν «τρα θα σας σσουμε». Δεν εχαν ββαια καννα σχδιο κι τσι φτσαμε να αποφασζουν οι υπλληλοι του ΔΝΤ και οι υφυπουργο της Μρκελ.

χει λλη λση η χρα εκτς απ το να εφαρμζει το Μνημνιο;
Η χρα χει ανγκη απ να εθνικ σχδιο δρσης. Την επμενη τριετα θα κνουμε «αυτ» και την επμενη δεκαετα θα χουμε καταφρει και λα τα λλα. χι για τους δανειστς μας, αλλ για τα παιδι μας. Η χρα θλει πατριωτικ σχδιο και συμμαχες λων των δημιουργικν δυνμεων.