Βασλης Φουρτονης

Κυριακ 28 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Εντυπωσιακ στοιχεα για τον πληθυσμ της χρας, την ηλικα του και τους δμους που χουν τους περισστερους γρους, προκπτουν απ τα στοιχεα της Εθνικς Στατιστικς Υπηρεσας. Οπως δεχνουν τα στοιχεα, ο γηραιτερος δμος της Ελλδας εναι ο δμος Κεντρικν Τζουμρκων, με μσο ρο ηλικας των κατοκων τους τα 57,9 χρνια, εν στον αντποδα ο νεαρτερος δμος εναι εκενος της Φυλς, με μσο ρο 35,5 ετν.
Ο πιο νεανικς πληθυσμς εντοπζεται σε περιοχς που χουν μεγλη παρουσα Ρομ, φοιτητν αλλ και πλεις που δημιουργθηκαν την τελευταα δεκαετα, εν τα ορειν χωρι της Ηπερου και οι περιοχς της Θεσσαλας αποκαλπτουν την εγκατλειψη της περιφρειας απ τους νους.
Απ τις εκπλξεις που προκπτουν απ τα στοιχεα εναι και ο δμος Παλλνης. Το 2001 ταν νας απ τους πιο γερασμνους δμους της χρας, σμφωνα με το Ινστιτοτο Εργασας της ΓΣΕΕ, αλλ σμερα εναι ο νατος πιο «νεανικς», με μσο ρο 37,2 χρνια. Το φαινμενο αυτ πιθαντατα να οφελεται στην εγκατσταση πολλν νων ζευγαριν στην περιοχ τα οποα φυγαν απ το κντρο για τα προστια. «Εμαστε νας καινοργιος δμος, με το 70% του πληθυσμο μας να εναι νοι κτοικοι που χουν επιλξει να εγκατασταθον εδ -ως νοι οικογενειρχες- απ λλες περιοχς», αναφρει στο «Εθνος» ο δμαρχος Αθανσιος Ζοτσος.
«Η επιλογ αυτ αφενς προσδδει μια δυναμικ και αφετρου δημιουργε ασφυκτικ πεση για περισστερες εγκαταστσεις και υποδομς. Εναι ενδεικτικ τι δη περπου 4.500 κτοικοι συμμετχουν στα αθλητικ προγρμματα και περπου 1.500 κτοικοι στα πολιτιστικ προγρμματα του δμου σε νεδμητες εγκαταστσεις. Αυτ τη στιγμ βρσκεται σε εξλιξη η κατασκευ τριν σχολικν μονδων, εν ολοκληρθηκε η κατασκευ δο βρεφονηπιακν σταθμν και διεκδικομε την κατασκευ ενς ακμη μεταξ λλων ργων...».
Η εντελς αντθετη εικνα υπρχει στην Κμωλο. Απ τους 650 μνιμους κατοκους, μνο 46 εναι απ 5 ως 18 ετν και ο δμος εναι ο δετερος πιο γερασμνος στην Ελλδα.
Ιδιατερη περπτωση συνιστ ο Δμος της Μυκνου, οι κτοικοι του οποου -με μσο ρο ηλικας τα 37 τη- κατατσσονται γδοοι στον κατλογο των δμων με τον πιο νεανικ πληθυσμ. Ενας εξ αυτν, ο 32χρονος δικηγρος Κωνσταντνος Κουκς, πριν απ τσσερις μνες εξελγη και ο νεαρτερος δμαρχος σε λη τη χρα..

Οι πιο γερασμνοι δμοι της Ελλδας (σε τη) 
Κεντρικν Τζουμρκων (Ηπειρος) 57,9
Κιμλου (Κυκλδες) 55,7
Γορτυνας (Πελοπννησος) 54,8
Αργιθας (Θεσσαλα) 54,3
Οροπεδου Λασιθου (Κρτη) 54,1
Λμνης Πλαστρα (Θεσσαλα) 53,6
Δωδνης (Ηπειρος) 53,6
Γεωργου Καρασκκη (Ηπειρος) 53,3
Αγρφων (Στ. Ελλδα) 53,3
Βρειων Τζουμρκων (Ηπειρος) 52,8
Αμφπολης (Κ. Μακεδονα) 52,8

Οι νετεροι δμοι της Ελλδας 
Φυλς (Αττικ) 35,3
Ευσμου- Κορδελιο (Θεσσαλονκη) 35,9
Ασπροπργου (Αττικ) 35,9
Ρεθμνης (Κρτη) 36,2
Αχαρνν (Αττικ) 36,8
Κω (Δωδεκνησα) 36,9
Ξνθης (Θρκη) 36,9
Μυκνου (Κυκλδες) 37
Παλλνης (Αττικ) 37,2
Μκης (Θρκη) 37,2