Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 26 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Πρκειται για να απ τα πιο επικνδυνα ρεπορτζ σε καιρ πολμου - και μλιστα χι απ κποιον δημοσιογρφο φωτορεπρτερ αλλ απ ναν απλ πολτη. Μια γυνακα απ την πλη Ρκα της Συρας, την πρωτεουσα του Ισλαμικο Κρτους, τοποθτησε μια κμερα μσα απ τα ροχα της (το νικμπ που αφνει ακλυπτα μνο τα μτια) και κατγραψε κρυφ και με κνδυνο της ζως της την καθημεριντητα των κατοκων της Ρκα.
Το βντεο, που προβλθηκε απ το γαλλικ τηλεοπτικ δκτυο France 2, αποτελε να σημαντικ ντοκουμντο για την ζω στις πλεις που ελγχουν οι τζιχαντιστς. Στο βντεο φανεται η γυνακα να βγανει στο δρμο βλποντας παντο ντρες αλλ και γυνακες με καλσνικοφ. Σε μια περπτωση, βλπει μια μητρα να πηγανει το παιδ της στην παιδικ χαρ κουβαλντας να καλσνικοφ στην πλτη.
Κποια στιγμ στο βντεο, νας τζιχαντιστς σταματ το αυτοκνητ του δπλα στη γυνακα που κινηματογραφε κρυφ και της κνει παρατρηση, λγοντας της να «συμπεριφρεται καλτερα δημοσως». «Γιατ;» ρωτει. «Φανεται το πρσωπ σου». ταν εκενη απολογεται επειδ το νικμπ της ενδχεται, πως λει, να εναι λγο πιο διφανο απ το κανονικ, εκενος τη συμβουλεει: «Πρπει να προσχεις. Ο Θες αγαπει τις γυνακες που εναι καλυμμνες».
πως τονζεται στο βντεο, στην πλη γνονται αναγκαστικς προσευχς, εν δεν ακογεται μουσικ, οτε υπρχει στω και μια επφαση διασκδασης.
Στη συνχεια, η γυνακα με την κρυφ κμερα μπανει σε να ντερνετ καφ. Εκε βρσκονται μερικς απ τις περπου 150 Γαλλδες που, απ επιλογ τους, εγκατλειψαν τη χρα τους για να ζσουν στο Χαλιφτο του Ισλαμικο Κρτους. Τις δεχνει να μιλον με συγγενικ τους πρσωπα μσω διαδικτου και μα απ αυτς ακογεται να λει: «Μαμ, δεν γυρζω πσω, στο λω καθαρ. Δεν ρσκαρα να ρθω εδ για να γυρσω πσω στη Γαλλα. Δεν θλω να γυρσω γιατ τα καταφρνω καλ. λα σα βλπεις στην τηλεραση εναι ψματα».
Το γαλλικ δκτυο αναφρει τι αυτς οι γυνακες ταξδεψαν στη Συρα ετε για να παντρευτον ετε για να συναντσουν τον σζυγ τους που εχε προηγηθε, γεγονς το οποο εκμεταλλεεται η προπαγνδα των τζιχαντιστν.

Πατστε ΕΔΩ για να δετε το βντεο