Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 26 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Πραγματοποιθηκε το απγευμα η ευρεα σσκεψη στην Αθνα για την εξταση των δεδομνων που υπρχουν και την κατθεση κποιων πρτων προτσεων μετ την ανακλυψη της εντυπωσιακς αρχαας πλης της Αλκυρνας στον γιο Θωμ του Μεσολογγου, σε συνδυασμ με την ομαλ εκτλεση του ργου της Ινιας οδο, αφο πως εναι γνωστ αρχαιτητες βρσκονται πνω στη χραξη του δρμου.
Στη σσκεψη συμμετεχαν ο υπουργς ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχ. Χρυσοχοδης, η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ. κ. Μενδνη, ο δμαρχος Μεσολογγου Νκος Καραπνος, η προσταμνη της ΛΣΤ” Εφορεας Προστορικν και Κλασσικν Αρχαιοττων Ολυμπα Βικτου, υπηρεσιακο παργοντες  των δυο υπουργεων, μλη του Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλου, καθς και εκπρσωποι της τεχνικς εταιρας ΤΕΡΝΑ που κατασκευζει την Ινια.
Σστη σσκεψη ενημρωση γινε καταρχν απ την κ. Βικτου σχετικ με τα μχρι τρα ευρματα που εκτενονται σε μια κταση δκα περπου στρεμμτων και τονστηκε πως μχρι σμερα χει αποκαλυφθε μλις να μικρ κομμτι απ την αρχαα Αλκυρνα, πλη του 4ου π.Χ. αινα, την περοδο που κμασε η αρχαα Αιτωλα. Σημειθηκε μλιστα πως τα ευρματα εναι αρκετ ευασθητα και χρζουν προστασας.
Το μεγλο «αγκθι» ββαια χει να κνει με την Ινια οδ και το πως οι αρχαιτητες θα προστατευτον – αναδειχτον, χωρς να καθυστερσει το ργο. Στο τραπζι «πεσαν» διφορες προτσεις, πως η κατασκευ γεφυρν, υπγειας διλευσης, αποτπωσης και αποδμησης στα σημεα της Ινιας κλπ, συμφωνθηκε μως πως  αυτ που επεγει εναι να γνει η καταγραφ και αποτπωση της υπρχουσας κατστασης και να γνει να σσκεψη την επμενη εβδομδα. Οι χρνοι εναι εξαιρετικ πιεστικο ,μιας και το ργο της Ινιας στην περιοχ χει σταματσει και οι ποιες καθυστερσεις θα δημιουργσουν ζτημα με τα χρονοδιαγρμματα.
Αν μη τι λλο η Αλκυρνα, ρχεται να προστεθε στη λστα με τα τερστιας πολιτιστικς και ιστορικς σημασας αρχαα ευρματα που υπρχουν στον διευρυμνο δμο Μεσολογγου (Οινιδες, Καλυδνα, Πλευρνα, Ρωμακς Θρμες κλπ)  και αυτ που τνισε ο δμαρχος Νκος Καραπνος ταν πως για το Μεσολγγι χει πολ μεγλη σημασα η ανδειξη της αρχαας αυτς πλης , παρλληλα μως αναγνωρζοντας και τη σημασα της Ινιας τνισε πως θα πρπει να βρεθε η καταλληλτερη λση.