Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Τετρτη 24 Σεπτεμβρου 2014

http://www.zarpa.gr/wp-content/uploads/2013/11/klopi-kinitou.jpgΦρνο στα κλεμμνα κινητ βζει απ την Παρασκευ η Εθνικ Επιτροπ Τηλεπικοινωνιν και Ταχυδρομεων
Η ΕΕΤΤ ενημερνει τους καταναλωτς τι απ τις 26 Σεπτεμβρου 2014 τθεται σε ισχ η υποχρωση προς τις εταιρες κινητς τηλεφωνας να απενεργοποιον (μπλοκρουν), μσω του κωδικο ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνς Κωδικς Κινητν Τηλεφνων), λες τις συσκευς κινητν τηλεφνων που δηλνονται απ τους συνδρομητς τους ως κλεμμνες.
Απαρατητη προπθεση εναι η γνωστοποηση του κωδικο ΙΜΕΙ της κλεμμνης συσκευς απ το συνδρομητ στον προχ του.
Ο κωδικς ΙΜΕΙ περιλαμβνει πληροφορες για τον κατασκευαστ και το μοντλο της συσκευς και αποτελε την «ταυττητα» κθε συσκευς. Κθε συνδρομητς μπορε να εντοπσει τον κωδικ ΙΜΕΙ:

  • στη συσκευασα της συσκευς
  • πατντας τα πλκτρα * # 06 # στη συσκευ του
  • με σχετικ εφαρμογ του λογισμικο της συσκευς

Για την απενεργοποηση της συσκευς, οι συνδρομητς πρπει αρχικ να δηλσουν την κλοπ στην Αστυνομα και στη συνχεια να υποβλουν στον προχ τους γραπτ ατημα απενεργοποησης της συσκευς, επισυνπτοντας το αποδεικτικ της δλωσης κλοπς.
Κθε εταιρα, που απενεργοποιε τις κλεμμνες συσκευς των συνδρομητν της στο δκτυ της, αναλαμβνει ταυτχρονα την ευθνη να ενημερνει σχετικ και τις υπλοιπες εταιρες κινητς τηλεφωνας οι οποες οφελουν να προχωρσουν, επσης, στην απενεργοποηση των κλεμμνων συσκευν στα δκτυ τους.
Σημεινεται τι να ατημα απενεργοποησης απορρπτεται εν ο δηλομενος κωδικς ΙΜΕΙ δεν εναι γκυρος σμφωνα με τις σχετικς διεθνες προδιαγραφς δεν χει αποδοθε απ τον κατασκευαστ στη συσκευ στε να την προσδιορζει κατ μοναδικ τρπο.
Εφαρμζοντας τη συγκεκριμνη υποχρωση, η ΕΕΤΤ στοχεει στην ενσχυση της προστασας του καταναλωτ ναντι του φαινομνου της κλοπς συσκευν κινητν τηλεφνων.