... 200

της ννα Λιτσου απ το http://gr.rbth.com

Τρτη 23 Σεπτεμβρου 2014

Η μπντα της ελληνικς Πολεμικς Αεροπορας που εχε πρει μρος στο Φεστιβλ Σπσκαγια Μπσνια, και μσα στην Κκκινη Πλατεα εχε ξεσηκσει θελλα ενθουσιασμο, φτος δεν πγε Μσχα. Γιατ; Διτι δεν τους πλρωσαν οτε τα 200 ευρ του αεροπορικο τους εισιτηρου.
http://www.fourtounis.gr/Τα 200 ευρ, εναι λγα πολλ; Σχετικ εναι. πως και να χει, τι πιστεετε; Θα βρσκονταν στην Ελλδα 80 επιχειρηματες πρθυμοι να καταβλλουν απ 200 ευρ ο καθνας προκειμνου να ακουστε η πατρδα τους σε 8000 θεατς στην Κκκινη πλατεα και σε 140 εκατομμρια τηλεθεατς στη Ρωσα και στο εξωτερικ; Για την Ελλδα απεδεχθη πολ υψηλ το συγκεκριμνο κστος της συμμετοχς στο διεθνς φεστιβλ στρατιωτικς μουσικς «Πργος του Σωτρος» (Σπσκαγια Μπσνια), στο οποο εχε πρει μρος το 2011 και το 2012 ξεσηκνοντας τις εξδρες σε χειροκροτματα και χορος την ρα που ηχοσε το θρυλικ συρτκι.
Οι ρσοι διοργανωτς αντιμετπισαν με κατανηση τη δυσχερ οικονομικ κατσταση στην οποα βρσκεται η Ελλδα και προχρησαν σε νευ προηγουμνου διευκολνσεις. Η πρσκληση στην ελληνικ πλευρ να συμμετσχει στο φεστιβλ του 2014 εχε σταλε απ το Σεπτμβριο του 2013, παρ’ λο που συνθως αποστλλονται πολ αργτερα. Αυτ δινε τη δυναττητα να αποκτηθον τα εισιτρια νωρτερα, και ρα πολ φθηντερα, ταν θα στοχιζαν απ 200 ευρ. Η αντιπροσωπεα θα αποτελετο απ 80 τομα, εν οι διοργανωτς του φεστιβλ αναλαμβνουν τα ξοδα διαμονς, διατροφς και μεταφορς εντς της Ρωσας λων των συμμετεχντων, σε λη τη διρκεια της εκδλωσης, δηλαδ για 10 ημρες (μαζ με τις πρβες), με τους προσκεκλημνους να καλονται να πληρσουν μνο το κστος του αεροπορικο ταξιδιο. Επσης, οι διοργανωτς ασφαλζουν αντ 30.000 τον καθνα μετχοντα, δηλαδ να ποσ 2 εκατ. 400 χιλ. ευρ για ολκληρη την αποστολ.

Ψχουλα μπροστ στα ξοδα υπουργν
http://www.fourtounis.gr/Δηλαδ, λο αυτ το ερωτευμνο με τους ελληνικος χορος και τη μουσικ κοιν, το οποο θα ανακαλοσε στη μνμη του γλυκς αναμνσεις της ζεστς θλασσας και του καλοκαιριο (και για ορισμνους θα δημιουργοσε την εικνα που δεν χει γνει ακμη πραγματικτητα αλλ αποτελε να παθιασμνο νειρο), θα στοχιζε στη χρα... 16.000 ευρ. Εναι κατ 40% λιγτερο απ σα ξοδετηκαν για τα εισιτρια το 2011, ταν την Ελλδα εκπροσπησαν μλις 36 τομα. Ττε, απλ δεν υπρχε η δυναττητα να αγοραστον τα εισιτρια νωρτερα. Δεν εναι εκπληκτικ;
Για τη σγκριση, στη μεγαλτερη διεθν τουριστικ κθεση στη Μσχα (ΜΙΤΤ) το Μρτιο, τα 16.000 ευρ αρκον μνο για τα εισιτρια και τη διαμον 3-4 επσημων εκπροσπων του ΕΟΤ για διστημα τριν ημερν. Εν, η κθε επσκεψη του υπουργο Τουρισμο στο εξωτερικ στοιχζει ακμη περισστερα.
Οι διοργανωτς δωσαν επσης τη δυναττητα να τοποθετηθε στην Κκκινη πλατεα -λγα μτρα απ τη σκην- να περπτερο του ΕΟΤ. Στα μσα Αυγοστου εστλη στο ελληνικ υπουργεο Τουρισμο επιστολ με το ατημα να οργανωθε το νοιγμ του, ωστσο η απντηση δεν ταν θετικ. Η ρωσικ πλευρ κρατοσε χρο για τους λληνες μχρι την τελευταα στιγμ, γι’ αυτ, τις τελευταες πλον μρες πριν απ την ναρξη του φεστιβλ, οι οργανωτς την παραχρησαν σε ιδιωτικ τουριστικ εταιρα. Μσα σε δυο ημρες λες οι διατυπσεις εχαν ολοκληρωθε και για 10 ημρες οι Μοσχοβτες και οι επισκπτες της πρωτεουσας εχαν τη δυναττητα στη σημαντικτερη πλατεα της Ρωσας να γνωρσουν σα προσφρει μια εταιρα. Κτι ασφαλς εξαιρετικ, αλλ αυτ δεν εναι ολκληρη η Ελλδα!
Ο αριθμς των επισκεπτν στην Κκκινη πλατεα ταν εκενες τις μρες τερστιος. Η αρχ των φθινοπωρινν μαζικν περιπτων για τους κατοκους της Μσχας γινε με την αφορμ του νου διδακτικο τους (1 Σεπτεμβρου) και ακολοθησε η ημρα της πλης (πρτο Σαββατοκριακο του Σεπτεμβρου). Ο καιρς ταν τλειος, λλωστε εναι χαρακτηριστικ τι το περασμνο Σββατο απλαυσαν τη βλτα τους στους δρμους της πλης 5-6 εκατομμρια κσμος.

Το θαμα δεν γινε
Αντ αυτο, η φων του μνιμου σχολιαστ του φεστιβλ, Εβγκνι Χοροσβτσεφ, το 2014 ανγγειλε σε λη την Κκκινη πλατεα την εσοδο της τουρκικς αντιπροσωπεας με τα λγια «Πολλο χουν επισκεφθε αυτ τη χρα» και τους Ιταλος μετχοντες με τη φρση «Ιταλα, μια εξαιρετικ χρα». Να σημειωθε τι και οι δυο αυτς χρες εναι αγαπημνοι τουριστικο προορισμο για τους Ρσους.
Και η Τουρκα και η Ιταλα, ως γνωστν, εναι μλη του ΝΑΤΟ! Παρ' λα αυτ, εκπροσωπθηκαν, την ρα που εξαιτας των διαφωνιν μεταξ Ρωσας και Δσης, οι στρατιωτικς μπντες απ πολλς χρες της Συμμαχας, οι οποες εχαν γνει παρδοση στη γιορτ αυτ, δεν κατφεραν να προυν μρος στο φεστιβλ. Αυτ εχε σχεδιαστε ως να γεγονς ικαν να συνενσει τη στρατιωτικ ακρβεια με την καλλιτεχνικ δημιουργα, να δεξει την ιδιτυπη ομορφι του στρατο, να αποκαλψει τις ειρηνικς καταβολς οποιασδποτε στρατιωτικς τχνης. Συνολικ στα χρνια που υφσταται το φεστιβλ, συμμετεχαν σ’ αυτ μουσικ σνολα απ 41 χρες. Η Ελλδα ρθε δυο φορς. Απ τις 28 χρες μλη της ΕΕ, στα επτ χρνια της «Σπσκαγια Μπσνια» συμμετεχαν 15, εν το 2010 και οι ΗΠΑ.
μως τα γεγοντα στην Ουκρανα θεσαν την πολιτικ πιο ψηλ απ τον πολιτισμ. Στις χρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γινε σσταση να μην στελουν τις ορχστρες τους στο ρωσικ φεστιβλ. Στο σημεο αυτ μως προκπτει το ερτημα: Γιατ, ττε, λθαν οι εκπρσωποι της Τουρκας, της Ιρλανδας, και πολ περισστερο της Ιταλας; Η ιταλδα υπουργς Εξωτερικν, Φεντερκα Μογκερνι, η οποα εκλχθηκε να πατη Επτροπος της Ευρωπακς νωσης για την εξωτερικ πολιτικ και την πολιτικ ασφλειας, εχε ταχθε υπρ της σκλρυνσης των κυρσεων κατ της Ρωσας, εν στις 2 Σεπτεμβρου, μιλντας στην Επιτροπ εξωτερικν υποθσεων της Ευρωπακς Επιτροπς, επρριψε στη Μσχα την ευθνη για τη διακοπ της στρατηγικς συνεργασας ανμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσα. ταν αυτ, που σε συνντευξ της που δημοσευσε την 1η Σεπτεμβρου η εφημερδα Corriere della Sera εχε δηλσει τι «η Ρωσα την παροσα στιγμ δεν αποτελε πλον στρατηγικ εταρο (της ΕΕ), αλλ εξακολουθε να χει στρατηγικ σημασα στην πειρ μας».
Ο πρεσβευτς της Ρωσας στην ΕΕ, Βλαντμιρ Τσιζφ, εχε δηλσει τον Αγουστο τι ο διορισμς της Μογκερνι «δεν αποτελε κποια κπληξη». Δηλαδ, η Ιταλα ετοιμαζταν για τη «Σπσκαγια Μπσνια» αναμνοντας δη τι η υπουργς της επ των Εξωτερικν πρκειται να χει σημαντικτατο ρλο στη χραξη της πολιτικς της ΕΕ απναντι στη Ρωσα. σο παρδοξο κι αν φανεται, λγω των προτσεων της Μογκερνι για σκληρτερες κυρσεις κατ της Ρωσας που εχαν προηγηθε, μερικο ρσοι αναλυτς εντπισαν στον διορισμ της ως επικεφαλς της ευρωπακς διπλωματας και θετικς πλευρς. πως ανφερε στο πρακτορεο RIA Novosti η καθηγτρια του Κρατικο Πανεπιστημου Διεθνν Σχσεων της Μσχας και ειδικ σε θματα διεθνν σχσεων της Ρωσας, Τατινα Ζνοβα, η Ιταλδα δεν εναι υποστηρικτς των κυρσεων σε βρος της Ρωσας, απεναντας, αυτ επαναλαμβνει συχν τι το θμα αυτ πρπει να επιλυθε χι με κυρσεις, αλλ μσω των διαπραγματεσεων. Παρ’ λα αυτ, η Ιταλα βρθηκε στο φεστιβλ, αλλ η Ελλδα χι!

Φεστιβλ προβολς των χωρν
http://www.fourtounis.gr/Εκενοι που πραγματικ ενδιαφρονται να δεξουν την εγγτητα του λαο τους με τη Ρωσα, κατφεραν και βρκαν τον τρπο να ξεπερσουν τα πολιτικ εμπδια και να ρθουν στη γιορτ. Η Ιταλα, η Ιρλανδα και η Τουρκα αναζτησαν τη δυναττητα να επισκεφθον τον «Πργο του Σωτρα» και παρκαμψαν τις συστσεις των Βρυξελλν να μην σταλον στο φεστιβλ στρατιωτικς ορχστρες, στλνοντας χι ακριβς στρατιωτικς μπντες, αλλ προσφροντας στους θεατς τη δυναττητα να θαυμσουν μουσικς και χορογραφικς συνθσεις απ καλλιτχνες, οι οποες συνδονταν με τις στρατιωτικς παραδσεις των συγκεκριμνων χωρν.
Ποιο ταν το σκεπτικ αυτν των χωρν; Η διατρηση του καλο ονματος που διαθτουν στον τουριστικ τομα και τη γενικ προσωπικ εικνα που χει γι’ αυτς ο ρσος πολτης και επδοξος επισκπτης. Τσο οι κυρσεις, σο και οι αντι-κυρσεις, θα χουν διρκεια ενς τους. Διστημα στο οποο εναι αδνατο να ξεχσουν οι Ρσοι την «εξαιρετικ χρα» Ιταλα. Οτε επσης, θα αλλξει το τι οι εξαγωγς και ο τουρισμς θα βοηθσουν και μελλοντικ αυτ την φιλξενη θερμ και ηλιλουστη χρα, πως εναι λλωστε και η Ελλδα, η οποα εναι πρθυμη να πουλσει ,τι καλ διαθτει στους ρσους αγοραστς.
σον αφορ την Τουρκα, η παρουσα της στη «Σπσκαγια Μπσνια» εντσσεται στη γενικ στση της στη δεδομνη πολιτικ συγκυρα. στερα απ την απαγρευση της εισαγωγς στη Ρωσα ευρωπακν αγροτικν προντων, η ρωσικ κυβρνηση προβη επανειλημμνα στην εξαγγελα τι προκειμνου να αποφευχθε τυχν λλειψη προντων θα στραφε στους παραγωγος απ’ λες τις περιοχς της Ρωσας, καθς και της Λευκορωσας, Αρμενας, του Καζακστν, του Αζερμπατζν, εν ιδιατερα σημαντικς στο θμα αυτ θα εναι ο ρλος και της Τουρκας. Η τελευταα χει πλον στη διθεσ της ναν ολκληρο χρνο για να εδραισει και να βελτισει την οτως λλως καλ εικνα που χει στη συνεδηση του ρσου καταναλωτ.

«Σκω χρα τερστια»!
Επιστρφοντας μως στο διο το φεστιβλ, θα πρπει να σημειωθε καταρχς η θελλα των χειροκροτημτων που συνδευσε την εσοδο του καλλιτεχνικο συνλου απ τη Σεβαστοπολη. Δπλα μου καθταν νας μικρολης 8 χρονν, ο οποος επε στη γιαγι του: «Τρα εναι ξαν Ρωσα, προηγουμνως ταν Ουκρανα». Μετ, στη σκην που εχε τοποθετηθε ειδικ για την περσταση, βγκαν χορευτικ ζεγη που πραγματοποησαν τις φιγορες τους υπ τη μουσικ του «Βαλς της Σεβαστοπολης». ταν στο ρεφρν χησαν τα λγια «Γυρσαμε στο σπτι, στην αγαπημνη Σεβαστοπολη», οι θεατς ξσπασαν σε επευφημες.
Τη θση τους στη σκην πραν οι ναυτικο, οι οποοι ενπνευσαν ακμη περισστερο το κοιν που εχε δη ζεσταθε, με το χορ «Γιμπλοτσκο» (Το μηλαρκι), που γινε παγκσμια γνωστ χρη στο σνολο παραδοσιακο χορο του γκορ Μοσγεφ. Τις ρζες αυτο του τραγουδιο τις συνδουν με τις ουκρανικς τραγουδιστικς παραδσεις, εν ταν το συμπεριλαβε στο ρεπερτρι της η ορχστρα του στλου της Μαρης θλασσας γινε σμα κατατεθν στους χορος που διοργαννουν οι ναυτικο.
Τη μεγαλτερη συναισθηματικ φρτιση απ λο το πργραμμα προκλεσε μλλον το τελευταο μρος του. Φανταστετε: Νχτα, 12 βαθμο θερμοκρασα, ο κσμος τυλγεται με τις λεπτς κουβρτες που μορασαν οι διοργανωτς, στο βθος πσω απ τη σκην ο παλαιτατος -αλλ πντοτε σημεο αναφορς- νας του Αγου Βασιλεου, και ενπιν σας μια μικτ ορχστρα που αποτελον περισστερα απ 1200 τομα. Και εκενη τη στιγμ πλημμυρζει την Κκκινη πλατεα ο χος του τραγουδιο «Ιερς πλεμος» (Svyaschénnaya voiná), τους στχους του οποου ο κθε Ρσος τους γνωρζει καλτερα απ’ τι τα λγια του εθνικο μνου, ο οποος με τη σειρ του γνρισε αλλαγς λγω της μεταβληθεσας ιστορικς πραγματικτητας. Τα λγια του τραγουδιο αυτο που τα χρνια του Β Παγκοσμου πολμου εμψχωνε τους πολτες και τους καλοσε να εκπληρσουν το χρος τους απναντι στην πατρδα, δεν λλαξαν:
«Ξεσηκσου χρα τερστια
Ξεσηκσου στον πλεμο μχρι θαντου».
Οι 8000 νθρωποι που γμιζαν τις εξδρες, σηκθηκαν. Σηκθηκαν και οι τουρστες, οι οποοι δεν κατλαβαν τι ακριβς συμβανει. Οι Αμερικνοι που κθονταν μπροστ μου σηκθηκαν και αυτο με κποια απορα. Δεν κοταζαν τη σκην, αλλ τους θεατς, οι οποοι αντδρασαν λοι σαν νας. νας απ’ αυτος επε: «It was good! Fabulous!».
Κρμα που οι λληνες δεν ταν εκε. Πολ κρμα. Απομνει μνο να απαντηθε το ερτημα: «Τα 200 ευρ, εναι λγα πολλ;».