Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Δευτρα 22 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Εν μσω ντασης και προκλσεων απ τα ΜΑΤ ολοκληρθηκε η δκη δο μελν της Χρυσς Αυγς. Το αποτλεσμα ταν να κριθον ομφωνα νοχοι απ το Μικτ Ορκωτ Δικαστριο οι δυο κατηγορομενοι για αππειρα ανθρωποκτονας κατ την διρκεια της επθεσης απ μλη της Χρυσς Αυγς στο αναρχικ στκι "Αντπνοια" στα Πετρλωνα το 2008. Αποτλεσμα, ο βαρτατος τραυματισμς δυο ατμων, νας εκ των οποων νοσηλετηκε για 20 ημρες στο νοσοκομεο.
Συγκεκριμνα, σε 11,5 χρνια φυλκισης καταδικστηκε ο Βασλης Σιατονης, και σε 13,5 χρνια ο Αθανσιος Στρτος, με παρλληλη επταετ στρηση των πολιτικν τους δικαιωμτων. Το δικαστριο τους κρινε ενχους για αππειρα ανθρωποκτονας και παρνομη οπλοκατοχ και οπλοχρησα χωρς να τους αναγνωρσει καννα ελαφρυντικ.
Οι δυο κατηγορομενοι αρνθηκαν τις κατηγορες κατ την απολογα τους ωστσο δεν πεισαν το δικαστριο που λαβε την καταδικαστικ απφαση ομφωνα. Οι καταδικασθντες ταν μλη 20μελος ομδας μελν της ΧΑ που επιτθηκε στο στκι "Αντπνοια" την ρα που γινταν μθημα ισπανικν.
Η εισαγγελας της δρας νωρτερα, εχε ζητσει την ενοχ των κατηγορουμνων, κνοντας μλιστα λγο για «νανδρη εισβολ στο χρο “Αντπνοια”».
«Η ομδα των 20 ατμων ανμεσ τους και οι κατηγορομενοι, ταν προκλητικ οργανωμνοι, εξοπλισμνοι με σκεπρνια και μαχαρια και εισβαλαν στην αθουσα που λοι οι λλοι αμριμνοι καναν μθημα. Ο χρος γινε μια λμνη αματος και γινε αγνριστος, δεν εναι υπερβολ να πω τι επρκειτο για μια νανδρη εισβολ. Μπορε  να μην χτπησαν τις γυνακες αλλ χτπησαν οπλους ανθρπους», ανφερε χαρακτηριστικ η Εισαγγελας.
Κατ τη μεταφορ των χρυσαυγιτν στη φυλακ επικρτησε νταση ξω απ τα δικαστρια, που ταν συγκεντρωμνοι αντιεξουσιαστς. Μλιστα εναι χαρακτηριστικς ο διλογο ταν νας εκ των συγκεντρωμνων αλληλγγυων στα δο θματα, απευθυνμενος προς αστυνομικ των ΜΑΤ, επε «δεκατρα χρνια φαγε ο δικς σου», για να λβει την απντηση «γιατ ο Φσσας πσα χρνια φαγε;»
Προκλητικ μως ταν και η στση των δο καταδικασθντων, οι οποοι βρισαν τους συγκεντρωμνους, προκαλντας ντονες αποδοκιμασες και προς στιγμν νταση με τα ΜΑΤ, τα οποα απθησαν με τις ασπδες χωρς ιδιατερη αφορμ τους συγκεντρωμνους νεαρος.
Σημειωτον τι η επθεση στο στκι «Αντπνοια» πραγματοποιθηκε στις 30 Ιουνου 2008 και εχε ως αποτλεσμα τον τραυματισμ ενς Ελληνα και ενς Ισπανο.