-: 4 ..

της Ειρνης Ορφανδου απ το thetoc.gr

Δευτρα 22 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/
Ποιες εναι οι «εκπλξεις» της πλρους αποκλυψης των Καρυτιδων της Αμφπολης; Η Θεοδοσα Στεφανδου -Τιβερου, καθηγτρια Κλασικς Αρχαιολογας στο TheTOC.gr
http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_38292/upl541f32f2ee025.jpgΟι Καρυτιδες της Αμφπολης στην πλρη αποκλυψη τους, τα ιδιατερα χαρακτηριστικ –ο χιτνας, το ιμτιο, η σαν βηματισμς «κνηση»-, ο συμβολισμς, η σχση με το μνημεο, ο δημιουργς τους και τα εργαστρια της Μακεδονας και ββαια, η χρονολγηση.
Σεβμενη την εργασα των ανασκαφων και επισημανοντας τι, μνον εκενοι γνωρζουν τα στοιχεα, η Θεοδοσα Στεφανδου -Τιβερου, καθηγτρια Κλασικς Αρχαιολογας στο Α.Π.Θ. απ τους πλον επιφανες αρχαιολγους στην ειδκευση της γλυπτικς, με πολπλευρο ερευνητικ ργο και δημοσιεσεις, μιλ στο TheTOC.gr.

Οι εκπλξεις της πλρους αποκλυψης
«Σε σχση με αυτ που εδαμε στην αρχ, δεν υπρχουν πολλ περισστερα να πει κανες -ββαια, κποιοι ειδικο βλποντας το επνω μρος, ταν σε θση να εκτιμσουν τι θα υπρχει και κτω- αλλ οπωσδποτε, υπρχουν κποιες μικρς εκπλξεις.
Προσωπικ με εκπλσσει το κτω μρος σον αφορ στην κνηση. Παρτι οι Καρυτιδες δεν χουν καθαριστε ακμα, η μα δεχνει καλτερα την κνηση του κτω μρους του σματος.
Η Κρη εισχωρε, χει μακνηση, ναν «βηματισμ» που συνοδεεται απ τη βαθι πτχωση του λοξο ιματου.
Εναι να στοιχεο που μπορ να εκτιμσω ως χρονολογικ. Οι Καρυτιδες της Αμφπολης δεχνουν τι εναι ακμη στην κλασικ παρδοση.
Επομνως, μπορομε κλλιστα να μενουμε στο τλος του 4ου αι.π.Χ. πως και το πρσωπο, τσι και το κτω σμα οδηγον σε αυτ την εκτμηση. Δεν εναι αρχαστικ ργα νετερων εποχν, που θα περιμναμε περισστερη επιπεδτητα, αλλ ργα στη γραμμ της κλασικς παρδοσης».

 

 

Η σχση των Καρυατδων με το μνημεο
http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_38292/upl541f332aa96fa.jpg«Αυτ οτως λλως εναι γνωστ, λλωστε, υπρχουν πρα πολλ παραδεγματα Καρυατδων. Οι Καρυτιδες σε κθε περπτωση βαστζουν , δεχνουν να βαστζουν το επιστλιο. Με τη διαφορ τι ταν υπρχει πεσσς απ πσω, ο πεσσς εναι που φρει το βρος, η Καρυτιδα δεχνει να φρει το βρος συμβολικ και μνο …»

Καρυτιδες: Μορφς υπηρετικς
«Αυτ εναι το θμα, πς δηλαδ, ερμηνεεται η παρουσα των Καρυατδων και νομζω, εν μου επιτρπεται να πω, δεν χει γνει κατανοητς ο συμβολισμς. Δεν πρκειται για μορφς που αποτρπουν. Την αποτροπ κνουν οι Σφγγες. Τα αποτροπακ χαρακτηριστικ βρσκονται στις Σφγγες.
Οι Καρυτιδες χουν ως ρλο να υπηρετον. λλοτε τη θετητα, λλοτε τον ρωα και λλοτε τον νεκρ. Εναι μορφς υπηρετικς. Το γνωρζουμε και απ τις Καρυτιδες του Ερεχθεου και απ τις Καρυτιδες της Ελευσνας. Και στην προκειμνη περπτωση, μπορ να θεωρσω τι, ο συμβολισμς τους αναφρεται στην ιερτητα του τφου. Βρσκονται στην υπηρεσα του «ενοκου» και συμβολικ βαστζουν το επιστλιο. Γι αυτ καιτα χρια πρπει να «διορθωθον», να τοποθετηθον στη σωστ θση, λυγισμνα με την παλμη προς τα επνω.

 

ργο Αθηναων γλυπτν
 «Την εποχ αυτ η Μακεδονα δεν εναι πια περιφρεια σε ,τι αφορ στην καλλιτεχνικ γλσσα. Εναι κντρο -κντρο ελληνιστικ. Βρισκμαστε στην πρτη ελληνιστικ εποχ.
Στη δημιουργα της καλλιτεχνικς γλσσας στη Μακεδονα συνδραμαν καλλιτχνες απ λλες περιοχς, παλαιτερα απ τα νησι, αλλ δη απ τις αρχς του 4ου αι. και εξς, οι καλλιτχνες της Αττικς εναι αυτο που συμβλλουν στη διαμρφωση της καλλιτεχνικς γλσσας στη Μακεδονα.
Και ιδιατερα, στο τλος του 4ου αι. ταν στην Αθνα γνεται μα τομ στη γλυπτικ παραγωγ, δηλαδ ταν ο Δημτριος ο Φαληρας απαγορεει την πολυτλεια στα ταφικ μνημεα.
http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_38292/upl541f33678d176.jpg
Εναι η εποχ κατ την οποα πολλο καλλιτχνες φεγουν απ την Αθνα, διαχονται σε λον τον ελληνικ κσμο, μεταξ λλων και στη Μακεδονα. Γνωρζουμε την παρουσα Αθηναων καλλιτεχνν στη Μακεδονα και απ λλα μνημεα.
http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_38292/upl541f338eb8ec0.jpgΧωρς τους Αθηναους γλπτες εναι δσκολο να κατανοσουμε τη μεγλη νθιση της γλυπτικς στη Μακεδονα, ιδιατερα κατ το τλος του 4ου αι. οπτε και εισρουν χρματα στη Μακεδονα απ την Ασα.
Εδ εναι πλον, οι μεγλοι, οι πλοσιοι παραγγελιοδτες. Επομνως, η παρουσα μεγλων καλλιτεχνν απ την Αθνα δικαιολογεται. Η Μακεδονα χει τις κατλληλες προποθσεις για να καλσει Αθηναους καλλιτχνες κοντ της…»