10

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Δευτρα 22 Σεπτεμβρου 2014

Μχρι 10 χρνια θα περιμνουν στην ουρ οι 35.000 απ τις 41.000 αιτσεις για τη χοργηση του εφπαξ βοηθματος που βρσκονται σε εκκρεμτητα στο Δημσιο, εξαιτας της οικονομικς κατστασης του Ταμεου Πρνοιας Δημοσων Υπαλλλων (ΤΠΔΥ), αλλ και της καθυστρησης απ μρους της κυβρνησης της παραμετρικς λσης στον υπολογισμ τους απ την 1η Σεπτεμβρου του 2013.
http://www.fourtounis.gr/Με βση τους σημερινος ρυθμος, το Ταμεο Πρνοιας χορηγε περ τα 500 εφπαξ κθε μνα με κεφλαια που προρχονται απ τις υπρχουσες εισπραττμενες εισφορς. Εκτιμται δε τι με τα 200 εκατ. ευρ που ανακονωσε η κυβρνηση τι θα επιχορηγσει το Ταμεο απ τον προπολογισμ θα «καθαρσουν» περπου 4.000 αιτσεις που εκκρεμον ακμα κατατεθειμνες μχρι την 31η Αυγοστου 2013. Δηλαδ μχρι την ημερομηνα που ισχει η απδοση με βση τον παλι τρπο υπολογισμο.
Με τις αλλαγς που χουν εισαχθε, απ την 1η.9.2013 το εφπαξ αποτελε συνρτηση των εσδων των Ταμεων Πρνοιας. Και σο τα σοδα μεινονται εξαιτας του παγματος των προσλψεων στο Δημσιο τσο θα περιορζονται οι εκρος για πληρωμ εφπαξ.
Αυτ σημανει τι στην καλτερη περπτωση το εφπαξ θα καθυστερε μχρι και 10 χρνια, λει ο πρεδρος των ασφαλιστικν ταμεων Θανσης Καποτς, για κποιον που σμερα θα καταθσει ατηση συνταξιοδτησης. Και αυτ γιατ θα βρσκονται απ το τλος του 2014 35.000 αιτσεις σε εκκρεμτητα, χωρς να υπολογζεται το «κμα» συνταξιοδτησης απ το 2015 και μετ.
Σμφωνα με την υπουργικ απφαση (Βροτσης), ποιος δημσιος υπλληλος συνταξιοδοτεται μετ την 1η.9.2013 το εφπαξ θα υπολογζεται με βση τα σοδα της τελευταας (προ της συνταξιοδτησης) 15ετας και τις αντστοιχες δαπνες (καταβολς εφπαξ) της διας περιδου.
Η ηγεσα του υπουργεου Εργασας καθυστερε (πρεπε να το χει τελεισει μσα στον Σεπτμβριο) να υπολογσει στα εφπαξ, σων βγκαν στη σνταξη απ τον Σεπτμβριο του 2013 και πειτα, το «συντελεστ βιωσιμτητας των ασφαλιστικν ταμεων», στε να αποφευχθε η δραματικ μεωσ τους με το νο υπολογισμ, ο οποος δνει στην καλτερη των περιπτσεων μχρι 6.000 ευρ.
Η κυβρνηση γνωρζει τι αν προχωρσει στη χοργηση εφπαξ στη βση του νου τρπου υπολογισμο, αυτ θα καταπσει εντς μηνς απ το Συμβολιο της Επικρατεας, με το δεδομνο τι νας υπλληλος με 35 χρνια υπηρεσας χει πληρσει εισφορς που αγγζουν τα 23.000 ευρ, ρα δεν μπορε να πρει λιγτερα.
τσι, δεν εναι γνωστ το πτε οτε το πσο θα εναι το εφπαξ, καθς οι διοικσεις των Ταμεων αναμνουν απ την ηγεσα του υπουργεου Εργασας να τους ανακοινσει το συντελεστ βιωσιμτητας, για να μπορσουν εν συνεχεα να αποδσουν τα χρματα στους δικαιοχους.
Απ τους νους μαθηματικος τπους που επεξεργζεται το υπουργεο Εργασας δεν αποκλεεται να προκψουν νες μεισεις, που μπορε να φτνουν και το 50%.
Σμφωνα με τα στοιχεα του Ταμεου Πρνοιας των Δημοσων Υπαλλλων, εν πρυσι απ τον Ιανουριο μχρι τις 24 Ιουλου εχαν κατατεθε 7.200 αιτσεις, φτος απ την αρχ του χρνου μχρι τις 24 Ιουλου κατατθηκαν 11.800 αιτσεις.
Το Ταμεο εκτιμ τι εν συνεχιστε η κατθεση αιτσεων με τον διο ρυθμ και τους επμενους μνες, ττε οι συνταξιοδοτσεις μνο στο στεν δημσιο τομα θα πλησισουν φτος στο σνολο της χρονις τις 20.000. Εναι χαρακτηριστικ τι πρυσι τον Ιολιο κατατθηκαν 1.161 αιτσεις, εν φτος τον διο μνα κατατθηκαν 3.762 αιτσεις.
Αξζει να επισημνουμε τι απ το 2011 και μετ λοι οι νεοπροσλαμβανμενοι δημσιοι υπλληλοι δεν ασφαλζονται πλον στο Δημσιο αλλ στο ΙΚΑ. Αυτ σημανει τι το Ταμεο Πρνοιας εδ και 3 χρνια δεν χει νους ασφαλισμνους, ρα και νες εισφορς για να ενισχσει τα σοδ του.
Παρλληλα, με βση τη ρτρα μηδενικο ελλεμματος δεν πρπει να χει οτε 1 ευρ λλειμμα, ρα εκ του νμου εναι υποχρεωμνο να πληρνει τα εφπαξ μνο με βση τα ετσια σοδ του.

Ποιοι κερδζουν και ποιοι χαμνοι
σοι ασφαλισμνοι αποχρησαν μχρι τις 31.8.2013, η εφπαξ παροχ εξακολουθε να υπολογζεται σμφωνα με τις διατξεις των καταστατικν των Ταμεων και τη γενικτερη νομοθεσα, δηλαδ χωρς καμα αλλαγ να μεωση (θα ισχουν οι μεισεις, ως 40%, που δη χουν γνει). Οι ασφαλισμνοι που θγονται εναι:
1 Ασφαλισμνοι που χουν χρνο ασφλισης πριν και μετ την 1η.1.2014. Το τελικ ποσν θα αποτελεται απ δο τμματα: την αξα των συσσωρευμνων δικαιωμτων τους ως τις 31.12.2013 και την αξα των υποχρεσεων με βση τα συσσωρευμνα δικαιματα των ασφαλισμνων μετ την 31η.12.2013, με βση τις εισφορς στις ατομικς μερδες για το χρονικ διστημα απ 1ης.1.2014 και μετ.
2 Ασφαλισμνοι που αποχρησαν αποχωρον απ την 1η Σεπτεμβρου του '13 και μετ. Το ποσν της εφπαξ παροχς για το χρνο ασφλισης απ 1ης.1.2014 και μετ ισοται με βση την αρχ της ισοδυναμας με τη συσσωρευμνη αξα των εισφορν κατ την ημερομηνα αποχρησης. Για τη συσσρευση των εισφορν γνεται χρση πλασματικο ποσοστο επιστροφς, το οποο ορζεται ως η ετσια μεταβολ της βσης υπολογισμο των εισφορν για το σνολο των ασφαλισμνων στο Ταμεο και με βση μαθηματικ τπο.