:

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Κυριακ 21 Σεπτεμβρου 2014

Στις διξεις χριστιανν στη Μση Ανατολ αναφρθηκε ο Οικουμενικς Πατριρχης Βαρθολομαος, με αφορμ την Κυριακ μετ την ψωση του Τιμου Σταυρο, στη δοξολογα που τελστηκε το πρω στον Ι. Ν. Παναγας της Ελευθερτριας, στο Διδυμτειχο.
http://www.fourtounis.gr/«Η Εκκλησα Αντιοχεας, σμερον εις την Συραν και εις τον Λβανον αντιμετωπζει προβλματα και στενοχωρας και εκπατρισμος και προσφυγι και ατιμσεις και απαγωγς και μλιστα αρχιερων και βιασμος και αποκεφαλισμος και πικραν θαντου, και μλιστα πολλκις θαντους, σταυρικο, ατιμωτικο, απανθρπου μαρτυρου» τνισε ο κ. Βαρθολομαος.
«Συμπαριστμεθα, εις τους σγχρονους γενναους τοτους νδρες, των οποων ζηλεουμε το θρρος και την υπομονετικ ρση του σταυρο της ζως και προσευχμεθα ιδιαιτρως δι' αυτος σμερον» πρσθεσε ο Οικουμενικς Πατριρχης και ευχθηκε «ο Κριος να φωτσει τους ισχυρος της γης να συμπρξουν για την επτευξη της ειρνης, εις τη μαστιζομνην αυτ περιοχ».
Μιλντας για το νημα της «ρσης του Σταυρο» και τη σταυρικ αποστολ του Οικουμενικο Πατριαρχεου, ο κ. Βαρθολομαος επισμανε τι πολλς φορς η ρωμιοσνη βωσε «το μαρτριον και τον σταυρν». Τνισε τι «ο σταυρς της ζως μας, οφελει και πρπει να εναι παρμοιος προς εκενον του Χριστο», δηλαδ, ,τι υποφρουμε στον κσμο αυτ, σες δοκιμασες, θλψεις, περιπτειες «να τας υποφρωμεν, μετ' αγπης προς τον Θεν και προς τον συννθρωπον» και πρσθεσε:
«Ας μη δειλιμεν, λοιπν, ενπιον των ποικλων κρσεων της ζως και ας μη φοβομεθα, διτι υπρχει ο Κυβερντης, ο ιστμενος επ το πηδλιον και κατευθνων τα πντα κατ το Θεον Θλημ Του, δηλαδ εις το φως, το διαλον τα ποικλα ερβη της ανθρωπνης επινοσεως και τα σκτη της ανθρωπνης μοχθηρας, που δεν γνωρζει να αρη τον σταυρν της αγπης, αλλ μνον τον σταυρν του μσους και του θαντου, πως συμβανει εις πολλς περιοχς του κσμου σμερον».
Αμσως μετ τη δοξολογα, ο Οικουμενικς Πατριρχης σε ειδικ τελετ στο δημαρχεο ανακηρχθηκε επτιμος δημτης Διδυμοτεχου και του επιδθηκε το Κλειδ της Πλης, απ τον δμαρχο Π. Πατσουρδη, εν φτεψε συμβολικ ναν πλτανο στο προαλιο του δημαρχεου.
«Ευχμεθα η πλις σας να παραμνη χι μνον φυσικν αλλ και πνευματικν προπργιον της Εκκλησας, με την προσλωσιν και αδιλειπτον συμμετοχν εις την ζων αυτς, την στριξιν του ργου του εκλεκτο Ποιμενρχου σας και των αγαπητν συνεργατν του, κληρικν και λακν και την ειρηνικν συνπαρξιν μετ των ετεροθρσκων αδελφν μας» επε μεταξ λλων στον χαιρετισμ του, ο κ. Βαρθολομαος.
Αργτερα, ο κ. Βαρθολομαος παραβρθηκε παρουσαση αναμνηστικο τμου αφιερωμνου στον μακαριστ μητροπολτη Διδυμοτεχου Φιλρετο Βαφεδη, στο δημοτικ αμφιθατρο Διδυμοτεχου.