Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Σββατο 20 Σεπτεμβρου 2014

Εντυπωσιασμνο μεινε την Παρασκευ το κυβερνητικ κλιμκιο, που με επικεφαλς τον υπουργ Υποδομν Μεταφορν και Δικτων Μιχλη Χρυσοχοδη, ολοκλρωσε την επσκεψη του στην Ινια οδ με επσκεψη στον αρχαιολογικ χρο της αρχαας Αλκυρνας στο Μεσολγγι.
koi-xrysoxoidis-alikyrna4Ουσιαστικ πρκειται για μια ολκληρη αρχαα πολιτεα που βρθηκε ακριβς δπλα απ τον χρο που γνονται οι εργασες για την εκτλεση της Ινιας οδο, κοντ στον γιο Θωμ του Μεσολογγου και οι επσημοι, δεν χρταιναν να βλπουν την μεγλη ανακλυψη που εκτενεται σε μκος πολλν στρεμμτων.
Αναλυτικ ενημρωση για το μγεθος της ανασκαφς και το τι χει μχρι σμερα ανακαλυφθε κανε η προσταμνη της ΛΣΤ’ Εφορεας Κλασσικν και προστορικν Αρχαιοττων Ολυμπα Βικτου, εν παρντες εκτς απ τον κ. Χρυσοχοδη, ταν ο βουλευτς Θνος Μωρατης, διευθυντικ στελχη του Υπουργεου Πολιτισμο, οι αντιπεριφεριειρχες Χρ. Σταρακ, Νκος Υφαντς και Γιννης Λτρας, αντιδμαρχοι του δμου Μεσολογγου κλπ.
Σμφωνα με πληροφορες τα πρτα συμπερσματα δεχνουν πως η αρχαα πλη «ακουμπ» πνω στη χραξη της Ινιας οδο, εν δεν χει αποκαλυφθε σε λο της το μγεθος, γεγονς που απαιτε νες ανασκαφς, μελτες, αποτυπσεις κλπ.
Πλον το λγο χει το Κεντρικ Αρχαιολογικ Συμβολιο και το Υπουργεο Πολιτισμο μιας και απ’ τι φανεται η συγκεκριμνη ανασκαφ κρβει ακμη πολλς εκπλξεις. Απ την ενημρωση που γινε στον κ. Χρυσοχοιδη, μχρι τρα χει βρεθε μλις να μικρ μρος της πλης, που εντυπωσιζει με τις υποδομς της και το ρυμοτομικ της σχδιο! «που και να σκψουμε στην περιοχ, βρσκουμε αρχαα» φρεται να επαν οι αρχαιολγοι στον υπουργ και τα υπλοιπα μλη του κυβερνητικο κλιμακου, που μειναν κπληκτα απ το μγεθος και τις ανακαλψεις της ανασκαφς.
Παρλληλα μως υπρχει και προβληματισμς, μιας και η αρχαα πλη σε κποια τμματα της βρσκεται πνω στην Ινια οδ, το ργο στην περιοχ χει σταματσει και αυτ που απαιτεται, πως τνισαν σε δηλσεις τους τσο ο κ. Χρυσοχοδης σο και ο Θνος Μωρατης, εναι να «τρξουν» οι διαδικασες και σε συνεργασα με το Υπουργεο Πολιτισμο να βρεθε λση στε να μην καθυστερσει το ργο στην περιοχ. πως ανακοινθηκε μσα στην επμενη εβδομδα, θα υπρξει συνντηση με το Κ.Α.Σ. γι’ αυτν ακριβς το λγο, που και θα γνει εκτμηση της κατστασης και θα εξεταστον λσεις.
Ενδεικτικ της πεσης που ασκε η ερεση του αρχαιολογικο χρο στην ανδοχο κατασκευστρια εταιρεα του τμματος αυτο εναι το γεγονς τι πριν απ λγο καιρ η ΤΕΡΝΑ προσλαβε γρω στους 2000, ναι 200, εργτες και τους χρησιμοποιε για τις ανγκες των ανασκαφν, στε να επισπεσει τη διαδικασα.
Το κλιμκιο επισκφθηκε και το «Παλαιομονστηρο» το σημεο δηλαδ που υπρχουν τα ευρματα του μοναστικο συγκροτματος του 9ου μ.Χ. αινα στην Παλιοβονα, που γενικ μως θεωρεται πως εκε το πρβλημα με την Ινια μπορε να ξεπεραστε και λοι επικεντρνουν τρα στην αρχαα Αλκυρνα.
Κατ τα λλα πραγματοποιθηκε και επσκεψη του κλιμακου και σε λλα σημεα του ργου, πως την σραγγα της Καλυδνας, που βρσκεται σχεδν σε φση ολοκλρωσης.

Φωτογραφικ υλικ απ το agriniopress.gr & http://kataggeilte.blogspot.gr/
koi-xrysoxoidis-alikyrna1
Αρχαα Αλκυρνα
koi-xrysoxoidis-alikyrna3
Αρχαα Αλκυρνα
koi-xrysoxoidis-alikyrna6
Αρχαα Αλκυρνα
koi-xrysoxoidis-siragga-kalydona
Η σραγγα εναι τοιμη
φωτογραφα (2)
Ανασκαφς στο παλιομονστηρο της Κλκοβας
φωτογραφα (3)
Ανασκαφς στο παλιομονστηρο της Κλκοβας