Bloomberg

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 18 Σεπτεμβρου 2014

Σπουδαα διεθν δικριση πτυχε η Αθνα, καθς, ο μιλος Bloomberg απνειμε στην ελληνικ πρωτεουσα βραβεο καινοτομας, το οποο, μεταφρζεται και σε δωρε ενς εκατομμυρου ευρ για την περαιτρω ανπτυξη δρσεων.
www.fourtounis.grΤο Bloomberg Philanthropies απονμει κθε χρνο τα βραβεα καινοτομας, τα οποα συνοδεονται με μεγλη δωρε χρημτων και η Αθνα βρθηκε για το 2014 ανμεσα στις πντε πλεις που βραβεθηκαν.
Το μεγλο βραβεο που συνοδεεται απ παθλο 5 εκατομμυρων ευρ πγε στην Βαρκελνη και στην πρταση των Καταλανν για τη δημιουργα μιας ψηφιακς κοιντητας βοθειας ηλικιωμνων, η οποα θα ονομζεται «Δκτυο Εμπιστοσνης».
Τα υπλοιπα βραβεα απονεμθηκαν σε τσσερις πλεις, στην Αθνα, στον βρετανικ δμο Κρκλις, στη Στοκχλμη και στη Βαρσοβα, οι οποες θα λβουν απ μια δωρε ενς εκατομμυρου ευρ, εν στον φετιν διαγωνισμ λαβαν μρος περισστερες απ 150 πλεις απ 28 χρες.
Η Αθνα βραβεθηκε γα την πλατφρμα «ΣυνΑθην», η οποα στοχεει στο να διευκολνει και να δικτυσει ομδες πολιτν που οργαννουν δρσεις για να βελτισουν την ποιτητα ζως στην πλη.
«Η καταστροφικ οικονομικ κρση» αναφρει το Bloomberg «χει επηρεσει αρνητικ την αγορ εργασας, τις υποδομς, αλλ και τη ζω στα αστικ κντρα της Ελλδας. Η Αθνα θα δημιουργσει μια online πλατφρμα που να συνδει τις νες δυναμικς προτσεις της κοινωνας των πολιτν με τοπικος θεσμος και την τοπικ κυβρνηση. Ο στχος εναι να ανακαλψουν συλλογικ λσεις για τα προβλματα, βζοντας σταθερ θεμλια και αναπτσσοντας βισιμες πολιτικς για την αναβωση της Αθνας».
Η πλατφρμα «ΣυνΑθην» που χει δημιουργηθε απ τον Δμο Αθηναων, εναι εδ και ναν περπου χρνο στον «αρα» προσφροντας τη δυναττητα σε λους τους Αθηναους που αναλαμβνουν δρση να καταχωρσουν τις δραστηριτητς τους και να ενημερωθον για λες τις υπλοιπες.
Εκτς απ την διαδικτυακ παρουσα το «ΣυνΑθην» χει και φυσικ παρουσα σε ναν χρο στην πλατεα Βαρβακεου, ο οποος λειτουργε ως σημεο συνντησης, οργνωσης και υλοποησης δρσεων που βελτινουν την ποιτητα ζως στην πλη.
Μλιστα στην πλατφρμα http://www.synathina.gr φιλοξενε ναν χρτη με τις δρσεις που πραγματοποιονται σε διφορες γειτονις της Αθνας, αλλ φιλοξενε και μια αναλυτικ κατηγοριοποηση για τις διαφορετικς δραστηριτητες:
Αλληλεγγη
Σε αυτ την κατηγορα υπρχουν ομδες που δνουν ροχα, φροντζουν πορους και στεγους και –γενικ- αδνατες ομδες του πληθυσμο. Επσης δρσεις σχετικς με την υγεα, παροχ φαρμκων κλπ καθς και δρσεις σχετικς με την διατροφ και την κουζνα.
Αστικς Παρεμβσεις, δρσεις σε γειτονις
Σε αυτ την κατηγορα υπρχουν ομδες που οργαννουν και υλοποιον καλλιτεχνικς παρεμβσεις, συνεργζονται με πολτες για την αναβθμιση κτηρων μιας γειτονις και κνουν αρχιτεκτονικς προτσεις!
Διαδρομς
Πρκειται για ομδες και δρσεις που περιλαμβνουν ξεναγσεις σε πολτες, επισκπτες τουρστες σε αξιοθατα που οργαννουν περιηγσεις σε γειτονις.
Δρσεις Δικτωσης
Ομδες που δρουν για να συντονσουν δρσεις και πρωτοβουλες λλων ομδων πολιτν.
Εκπαδευση, Μθηση
Σε αυτ την εντητα οι ομδες υλοποιον δρσεις που στοχεουν στην ανταλλαγ γνσης και στην υποστριξη πολιτν πως δωρεν μαθματα, φροντιστρια για παιδι απ πορες οικογνειες και σεμινρια για νεργους. Περιλαμβνει επσης ομδες και πρωτοβουλες που πραγματοποιον εκδηλσεις με επιστημονικ ενδιαφρον (μαθηματικ, φιλοσοφα, ψυχολογα κλπ)
Παιδ
Οι δρσεις αυτς στρφονται γρω απο τα παιδι! Αφορον αναπλσεις και διαμρφωση παιδικν χρων, οργνωση παιχνιδιν στη γειτονι και σχολικν εκδηλσεων. Περιλαμβνει επσης εκδηλσεις που οργαννουν Σλλογοι Γονων
Περιβλλον
Εναι εθελοντικς δρσεις ομδων για την προστασα και ανδειξη του φυσικο περιβλλοντος. Ττοια παραδεγματα αποτελον οι δενδροφυτεσεις, οι καθαρισμο, οι πρσινες στγες κλπ. Επσης πρωτοβουλες φιλζωων, συναντσεις συλλγων με τοπικ χαρακτρα κλπ
Πολιτισμς
Δρσεις ομδων για την ανδειξη του πολιτισμο μας πως μουσικς εκδηλσεις, θεατρικς παραστσεις, χορς κλπ, αθλητικς δρσεις πως ποδηλατοδρομες, τουρνου ομαδικν αθλημτων κλπ καθς και δρσεις διαφορετικτητας πως ethnic cuisine κ.α.