.

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Τρτη 16 2014

Να μην επανλθουν οι απολυμνες καθαρστριες του Υπουργεου Οικονομικν και των εφοριν θα εισηγηθε την ερχμενη εβδομδα ο ρειος Πγος.
areios-pagos-anamenetai-arnitiki-eisigisi-gia-tis-apolumenes-katharistriesΣυγκεκριμνα, ο  Αρεοπαγτης Χριστφορος Κοσμδης θα εισηγηθε την ερχμενη εβδομδα να παραμενουν εκτς του υπουργεου Οικονομικν και των Δ.Ο.Υ. οι απολυμνες 393 καθαρστριες.
Σμφωνα με την πρταση που αναμνεται να υποβλλει  στο Εργατικ Τμμα του Αρεου Πγου θα πρπει να γνει δεκτ η ατηση του υπουργεου Οικονομικν και να αναιρεθε η απφαση του Μονομελος Πρωτοδικεου Αθηνν που χει δικαισει τις εργαζμενες.

Η διαδρομ των δικαστικν αποφσεων  
Υπενθυμζεται τι στις 15 Μαου 2014, το Μονομελς Πρωτοδικεο Αθνας  με  απφασ του ακρωσε τις απολσεις των 393 καθαριστριν του υπουργεου Οικονομικν και διταξε την προσωριν επαναπρσληψ τους.
Το Δικαστριο με την επμαχη απφασ του κανε δεκτ την ατηση των καθαριστριν και αναγνρισε τι η κατσταση της διαθεσιμτητας στην οποα τθηκαν λγω κατργησης των θσεν τους συνιστ κυρη καταγγελα των εργασιακν τους συμβσεων.
Το πρωτοβθμιο δικαστριο, μεταξ των λλων, εχε κρνει τι η θση διαθεσιμτητας των καθαριστηρων εναι αντθετη στο δημσιο συμφρον και τι η καταγγελα των συμβσεων εργασας τους προσκροει στις διατξεις των ρθρων 5, 22 και 25 του Συντγματος (κατοχρωση οικονομικς ελευθερας, προστασα της εργασας, κατοχρωση της αρχς της αναλογικτητας κ.λπ.) και στην Ευρωπακ Σμβαση Δικαιωμτων του Ανθρπου (Ε.Σ.Δ.Α.).
Το Πρωτοδικεο μλιστα υποχρωνε το Δημσιο να αποδχεται τις υπηρεσες των καθαριστριν με τα δια καθκοντα και με τους ρους οποους εργζονταν πριν τεθον σε κατσταση διαθεσιμτητας.
Η απφαση αυτ ταν προσωριν εκτελεστ και το υπουργεο Οικονομικν ταν υποχρεωμνο να τοποθετσει ξαν στις θσεις τους τις εργαζμενες μχρι να κριθε τελεσ?δικα το θμα τους.
Ωστσο, το υπουργεο Οικονομικν προσφυγε στον ρειο Πγο ζητντας την προσωριν αναστολ της εκτλεσης της απφασης του Μονομελος Πρωτοδικεου ατημα το οποο γινε δεκτ.