Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

15 2014

Εμφλιος πλεμος χει ξεσπσει τους τελευταους μνες μεταξ των στελεχν του «Πυρνα Θεσσαλας» της Χρυσς Αυγς και των κεντρικν γραφεων στην Αθνα.
www.fourtounis.grΟι καταγγελες σε βρος των πρωτοκλαστων στελεχν της νεοναζιστικς οργνωσης εναι βαρτατες και αφορον διορισμος συγγενν και «ημετρων», αλλ και κατχρηση των προνομων της Βουλς απ την Κοινοβουλευτικ Ομδα. Ατοκα δνεια, μσθωση πολυτελν κατοικιν και απαξωση των υποστηρικτν τους εναι μερικ απ σα τους καταλογζουν οι πρην συναγωνιστς τους.
Το «σχσμα» φρεται να απασχολε ντονα τον Ν. Μιχαλολικο, ο οποος χει δσει κατευθνσεις να αποσιωπηθε το θμα, διτι εκφρζονται φβοι να χαθε ο λεγχος των τοπικν οργανσεων σε πανελλαδικ εππεδο. Πληροφορες, πντως, αναφρουν τι η περπτωση της Θεσσαλας δεν εναι η μοναδικ, αφο και σε λλες περιοχς χουν αρχσει να διαφανονται διαλυτικ φαινμενα.

Ο πρωταγωνιστς της επανστασης της Λρισας
Πρωταγωνιστικ ρλο στην «επανσταση της Λρισας» κατ της ηγετικς ομδας της ΧΑ διαδραματζει ο Δημτρης Κολτσδας. Πρκειται για ιδρυτικ μλος της τοπικς οργνωσης και κορυφαο στλεχς της στη Θεσσαλα απ το 1989.
Τον Ιονιο του 2001 απασχλησε την ΕΛ.ΑΣ και την κοιν γνμη, ταν συνελφθη με την κατηγορα τι ριξε χειροβομβδα σε δο φορτηγ με τουρκικς πινακδες που ταν σταθμευμνα στο τελωνεο της Λρισας. Τη στιγμ της επθεσης οι οδηγο κοιμονταν στα οχματ τους, αλλ ευτυχς δεν εχαν τραυματιστε.
Δκα χρνια μετ, το νομ του βρθηκε στο ψηφοδλτιο των υποψφιων βουλευτν της ΧΑ για τον Νομ Λρισας στις εκλογς του 2012. Για σους γνωρζουν πρσωπα και καταστσεις στη θεσσαλικ πρωτεουσα, ο Δ. Κολτσδας ταν «εκλεκτς» του Ν. Μιχαλολικου και πραγματικς ηγτης της Χρυσς Αυγς στον νομ. ταν αποχρησε ο Χρ. Αλεξπουλος, η ΧΑ ζτησε απ τον ανεξρτητο πλον βουλευτ να παραδσει την δρα του, την οποα θα καταλμβανε ο επμενος σε ψφους, Δ. Κολτσδας.
Στις αυτοδιοικητικς εκλογς του περασμνου Μαου ταν υποψφιος αντιπεριφερειρχης με τον συνδυασμ «Ελληνικ Αυγ για τη Θεσσαλα», επικεφαλς του οποου ταν ο προφυλακισμνος βουλευτς Παναγιτης Ηλιπουλος. Στην παρουσαση του ψηφοδελτου οι Κασιδιρης και Παναγιταρος βρθηκαν στο πλευρ του και παρεχαν αφειδς την υποστριξη της οργνωσης στο πρσωπ του.

Η διαγραφ του Κολτσδα απ το κμμα
Στις 10 Αυγοστου του 2014 το ργμα στους κλπους της ΧΑ μεγλωσε με την αιφνδια διαγραφ του Δ. Κολτσδα απ το φασιστικ μρφωμα, για λγους που δεν χουν γνει γνωστο μχρι σμερα. Μλιστα, ο διαγραφες ενημερθηκε τηλεφωνικ για την εξλιξη, χωρς να του δοθον περαιτρω εξηγσεις. Ο διος, πντως, ισχυρζεται τι αιτα για τη διαγραφ του ταν οι δο επιστολς - κλαφος για τις «συστημικς» πρακτικς της ηγεσας της ΧΑ. Σμφωνα με πληροφορες, κατακερανωνε προβεβλημνα στελχη της οργνωσης, πως ο Ηλ. Παναγιταρος και ο Γ. Επιτδειος, για διορισμος συγγενικν προσπων και τοκα δνεια που χουν λβει.
Η διαγραφ του Δ. Κολτσδα ενχλησε σφδρα τα μλη του πυρνα Θεσσαλας, που κτοτε τσσονται ανοιχτ υπρ του ιδρυτικο στελχους των γραφεων της Λρισας. Οι περισστεροι χουν δη αποχωρσει και τα γραφεα μετ βας λειτουργον. χοντας στο πλευρ του την πλειοψηφα των «εθνικιστν» της περιοχς, χει αρχσει πια να μιλει ανοιχτ για τα παραπτματα των βουλευτν της ΧΑ σε παρες, καφενεα, ακμη και συναντσεις μελν της οργνωσης.

Το αποκαλυπτικ βντεο
Σε βντεο που χει στη διθεσ του το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακς», μλιστα, το πρην μλος κατακεραυννει τον ευρωβουλευτ της ΧΑ Γιργο Επιτδειο, ταν ο τελευταος εχε πραγματοποισει επσκεψη στον νομ τλος Αυγοστου. Αφορμ για την «επθεση» στον Γ. Επιτδειο αποτλεσε το δημοσευμα του «ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακς» που αποκλυψε την οικογενειοκρατα και τα «βολματα» συγγενικν προσπων του αρχηγο και των βουλευτν σε μμισθες θσεις της Βουλς.
Η συζτηση γνεται σε εξωτερικ χρο, παρουσα μελν της ΧΑ. Γρω απ να τραπζι ο εν αποστρατεα στρατηγς χει συγκεντρσει υποστηρικτς για να τους μιλσει. Τον λγο παρνει ο Δ. Κολτσδας και εν η κμερα καταγρφει, πραγματοποιεται νας «σκληρς» για τη ΧΑ διλογος που αφορ τον παρντα, αλλ και λλους βουλευτς της.
«Εναι σωστ να διορζει ο νας την κρη του αλλουνο; Θεωρεται αλισβερσι;», εναι η πρτη ερτηση του Δ. Κολτσδα που καταγρφεται στο βντεο. «νας στρατιωτικς υπηρετε το δημσιο συμφρον και χι το σστημα», εναι η απντηση του ευρωβουλευτ, για να τον διακψει ξαν ο πρην συναγωνιστς του.
«Στοπ εδ. Ο στρατιωτικς ορκζεται στην πατρδα. Αν θεωρες τι κθε νμιμο εναι και ηθικ, ττε εμες εμαστε βλκες εσ πολ ξυπνος». Στη συνχεια της κουβντας, οι τνοι ανεβανουν. Το πρην στλεχος της Λρισας εγκαλε τον πρην στρατηγ για την ψιμη εθνικιστικ του ταυττητα, ζητντας του να του πει τι κανε σο υπηρετοσε στον Στρατ.

Οι αμοιβς των στελεχν
«Για να σας αφσω να πετξετε λγες εθνικιστικς κορνες, να εκτονωθετε... Να ξρετε να πργμα. Οι λληνες εναι ελεθεροι. Αλλ ελεθερος λληνας λογται μνο ταν χει ψυχ. Αυτο εδ (σ.σ.: δεχνει τους υποστηρικτς που παρακολουθον) θα χουν ψυχ και εσς θα σας στελουν στα Τρταρα της κλπης την επμενη φορ. Τη Χρυσ Αυγ εννο. Αμεβεστε με 25.000», λει ο Δ. Κολτσδας. «Αμειβμαστε με 11.000 και τα μισ τα δνουμε στο κμμα», ψελλζει ο ευρωβουλευτς της ΧΑ. «Μακρι να τα δσεις...», του ανταπαντ.
«Κθε επερτηση που γνεται μσα (σ.σ.: στη Βουλ) πσο τη χρενετε;», συνεχζει την επθεση ο Λαρισαος. «Εικοσιπντε χρνια λθος», λει σαν να μονολογε και προσθτει: «Δεν ισχει τι βουλευτς της Χρυσς Αυγς νοικιζουν βλες στην Πεντλη; Δεν ισχει τι ο Παναγιταρος... πρε τοκο δνειο απ τη Βουλ και εναι σε 70 επιτροπς με 150 ευρ η ρα, βουλευτς νοικιζουν βλες και τα πληρνει η Βουλ; Αν εγ στο αποδεξω, τι θα κνεις απ κει και πρα;» τον ρωτ.
Η μνη απντηση που καταφρνει να δσει ο Γ. Επιτδειος εναι «θα το δεχτ (σ.σ.: τα στοιχεα)», χωρς μως να πεθει τον συνομιλητ του.
Πριν αποχωρσει απ το τραπζι, ο ευρωβουλευτς επαναφρει το θμα του διορισμο της κρης του στο γραφεο του συναδλφου του Ε. Συνοδινο, προβλλοντας ως δικαιολογα το «κριτριο των προσντων, της εχεμθειας...». Ο Λαρισαος του απαντ: «Τα 'χετε απλοποισει πολ τα πργματα χριν του χρματος. Εδ στη Λρισα υπρχουν νθρωποι που το χρμα το γρφουν στα παλι τους υποδματα».
Ο τελευταος γρος της επθεσης Κολτσδα εναι και ο πιο εντυπωσιακς, αφο δεν μασει τα λγια του και μιλει ευθως για λαμγια της Χρυσς Αυγς, που «λυμανονται τα βουλευτικ δρανα» και ψευδεπγραφους εθνικιστς. «Ο καλτερος απ σας χει τη δικ του την μπροστορα (σ.σ.: προφανς εννοε τις προσωπικς φιλοδοξες του κθε ηγετικο στελχους). Εγ εμαι χοντρς, εσες εστε τα παχδερμα», αποστομνει.
Πριν φγει, ο Δ. Κολτσδας ρχνει το τελικ του «χτπημα»: «Λοιπν να 'σαι καλ, να σου δνει ο Θες δναμη να χαρεσαι τα χρματα, τα ταξδια σου, τη θση σου στην οικογνει σου και εσες σαν πρβατα επ σφαγς πτε να τους ψηφσετε... Ψφιζα τσα χρνια, αλλ τρα, οτε μισ ψφος στη Χρυσ Αυγ».