Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

12 2014

http://www.fourtounis.gr/Στη τελικ ευθεα πριν το ταφικ θλαμο φανεται πως βρσκονται πλον οι ανασκαφικς εργασες στον τμβο Καστ Αμφπολης, απ την ΚΗ Εφορεα Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων.
Ως τρα, σμφωνα με ανακονωση του Υπουργεου Πολιτισμο που εκδθηκε πριν απ λγο, η απομκρυνση των αμμωδν χωμτων στον χρο, πσω απ τον διαφραγματικ τοχο με τις καρυτιδες, φτασε τα τρα μτρα απ το δπεδο. Μετ την αφαρεση του αμμδους χματος εμφανστηκε το αντερο τμμα του τρτου διαφραγματικο τοχου. Στο τμμα αυτ, διαπιστθηκε η παρξη επιμελημνου μαρμρινου περιθυρματος, ιωνικο ρυθμο, πως και τα υπλοιπα αρχιτεκτονικ μλη του χρου. Στο μαρμρινο τμμα του υπρθυρου, απαντται συμφυς γεσο το οποο καλπτει και το νοιγμα της εισδου.
http://www.fourtounis.gr/Μσα στην ημρα θα επιχειρηθε η εσοδος στο χρο, απ το υπρχον νοιγμα, στο νω δυτικ μρος του τρτου διαφραγματικο τοχου. τσι, θα διαπιστωθον οι συνθκες προσπλασης μελν της διεπιστημονικς ομδας και τεχνικς υποδομς. Στχος εναι να σχεδιαστον και να αποφασιστον τα αναγκαα μτρα προστασας των εργαζομνων και του τρτου χρου. Παρλληλα, θα γνει σχολαστικ τεκμηρωση της υφιστμενης κατστασης στον χρο.
Συνεχζεται, επσης, η τοπογραφικ αποτπωση, προκειμνου να προκψει η ακριβς γεωμετρα του μνημεου. Βσει της τελικς γεωμετρας θα συνταχθε η συνολικ μελτη αντιστριξης και υποστλωσης του μνημεου. τσι, εξασφαλζονται τα αναγκαα τεχνικ δεδομνα για την σνταξη των μελετν ολοκληρωμνης προστασας και της μελλοντικς ανδειξης του μνημειακο συνλου.