Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 11 2014

Στις νες φωτογραφες που δθηκαν στη δημοσιτητα φανονται οι εκπληκτικς Καρυτιδες, που αποκαλφθηκαν πλρως και επιβεβαιθηκαν οι εικασες πως εναι ολσωμες
karyatidesΣυνεχστηκαν οι ανασκαφικς εργασες στον λφο Καστ Αμφπολης, απ την ΚΗ Εφορεα Αρχαιοττων. 
Σμερα, αφαιρθηκε ο πρτος δμος του τοχου σφργισης μπροστ απ τις καρυτιδες και αποκαλφθηκε η συνχεια των χειριδωτν χιτνων των δο γλυπτν.
Οι νες φωτογραφες απ το εσωτερικ του επιβλητικο, αχανος αρχαου τμβου της Αμφπολης, που δθηκαν στη δημοσιτητα απ το υπουργεο Πολιτισμο, φανονται οι εκπληκτικς Καρυτιδες, που αποκαλφθηκαν πλρως και επιβεβαιθηκαν οι εικασες πως εναι ολσωμες.
Οι χιτνες φρουν εξαιρετικς τχνης πτυχσεις. Οι καρυτιδες, απ την εξωτερικ πλευρ, φανεται τι ανασηκνουν ελαφρ τον χιτνα τους, με το αντστοιχο χρι τους. Τμματα του προσπου και της πλου της ανατολικς καρυτιδας, εντοπστηκαν κατ την ανασκαφ και αποδθηκαν στο γλυπτ.
Τα μλη της διεπιστημονικς ομδας διαπστωσαν τι οι εσωτερικο βραχονες των καρυτιδων δεν στριζαν το επιστλιο, καθς δεν παρατηρονται σνδεσμοι μολυβδοχησης, οτε επεξεργασα της κτω επιφνειας του επιστυλου, στε να δικαιολογεται η ποψη της στριξης.
Προχρησαν οι εργασες απομκρυνσης των αμμωδν χωμτων στον χρο, μπροστ και πσω απ τον διαφραγματικ τοχο με τις καρυτιδες.
Μχρι την στθμη της μαρμρινης οροφς, οι δο πλευρικο τοχοι του καλπτονται απ μαρμρινους ορθοσττες, οι οποοι μιμονται τον περβολο.
Παρλληλα, προχρησαν οι τεχνικς εργασες για την αντιστριξη και την υποστλωση του μνημεου, στο χρο πσω απ τις καρυτιδες:
1.Ολοκληρθηκε η αντιστριξη της βρειας πλευρς του δετερου διαφραγματικο τοχου με τις καρυτιδες και της ντιας πλευρς του τρτου διαφραγματικο τοχου.
2.Ολοκληρθηκε, η αντιστριξη- υποστλωση της θλου στον χρο, πσω απ τις καρυτιδες.
3. Ελφθησαν πρσθετα μτρα προστασας της δυτικς Καρυτιδας, με τοποθτηση κατακρυφης υποστλωσης εκατρωθεν αυτς. Η απατηση για πρσθετη υποστλωση, οφελεται στη διαπστωση επιπλον κατακρυφης ρωγμς στην κεφαλ, που οφελεται στο αυξημνο θλιπτικ φορτο, το οποο προρχεται κυρως απ την στριξη της μαρμρινης πλκας της οροφς και απ το δυτικ τμμα του επιστυλου.
4. Ολοκληρθηκε η ασφαλς υποστλωση της μαρμρινης πλκας οροφς.
Συνεχστηκε η τοπογραφικ αποτπωση του τμματος του περιβλου, που αποκαλφθηκε φτος, δεξι και αριστερ της εισδου του ταφικο μνημεου, με δορυφορικς και επγειες γεωδαιτικς μεθδους (τρισδιστατη ψηφιακ σρωση). Επιπλον, ξεκνησαν οι εργασες τοπογραφικς τεκμηρωσης του περιβλλοντος χρου του μνημειακο συγκροτματος .
Τλος για την προστασα του μνημεου και των εργαζομνων τοποθετθηκε αλεξικραυνο στην κορυφ του λφου.

Φωτογραφικ υλικ
amf

amf 2

amf 3

amf 4

amf 5