:

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 11 2014

«Μεσογειακ διατροφ και υγεα στον εργασιακ χρο» θα εναι το θμα διμερου συνεδρου που θα διοργανσει το πργραμμα «Πρωτοβουλα για παραγωγικτητα και διαχεριση υγεας» της Σχολς Δημσιας Υγεας του Πανεπιστημου Χρβαρντ, σε συνεργασα με το πργραμμα της δημσιας τηλερασης στις ΗΠΑ «Μαγειρικ Οδσσεια», στις 27 και 28 Σεπτεμβρου.
http://media.news.harvard.edu/gazette/wp-content/uploads/2011/09/Kales.jpgΟ Δρ. Στφανος Κλης, ιατρς, ερευνητς και καθηγητς στο Πανεπιστμιο του Χρβαρντ, μιλντας για το συνδριο στην ημερσια ομογενειακ εφημερδα «Εθνικς Κρυκας», ανφερε τι «η Σχολ μας χει μελετσει το θμα της διατροφς επ πολλ χρνια και εγ προσωπικ σαν λληνας λατρεω την ελληνικ διατροφ και τα ελληνικ φαγητ και επσης χω κνει ρευνα επ δο δεκαετες σε καρδιοαγγειακ προβλματα».
Ο Δρ. Κλης τνισε, μεταξ λλων, τι «οι επιστμονες χουν βγλει το συμπρασμα τι η μεσογειακ διατροφ εναι η πρτη σ' λο τον κσμο και εναι η καλτερη σον αφορ χι μνο την καρδι, αλλ την πρληψη του καρκνου και συντελε στη μακροζωα», συμπληρνοντας τι «βοηθει προληπτικ και για λλες παθσεις, πως το αλτσχιμερ και αρκετς χρνιες παθσεις».
Στη συνχεια, επεσμανε τι «χουμε κνει ρευνα κι χουμε εργαστε με πυροσβστες εδ στην Αμερικ, οι οποοι χουν πολλ προβλματα με καρδιακς παθσεις. Εχαμε κνει μα συγκεκριμνη ρευνα με τους πυροσβστες στις μεσοδυτικς πολιτεες, σε περπου 800 τομα και εχαμε να ερωτηματολγιο σχετικ με διατροφ και λλα πργματα, πως εναι η φυσικ σκηση, ο πνος κ.λπ. Σχετικ με τη διατροφ, καταρτσαμε μα κλμακα σων η διατροφ συμφωνοσε με τη μεσογειακ διατροφ».
Ο Δρ. Κλης, ο οποος χει κνει εξειδικευμνες μελτες στους πυροσβστες επ εκοσι χρνια και συγκεκριμνα για τα καρδιακ τους προβλματα και πς σχετζονται τα καθκοντ τους με τον κνδυνο καρδιακς ανακοπς, δλωσε στον «Εθνικ Κρυκα» τι «βγλαμε το συμπρασμα τι πρεπε να κοιτξουμε και τη διατροφ τους, κι ο καλτερος τρπος ταν να δομε πσο συμφωνε διαφωνε η διατροφ του καθενς με τη μεσογειακ διατροφ. Και προκυψε τι αυτς που τρει περισστερο σμφωνα με τη μεσογειακ διατροφ, χει λιγτερο κνδυνο για καρδιακ».
Αναφερμενος στο συνδριο, σημεωσε ανμεσα στους διακεκριμνους ομιλητς θα εναι ο καθηγητς Γουλτερ Γουλετ, διευθυντς Διατροφς της Σχολς και καθηγητς στην Ιατρικ Σχολ του Χρβαρντ.