Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 11 2014

Ποτ την Κυριακ επε το Συμβολιο της Επικρατεας (ΣτΕ) για το πιλοτικ νοιγμα των καταστημτων τις Κυριακς.
http://www.espressonews.gr/sites/default/files/62nb3m2bn3m2.jpgΤο Αντατο Δικαστριο με απφασ του κανε δεκτ ατηση αναστολς εμπρων και επαγγελματιν και αναστλλει προσωριν, τουλχιστον μχρι την εκπνο του 2014 το νοιγμα των καταστημτων κατ τις Κυριακς.
Οι σμβουλοι της Επικρατεας κριναν τι απ την λειτουργα των καταστημτων τις Κυριακς θα υποστον «ανεπανρθωτη οικονομικ βλβη» και «αυτονοτως δυσεπανρθωτη ηθικ βλβη» οι καταστηματρχες, οι μποροι, οι ιδιωτικο υπλληλοι, κ.λπ.
Η Ολομλεια του Συμβουλου της Επικρατεας με την υπ αριθμ. 307/2014 απφαση της Επιτροπς Αναστολν με πρεδρο τον Σωτρη Ρζο και εισηγτρια την Μαρα Καρακανφ, κανε δεκτ την ατηση των εμπρων, κ.λπ. και αναστλλουν την επμαχη απφαση του υφυπουργο Ανπτυξης.
Η αναστολ υλοποησης της επμαχης απφασης ισχει μχρι να εκδοθε οριστικ απφαση επ της κυρας προσφυγς που χουν καταθσει και θα συζητηθε στην Ολομλεια του ΣτΕ το πρτο δεκαμερο του ερχμενου Νοεμβρου.
Η Ολομλεια, κρινε τι η ηθικ βλβη των εμπρων, υπαλλλων, κ.λπ. που αναφρεται «στο δικαωμα του ελευθρου χρνου και της απολασες του απ κοινο με την οικογνει τους κατ την κοιν αργα της Κυριακς καθς και στο δικαωμα στην σκηση της θρησκευτικς λατρεας, παρσταται αυτονοτως δυσεπανρθωτη».
Παρλληλα, η οικονομικ βλβη, σων χουν προσφγει στο ΣτΕ «πιθανολογεται επσης ως ανεπανρθωτη, πντως δυσχερς επανορθσιμη, απ τα προσκομισθντα απ αυτος στοιχεα και μελτες αρμοδων ερευνητικν φορων της Ελλδας και του εξωτερικο, εκτιμμενα υπ το φως της κοινς γνωστς οικονομικς κρσεως, τα στοιχεα δε αυτ δεν αμφισβητονται οτε αποκροονται απ τη διοκηση».
Εξ λλου, προσθτουν οι δικαστς, «η επκληση εκ μρους της διοικσεως της εξαγωγς συμπερασμτων απ την πιλοτικ εφαρμογ του μτρου ως λγου δημοσου συμφροντος κωλοντος τη χοργηση της αιτομενης αναστολς, δεν δναται να αντισταθμσει την πιθανολογομενη βλβη των αιτοντων (εμπρων, κ.λπ.), πολλ μλλον καθ’ σον η διοκηση δεν επικαλεται οτε προσκομζει στοιχεα μελτες επ των οποων δναται να θεμελιωθε προσδοκα θετικν αποτελεσμτων απ το επμαχο μτρο».
Οι δικαστς επικαλονται στην απφασ τους στοιχεα της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχληση κατ τις Κυριακς, αλλ και στατιστικ στοιχεα απ τις λλες Ευρωπακς χρες για την απασχληση εργαζομνων, την πορεα της κερδοφορας κατ την λειτουργα των καταστημτων την εβδμη ημρα, απ ρευνα του Ινστιτοτου Μελετν της ΓΣΕΒΕΕ (τα στοιχεα προσκομσθηκαν απ τους προσφεγοντες στο ΣτΕ).