Le Monde:

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 11 2014

www.fourtounis.grΔεν υπρχει ξνο ντυπο και ξνη χρα που να μη δεχνει αυξημνο ενδιαφρον για την μεγλη ανακλυψη του τφου της Αμφπολης. Η γαλλικ εφημερδα Le Monde δημοσιεει συχν εκτεν ρθρα, παραθτει βντεο και φωτογραφες, παρνει συνεντεξεις απ λληνες αρχαιολγους και ιστορικος.
Στο παρν ρθρο, με ττλο «Γιγαντιαος τφος στην Ελλδα -Τι συμβανει στην ανασκαφ», γρφει:
«Ο μνημειδης τφος της Αμφπολης, ο οποος στεγζει κατ πρα πιθαντητα ναν νθρωπο της οικογνειας του Μεγλου Αλεξνδρου, χει αρχσει να ανασκπτεται απ το καλοκαρι.
Εναι να μοναδικ στο εδος του μνημεο. Εναι ο μεγαλτερος τφος που χει ποτ ανασκαφε στην Ελλδα. Απ την στιγμ της επσκεψης του λληνα Πρωθυπουργο στο σημεο, λα τα φτα της δημοσιτητας χουν πσει πνω σε αυτ τον εξαιρετικ τφο. Αυτ τη στιγμ, οι αρχαιολγοι εισδουν σιγ σιγ μσα στον τφο.
Η ανακλυψ του εναι σπνια . Εναι δσκολο να γνωρζει κανες τι ακριβς περιλαμβνει, το υπουργεο πολιτισμο δνει τις πληροφορες με το σταγονμετρο και διφορες φμες κυκλοφορον.
Τι εναι αυτ που κνει τον τφο της Αμφπολης μοναδικ;
Πρκειται για ναν τεχνητ λφο, εντς ενς κυκλικο τοχου, μκους 500 μτρων. Συγκριτικ, το μαυσωλεο του ρωμαου αυτοκρτορα Αυγοστου χει μνο 270 μτρα μκος τοχου. Ο κυκλικς αυτς τοχος απ πτρες μαρμρινες, εμποδζει την τερστια μζα χματος να καταρρεσει.
Αυτς ο τερστιος λφος κοσμετο απ το γαλμα ενς γιγαντιαου λοντος. Με τη βση του, το λιοντρι φτανε περπου τα 30 μτρα ψος, σο και να μεγλο κτριο. Εν ολγοις, να μνημεο ορατ απ μακρι, το οποο υψωνταν θριαμβευτικ μσα στο τοπο.
Οι αρχαιολγοι γνωρζουν αυτ τον τεχνητ λφο, ψους 20 περπου μτρων, απ το 1960. Δεν αμφβαλλαν τι κρβει ναν τφο, σνηθες στην περιοχ κατ την αρχαιτητα. «Γνωρζουμε πολλς δεκδες τφους ττοιου τπου» σημεινει ο λληνας ιστορικς Μιλτιδης Χατζπουλος, ειδικς στην περιοχ. Το 1999, μια ομδα εχε ακτινογραφσει το υπδαφος και εχε ανακαλψει πιθαν παρουσα στοιχεων κτω απ τον λφο. Στη συνχεια, το 2012, η τοπικ υπηρεσα αρχαιολογας ανακλυψε τον τοχο του μνημεου.
Σκβοντας οι αρχαιολγοι ανακλυψαν τι λειπε το πνω μρος. σως γιατ ταν να μνημεο χει εγκαταληφθε, οι κτοικοι στα επμενα χρνια συχν χρησιμοποιον τις πτρες για να κατασκευσουν να επιδιορθσουν λλα κτσματα. Οι αρχαιολγοι ερευνον το λιοντρι της Αμφπολης, το οποο εχαν ανακαλψει Γλλοι αρχαιολγοι, στον Α' παγκσμιο πλεμο. Μια ομδα Αμερικανν εχε ανακαλψει επσης διφορα κομμτια πτρας σε να κοντιν ποταμ. Στη δεκαετα του 1930, οι Γλλοι συντηρητς επισκευζουν το λιοντρι και κατασκευζουν μια βση στην οποα το τοποθετον, μικρτερη απ το πρωττυπο.
Οι αρχαιολγοι ανβηκαν στην κορυφ του λφου και ανακλυψαν τις βσεις του αγλματος του λιονταριο. Το καλοκαρι ρχισαν την ανασκαφ και μπκαν στο εσωτερικ του λφου, στην καρδι του τφου.
Μια μαρμρινη σκλα κατεβανει προς την εσοδο. Οι τοχοι εναι διακοσμημνοι με ασυνθιστη προσοχ. Η εσοδος εναι διακοσμημνη με δο σφγγες, που κοιτζονται, και εναι υψηλς σο νας νθρωπος εν απ ,τι φανεται ταν ζωγραφισμνες.
Η εσοδος δνει σε να εδος διαδρμου μκους 6 μτρων, με μαρμρινους τοχους. Το πτωμα αποτελεται απ μαρμρινο ψηφιδωτ. νας λλος τοχος προστατεει μια να εσοδο, η οποα κοσμεται απ δο καρυτιδες. Εναι γυναικεα αγλματα, τα οποα χρησιμεουν σαν κολνες στην ελληνικ και ρωμακ αρχιτεκτονικ. Γενικ, τα μπρτσα τους χρησιμεουν να συγκρατον το πνω μρος του μνημεου, αλλ εδ τα μπρτσα εναι κομμνα στον μο.
 «Πολλ στοιχεα σε αυτ τον τφο δεν μοιζουν σε τποτα απ σα γνωρζουμε» εξηγε ο Μιλτιδης Χατζπουλος. «Η χρση μαρμρου στην εσοδο, οι σφγγες και οι καρυτιδες εναι ασυνθιστα. Δεν βζουμε καρυτιδες σε τφο!». Συνθως οι εσοδο χουν πρτες μαρμρινες, πως ο τφος του Φιλππου ΙΙ, στην Βεργνα.
Αυτ τη στιγμ οι αρχαιολγοι περνον στον λλο διδρομο, μετ τις καρυτιδες.
Εναι ο τφος συλημνος; Οι αρχαιολγοι το αρνονται. Αν χει συληθε, αυτ δεν μπορε να γινε παρ απ το πνω μρος του λφου γιατ η εσοδος εχε τοχο. Η ομδα των αρχαιολγων δεν χει αναφρει ως σμερα κποια δοδο. Ωστσο η περιοχ ταν διαβητη για τη δρση αρχαιοκαπλων. Ωστσο τα ερωτματα μνουν:
Γιατ οι σφγγες δεν χουν κεφλι και φτερ. Οι καρυτιδες δεν χουν μπρτσα και μια απ αυτς δεν χει πρσωπο. Σληση; «Εναι δσκολο να καταλβουμε. Στην αρχαιτητα, αντθετα με ,τι συμβανει σμερα, δεν κλεβαν κομμτια αγαλμτων, δεν εχε συλλκτες για να τα αγορσουν» εξηγε ο κ. Χατζπουλος. Οι αρχαιολγοι βρκαν θρασματα απ το φτερ μιας σφγγας και κομμτια απ τα δχτυλα των καρυτιδων. Οι καρυτιδες χουν αλλοιωθε σως απ την πτση λθων. Αλλ για τις σφγγες ταν μλλον ενσυνεδητη η φθορ.
Οι αρχαιολγοι ανακονωσαν τι το μαυσωλεο εναι του τελευταου τετρτου του IV αινα, τοι μεταξ 325-300 π.Χ. «Υποθτουμε τι οι αρχαιολγοι χουν στοιχεα που δεν χουν ακμη αποκαλψει» αναφρει ο Μιλτιδης Χατζπουλος,  ο οποος, το 2013, εχε δηλσει τι νομσματα επτρεπαν να χρονολογηθε ο τφος της Αμφπολης περ το 310 π.χ.
Το μνημεο σε κθε περπτωση ταν τυπικ στην Μακεδονα της εποχς: τφος με θλο».

Διαβστε ολκληρο το ρθρο της Le Monde στα Γαλλικ πατντας ΕΔΩ