22.000

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Τρτη 9 2014

Σε απγνωση βρσκονται χιλιδες οικογνειες, καθς, περπου 22.000 παιδι βρθηκαν εκτς της δωρεν φιλοξενας σε παιδικος και βρεφονηπιακος σταθμος. Σμα κινδνου εκπμπουν μως και οι δμοι, καθς λγο πριν την ναρξη λειτουργας των σταθμν εξακολουθον να υπρχουν σοβαρς ελλεψεις προσωπικο.
www.fourtounis.grΑπ τις 112.000 αιτσεις που υποβλθηκαν για τη φιλοξενα παιδιν, οι 97.000 κρθηκε πως πληρον τις προποθσεις εισαγωγς στο πργραμμα. Ωστσο, παρ το γεγονς τι οι προσφερμενες θσεις γγιξαν τις 90.000 περπου, τελικς μνο 75.500 παιδι πραν εισιτριο τοποθτησης στους σταθμος.
Μετ την επιλογ των παιδιν που θα ευνοηθον απ το πργραμμα, μνουν αδιθετα 30.000.000 ευρ περπου και προκειμνου να αντιμετωπιστον τα προβλματα φιλοξενας των παιδιν στους σταθμος, κατατθηκε σχετικ πρταση απ τον δμαρχο Νεπολης-Συκεν, Σμο Δανιηλδη, η οποα γινε ομφωνα δεκτ απ το ΔΣ της ΚΕΔΕ και απομνει η γκριση απ τα αρμδια κυβερνητικ ργανα.
Η συγκεκριμνη πρταση περιλαμβνει δο εναλλακτικς εκδοχς:
Η πρτη εναλλακτικ εναι να καταργηθε το πλαφν που προβλφθηκε για πρτη φορ φτος και ορζει τι οι δημοτικο παιδικο και βρεφονηπιακο σταθμο μπορον να καλπτουν μνο το 70% της δυναμικτητς τους μσω των κοινοτικν πρων, οι οποοι διατθενται για τη δωρεν φιλοξενα παιδιν.
Η δετερη εναλλακτικ εναι το ποσ των 30 εκατ. ευρ, που χει διασφαλιστε αλλ μνει αναξιοποητο, να δοθε ως κτακτη οικονομικ ενσχυση προς τις δημοτικς δομς. «τσι θα μπορσουν να προυν παιδι απ τον κατλογο σων υπβαλαν ατηση χωρς να τους ζητσουν τροφεα», λει ο πρεδρος της Επιτροπς Κοινωνικς Πολιτικς της Κεντρικς νωσης των Δμων, Σμος Δανιηλδης.