Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

8 2014

Θλει να ιδρσει φασιστικ κμμα μσα απ τη φυλακ που κρατεται ο Νορβηγς δολοφνος Αντερς Μπρινγκ Μπριβικ,ο οποος μλιστα δηλνει πως εμπνεστηκε απ την εκλογικ επιτυχα της Χρυσς Αυγς.  
www.fourtounis.grΟ Μπριβικ, ο οποος συγκλνισε τη διεθν κοιν γνμη, ταν δολοφνησε 77 τομα στο Οσλο και στο νησ Ουτγια το 2011, «διαβεβαινει τι χει προσχωρσει στο δημοκρατικ σστημα και εμπνεται απ την εκλογικ επιτυχα του νεοναζιστικο κμματος της Χρυσς Αυγς στην Ελλδα» γρφει η «Μοντ».
Ο καταδικασμνος σε κθειρξη 21 ετν ακροδεξις Νορβηγς σε επιστολ 33 σελδων που στειλε στο AFP αναφρει την επιθυμα του να διαδσει την ιδεολογα του, με μη βαια μσα και ισχυρζεται τι «προσηλυτστηκε» στη δημοκρατα μετ τον Αγουστο του 2012, οπτε και φυλακστηκε, καθς σκφτεται να δημιουργσει μσα απ τη φυλακ να δικ του φασιστικ κμμα.
«Ως πρην μαχητς, η καρδι μου κλαει για τη βαρβαρτητα που διπραξα στις 22 Ιουλου. Το πιο σημαντικ πργμα στη ζω μου εναι να εργαστ για να εμποδσω να ξανασυμβε κτι ττοιο. Αυτς θα εναι και ο σκοπς του κμματος» γρφει στην επιστολ του μσα απ τη φυλακ υψστης ασφαλεας στην περιοχ Σκιν, που κρατεται εδ και δο χρνια.
Το κμμα του ο Μπριβικ το ονομζει Νορβηγικ Φασιστικ Κμμα (ΝFP) και Σκανδιναβικ Συμμαχα (ΝL) και πως λει θα τον βοηθσει να προωθσει την ιδεολογα του, χωρς να χρειαστε να καταφγει ξαν στη βα.
Στη δκη του ισχυρστηκε τι διπραξε τη σφαγ στο νομα του αγνα εναντον της πολυπολιτισμικτητας και της «μουσουλμανικς εισβολς».
Στις 22 Ιουλου 2011, ο Μπριβικ σκτωσε οκτ ανθρπους σε μια βομβιστικ επθεση εναντον της δρας της κυβρνησης στο σλο και στη συνχεια λλους 69, οι περισστεροι απ τους οποους ταν φηβοι, ταν νοιξε πυρ σε μια θεριν κατασκνωση της οργνωσης νεολαας του Εργατικο Κμματος στο νησ Ουτγια.

Διαβστε το δημοσευμα του AFP στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ