-

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

7 2014

Το 2016 θα αποτελε πραγματικτητα το πρτο αποτεφρωτριο νεκρν στην Ελλδα και συγκεκριμνα στον Δμο Αθηναων. Ο δμαρχος Γιργος Καμνης, σε συνντευξη που παραχρησε στο Mega εμφανστηκε αποφασισμνος να αντιμετωπιστε το ζτημα που χει περσει απ σαρντα κματα. Σε σχετικ ερτηση δλωσε τι η Αθνα θα χει αποτεφρωτριο «χι το 2015, αλλ οπωσδποτε το 2016».
http://www.fourtounis.gr/Επσης ο υπεθυνος εποπτεας Κοιμητηρων του Δμου Αθηναων, κ Γιργος Παπανδρου, μιλντας στην aftodioikisi.gr, δλωσε τα εξς: «Υπρχει να χρνιο ατημα μιας μεγλης μερδας συμπολιτν μας για τη δημιουργα αποτεφρωτηρου στην Αθνα και στον ευρτερο ελλαδικ χρο. Το νομικ καθεστς που μχρι πρτινος σχυε, εν προβλεπε τη δημιουργα χρων αποτφρωσης δεν ταν επαρκς, εχε κεν και καθιστοσε εν τοις πργμασι αδνατη τη δημιουργα αποτεφρωτηρου. Με βση μως την τελευταα νομοθετικ ρθμιση που ψηφστηκε μσα στο καλοκαρι, το νομικ πλασιο τροποποιθηκε και βελτιθηκε. τσι ανογει ο δρμος για τη δημιουργα αποτεφρωτηρων στην Ελλδα και δη στο Δμο Αθηναων. Σημειωτον τι σοι μχρι σμερα επιθυμον να επιλξουν την αποτφρωση ως λση, αναγκζονται να χρησιμοποιον αποτεφρωτρια λλων χωρν, ιδιατερα εκενα της Βουλγαρας, και υπκεινται ββαια σε χρονοβρες διαδικασες και σημαντικ ξοδα.»
Στην δια κατεθυνση βρσκεται και ο δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, ο οποος χει εδ και καιρ ταχθε υπρ της δημιουργας αποτεφρωτηρου στη Θεσσαλονκη, γεγονς που χει προκαλσει την αντδραση του μητροπολτη νθιμου. Ο κ. Μπουτρης και σε δηλσεις του την Πμπτη μετ την απφαση Ιερς Συνδου της Εκκλησας της Ελλδος υποστριξε τι η δημιουργα αποτεφρωτηρου θα προχωρσει κανονικ.
Ο δμαρχος σε παλαιτερη συνντευξ του δλωσε πως «η αποτφρωση δεν χει σχση με την εξδιο ακολουθα» και τι διος μπορε να μην εναι θρησκευμενος και να μην πηγανει στην εκκλησα, αλλ τη σβεται.
«Η Ελλδα δεν πρπει να μνει ουραγς σε στοιχειδη ζητματα δικαιωμτων» εχαν τονσει σε κοιν τους δλωση προ της ψφισης του Νμου 4277 οι δμαρχοι της Αθνας και της Θεσσαλονκης, κ.κ. Καμνης και Μπουτρης, χοντας επισημνει τι «αρατες δυνμεις» εμποδζουν την προσαρμογ της χρας στη διεθν πραγματικτητα και τον σεβασμ των επιλογν του κθε πολτη.
Οι αντιδρσεις της Εκκλησας
Οι αντιδρσεις της Εκκλησας εναι ντονες και αποτελον βασικ εμπδιο. Εναι χαρακτηριστικ τι, κατ τη συνεδρα της πριν λγες μρες, η Διαρκς Ιερ Σνοδος προβαλε νες αντιδρσεις, εστιζοντας αυτ τη φορ στη νομοθετικ ρθμιση που ψηφστηκε απ το Α” Θεριν Τμμα της Βουλς (Νμος 4277/2014) και αφοροσε τα ρυθμιστικ σχδια της Αθνας και της Θεσσαλονκης. τσι, αποφσισε να αποστελει γγραφο προς την κυβρνηση, που θα καθιστ σαφς τι δεν δχεται να υπρχει αποτεφρωτριο στα ενοριακ κοιμητρια.
Παρλληλα, μως, η Σνοδος θτει ζτημα για το ποιος θα πρπει να χει πρει την απφαση για την αποτφρωση, ζητντας να μην αποφασζουν οι συγγενες, αλλ να χει εκφρσει τη σχετικ επιθυμα ενσω βρισκταν στη ζω ο εκλιπν. Μλιστα, η Εκκλησα προχωρ ακμη περισστερο και κνει δο ακμη κινσεις: ζητ απ τη νομικ της υπηρεσα να διερευνσει αν ο νμος για τον αυτοδιοικητικ χρτη του «Καλλικρτη» θγει το καθεστς των ενοριακν κοιμητηρων και επιπλον προαναγγλλει «κανονικς συνπειες απ την καση των νεκρν», απευθνοντας σχετικ ερτημα στη Συνοδικ Επιτροπ Δογματικν και Νομοκανονικν Ζητημτων. Σημεινεται, πντως, τι οι ιερες κατ τη συντριπτικ τους πλειοντητα αρνονται να ψλουν την εξδιο ακολουθα για εκενους που αποτεφρνονται.