Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

7 2014

Δος προκαλον τα να ευρματα, φωτογραφες των οποων δθηκαν την Κυριακ στη δημοσιτητα, στον τμβο Καστ στην Αμφπολη. Οι δο Καρυτιδες απ θαστικο μρμαρο, χουν προκαλσει να κματα θαυμασμο αλλ και ενθουσιασμο αφο συνηγορον προς την κατεθυνση πς πρκειται για να σημαντικ και εξαρετο μνημεο.
http://www.fourtounis.gr/«Υπρχει νας τοχος ακμη, ο τρτος, φρει οπ πως ο προηγομενος, ωστσο η πρσβαση σε αυτν ακμη εναι δσκολη... Οπωσδποτε μως θα υπρχει μια ακμη εσοδος αν η εσοδος εναι χωρς θρα με κανονικ θρα εναι πολ νωρς για να πομε οτιδποτε» δλωσε η γενικ γραμματας του υπουργεου Πολιτισμο Λνα Μενδνη μιλντας στο ΣΚΑ και σχολιζοντας τα να ευρματα.
«Πρκειται για να εξαιρετικ σημαντικ και εξαρετο μνημεο και η καινοργια αποκλυψη ενισχει αυτ την ποψη» επισμανε η κ. Μενδνη, κτι το οποο τονζεται και στην ανακονωση του υπουργεου Πολιτισμο που αναφρεται τι η «διταξη της δετερης εισδου με τις Καρυτιδες αποτελε σημαντικ ερημα, το οποο συνηγορε στην ποψη τι πρκειται για εξχον μνημεο, ιδιατερης σπουδαιτητας».
Παρλληλα, η κυρα Μενδνη πρσθεσε τι για τη δημιουργα των Καρυατιδν χει ακολουθηθε η δια ακριβς η δια τεχνικ με τις σφγγες, ειδικ στα κεφλια των σφιγγν και στα φτερ τους. «Κθε ανασκαφ εναι μια μαγεα, κθε καινοργιο ερημα, ακμη και μικρ και ασμαντο για τον κσμο, δημιουργε συναισθματα συγκνησης και ιδιατερης χαρς, απ ‘κει και πρα ο αρχαιολγος πρπει να εναι ψχραιμος και να αφνει περισστερο τη σκψη και λιγτερο το συνασθημα να λειτουργε», κατληξε η γενικ γραμματας του υπουργεου Πολιτισμο.

«Μοναδικ μνημεο»
Πντως, πως φανεται, το κοιν συμπρασμα στο οποο καταλγουν λοι οι αρχαιολγοι εναι τι βρισκμαστε μπροστ σε να «μοναδικ» και «εντυπωσιακ» μνημεο. Αναφρεται λλωστε και στην δια την ανακονωση του ΥΠΠΟ, το επισμανε η κυρα Μενδνη αλλ το υποστηρζουν και πολλο λλοι αρχαιολγοι, σμφωνα με τα σα μετδωσε το δελτο ειδσεων της ΝΕΡΙΤ. πως αναφρθηκε στο σχετικ ρεπορτζ της κρατικς τηλερασης Καρυτιδες δεν χουν βρεθε σε κανναν λλον μακεδονικ τφο. Στον εν λγω τφου το σγουρο εναι τι χρησιμοποιονται ως μοτβο στριξης, κτι το οποο κατ ορισμνους μπορε να σημανει κτι ιδιατερο, αλλ κατ' λλους να μην χει κποια ιδιατερη σημασα.
Πντως, ο αρχαιολγος Πτρος Θμελης που μλησε στο δελτο ειδσεων της ΝΕΡΙΤ ανφερε τι οι Καρυτιδες εναι να στοιχεο που χει βρεθε πραν του Ερεχθεου και στους Δελφος, εν σον αφορ τα κομμνα χρια τα οποα ταν νθετα πιθαντατα να φανερνουν τι χουν βγει απ κποιους που μπκαν στον τφο με σκοπ να αφαιρσουν το μλυβδο, το σδερο που εχε χρησιμοποιηθε για να στηριχθον τα χρια στα σματα των Καρυτιδων.

Οι Καρυτιδες προκαλον δος
Με την αφαρεση των αμμωδν χωμτων, στο χρο μπροστ απ τον δετερο διαφραγματικ τοχο του τμβου, αποκαλφθηκαν κτω απ το μαρμρινο επιστλιο, ανμεσα στις, επσης, μαρμρινες παραστδες, δο εξαιρετικς τχνης Καρυτιδες. Εναι απ θαστικο μρμαρο, συμφυες με πεσσ, διατομς 0,20Χ0,60 μτρων.

Τοποθετημνες αριστερ και δεξι της εισδου του τφου
Σμφωνα με την ανακονωση του υπουργεου, το πρσωπο της δυτικς Καρυτιδας σζεται σχεδν ακραιο, εν απ την ανατολικ λεπει. Οι Καρυτιδες χουν πλοσιους βοστρχους, που καλπτουν τους μους τους, φρουν εντια, και φορον χειριδωτ χιτνα. Το δεξ χρι της μιας και το αριστερ της λλης ταν προτεταμνα, στε με την κνηση τους να αποτρπουν συμβολικ εκενους οι οποοι θα επιχειροσαν την εσοδο στον τφο και ταν νθετα. Δηλαδ, κτι παρμοιο με τις κεφαλς και τα φτερ των Σφιγγν.
Οι μορφς, επ των οποων σζονται χνη κκκινου και μπλε χρματος, παραπμπουν στον τπο της Κρης. Ανμεσα στα αμμδη χματα βρθηκαν θρασματα των γλυπτν, πως τμμα παλμης και μικρτερα θρασματα απ τα δκτυλα τους. Η διταξη της δετερης εισδου με τις Καρυτιδες αποτελε σημαντικ ερημα, το οποο συνηγορε στην ποψη τι πρκειται για εξχον μνημεο, ιδιατερης σπουδαιτητας.

Και δετερος τοχος σφργισης στον τφο
Μπροστ απ τις Καρυτιδες, και απ το ψος της μσης τους και κτω, υπρχει τοχος σφργισης απ πωρλιθους σε λο το πλτος των 4,5 μτρων. Πρκειται για δετερο τοχο σφργισης που ακολουθε την δια τεχνικ, πως και στην πρσοψη του ταφικο μνημεου.

Τα υπλοιπα ευρματα
Πριν απ αυτ, την Παρασκευ, απομακρνθηκαν τα χματα, πσω απ τον δετερο διαφραγματικ τοχο, προκειμνου να εξισορροπηθον οι γεωστατικς ωθσεις των γαιν μεταξ των δο χρων. Ετσι, αποκαλφθηκε, σε απσταση 2 περπου μτρων απ τη θλο και 4,5 μτρων, περπου, απ το δπεδο, μαρμρινη ορθογνια πλκα, μκους 4.2μ, πλτους 1μ. και πχους 0.21μ, σε ριστη κατσταση. Εδρζεται οριακ σε πρινο λθο του τρτου διαφραγματικο τοχου και στο αντερο τμμα ορθομαρμρωσης, το οποο φρει κυμτιο. Στο κτω μρος της πλκας υπρχει γραπτς δικοσμος σε γαλζιο, κκκινο και κτρινο χρμα, που παριστνονται φατνματα με ρδακα στο κντρο. Πρκειται για τμμα της οροφς του συγκεκριμνου χρου.
Παρλληλα με τις ανασκαφς γνονται και εργασες στριξης του μνημεου, αλλ και θωρκισς του απ τις καιρικς συνθκες.

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/
http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/